• Význam rodiny

          • V mesiaci október sa uskutočnila akcia na tému „Význam rodiny“, ktorá bola určená pre žiakov I. stupňa.

            Pretože nie každý človek môže vyrastať v dokonalej a úplnej rodine plnej lásky a porozumenia, o to dôležitejšie je oboznamovať  žiakov s významom a dôležitosťou rodiny. Saint-Exupéry povedal: „Pravá lásky sa nikdy nerozdá. Čím viac dávaš, tým viac ti zostáva“. Láskou sa rodina utvára, rozvíja a udržuje. V žiadnej rodine by nemala chýbať dobrosrdečnosť, ohľaduplnosť, vzájomná tolerancia.

            Triedni učitelia zdôraznili žiakom význam rodiny a žiaci k danej téme vytvorili výtvarné práce. Z každej triedy sme vybrali najkrajšie výtvarné práce na tematickú nástenku, ktoré je vystavená vpredu vedľa informatickej učebni.

             

            Zapísala: Mgr. Jana Zubrická – koordinátor Výchovy k manželstvu a rodičovstvu

          • Jesenná výzdoba a plagáty

          • Maľovala pani Jeseň farbičkami listy,

            jeden hnedý, druhý žltý, tretí zostal čistý.

            Rozdala už pani Jeseň deťom svoje dary,

            ponúkla ich pohárikom jablkovej šťavy.

            Pani Jeseň“ mení teplé letné dni na chladnejšie, ktoré často sprevádza vetrík so strašidelnými zvukmi, ktorý s modrastou oblohou vytvára neuveriteľnú atmosféru. Mení farbu listov na rôzne odtiene hnedej, červenej, žltej, oranžovej, ktoré pomaly opadávajú zo stromov na zem. S príchodom jesene sa mení celá príroda, mení sa všetko vôkol nás.

            Jesenné dni priniesli aj do našej školy pestrosť farieb a vôňu prírodných materiálov. Naši žiaci I. a  II. stupňa ZŠ sa spoločne snažili vyzdobiť školský dvor, parapetné dosky, okná či triedy jesennými plagátmi a dekoráciami, ktoré pripravili z jesenných prírodných plodov, tráv, kvetov, listov a pod. 

            Výsledok snahy, práce ako aj nápaditosť a šikovnosť žiakov bola viditeľná na tradičnej jesennej výstavke našej ZŠ, ktorá sa uskutočnila na školskom dvore dňa 15. 10. 2021. Výstavku pripravovali a organizovali pani učiteľky  Mgr. Bianka Horváthová na I. stupni a Mgr. Mária Šimková na II. stupni našej ZŠ.

            Ďakujeme každému, kto do výstavky prispel svojim plagátom, dekoráciou, výzdobou a ostáva nám len dúfať, že náš školský dvor budú skrášľovať čo najdlhšie. 

            Vystavené plagáty a dekorácie, ako aj celá naša výzdoba sú k nahliadnutiu v našom fotoalbume.

            Zapísala: Mgr. Mária Šimková

          • Beseda "Úcta k starším"

          • Teplá dlaň a sivé vlasy,

            dobré srdce lásku hlási.

            Vždy objatie a úsmev milý,

            hoc ubúdajú im už sily.

            To je naša babka, dedko,

            prababka či prapradedko.

            Majú pre nás dobrú radu,

            k tomu sladkú čokoládu.

            Potrebujú našu lásku,

            čo vyhladí každú vrásku.

            Aby sme ich v úcte mali,

            vždy s láskou ich privítali.

            Dali by nám veru všetko,

            naša babka aj náš dedko.

             

             V mesiaci október prichádza čas prejaviť úctu tým skôr narodeným, čas keď je treba vysloviť milé slovo, vysloviť poďakovanie a prianie.  Uctime si ich sviatok krátkou básničkou, milým úsmevom, malou kytičkou, milým slovom.

            Zapísala: Ing. Lívia Tóthová - koordinátor prevencie drogových závislostí     

        • Projekt "Viem čo zjem"
          • Projekt "Viem čo zjem"

          • V tomto školskom roku 2021/2022 sa žiaci z tried 3.A, 3.B, 4.A, 5.A a 6.A zapoja do projektu „Viem čo zjem“. Vďaka tomu si žiaci hravou formou osvoja zásady zdravej výživy, zorientujú sa v zložení potravín, správnom spôsobe ich konzumácie či skladovaní. Zároveň spoznajú riziká, za ktoré je zodpovedná nesprávna výživa.

            Projekt je súčasťou globálneho programu Nestlé Healthy Kids a jeho odborným partnerom na Slovensku je Úrad verejného zdravotníctva SR.

            Prvú tému zo šiestich lekcií Hygiena potravín už žiaci úspešne zvládli. Vďaka tejto lekcii sa žiaci oboznámili s problematikou správneho skladovania potravín. Naučili sa, ako najlepšie rozmiestniť potraviny v chladničke, ktorým potravinám vyhovujú izbové teploty. Dozvedeli sa, ako narábať s potravinami pred ich prípravou, čo by si mali všímať na obaloch potravín  a prečo je dôležité mať čisté ruky za každých okolností.

            Zapísala: Ing. Henrieta Lenková – zodpovedný učiteľ za projekt

          • Minimaratón špeciálnych tried

          • Dňa 05. 10. 2021 sa uskutočnil I. ročník školskej bežeckej súťaže pod názvom „Minimaratón“ pre žiakov špeciálnych tried.  Minimaratón sa uskutočnil na  ulici vedľa hornej budovy  ZŠ. Súťažilo sa v dvoch  skupinách t. j. chlapcov a dievčat.  Tieto skupiny boli ešte rozdelené do dvoch kategórií. Prvú  kategóriu tvorili žiaci  5. a 6. ročníka. Druhú  kategóriu tvorili žiaci 7., 8. a 9. ročníka.  Žiaci bežali podľa kategórií t. j. najprv bežali žiaci  5. a 6. ročníka a potom žiaci 7., 8. a 9. ročníka.  Celkový počet pretekárov bol 20.

            Víťazmi pretekov   sú:

            Chlapci :

            I. Kategória: Radoslav Žiga (6. B)

            II. Kategória: Zdenka Horváth (9. C) 

            Dievčatá:

            I. Kategória: Valika Horváthová (6. B)

            II. Kategória: Anna Horváthová (8. B)

             

            Zapísal: Ing. Roman Hiľovský - koordinátor športových podujatí

          • Minimaratón

          • Dňa 04. 10. 2021 sa uskutočnil 6. ročník školskej bežeckej súťaže pod názvom „Minimaratón“. Beh sa uskutočnil v uliciach našej dediny so štartom a cieľom pred dolnou budovou ZŠ. Súťažilo sa v kategórií I. (5. A, 6. A) a kategórií II. (7. A, 8. A, 9. A), zvlášť chlapci a dievčatá. Beh sa realizoval hromadným štartom všetkých pretekárov, pričom z jednej triedy súťažili dvaja chlapci a dve dievčatá. Celkový počet pretekárov teda činil 20. Víťazmi pretekov podľa kategórií a pohlavia boli :

            I. kategória – chlapci : Štefan Lukács (6. A)

            I. kategória – dievčatá : Dajana Vološinová (6. A)

            II. kategória – chlapci : Dávid Horváth (9. A)

            II. kategória – dievčatá : Jiřina Čimpoješová (9. A)

            Uvedení žiaci obdržali za pekné výkony diplomy, a boli odmenení aj vecnými cenami. Bežecká súťaž sa odohrávala za ideálneho počasia na beh a za povzbudzovania žiakov II. stupňa našej ZŠ, ktorí vytvorili výbornú športovú atmosféru.

            Zapísal: Ing. Viktor Tóth - koordinátor športových podujatí

        • Brigáda: Úprava areálu školy
          • Brigáda: Úprava areálu školy

          • Posledné slnečné dni v mesiaci september sme využili na brigádu za účelom vyčistenia, skrášlenia nášho školského dvora a našej predzáhradky. Brigády sa zúčastnili žiaci 5. A triedy.

            Vyčistili sme našu predzáhradku, naše kvetinové skalky, pretriedili zahustené konáre tují, okrasných kríkov, vytrhali burinu, pozbierali suché opadané listy. Vyčistili  sme školský dvor a celý areál od smetí, upravili chodníky a pozametali.

            Slniečko nám prialo celý čas, a tak sa nám podarilo splniť všetko to, čo sme si naplánovali. Po našich brigádnikoch ostal viditeľný kus práce. Patrí im veľká vďaka.

             

             

            Zapísala: Mgr. Mária Šimková – koordinátor ENV

             

        • Otvorenie školského roka
          • Otvorenie školského roka

          • Keď sa slnko večer kloní 

            za obzory za hory

            ver, že v škole bude zvoniť,

            brána sa jej otvorí.

            Kŕdeľ detí smiechom sadá

            do lavice s taškami.

             

            Prázdniny sa už skončili a 2. septembra zazvonil školský zvonec aj na našej škole. Po hymne SR a úvodných slovách pani riaditeľky PaedDr. Moniky Štrompovej, ktorá privítala všetkých prítomných a popriala všetkým veľa úspechov, sa oficiálne začal školský rok 2021/2022. Zvlášť sme privítali žiakov nultého ročníka, ktorým sa prihovorila aj pani učiteľka Ing. Henrieta Lenková. Žiaci nultého ročníka si v sprievode svojich rodičov prezreli svoje triedy. Všetci rodičia aj žiaci boli poučení o pokynoch, ktoré sa týkajú nového školského roka. Dúfame, že tento školský rok už bude klasický a budeme sa môcť vídať v škole všetci spolu a zdraví.

             

            Mgr. Katarína Bernáthová, poverená zástupkyňa RŠ

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022

          •  

            Vážení rodičia, milí žiaci základnej školy,

            Prázdniny sa končia a my by sme Vás radi oboznámili s organizačnými pokynmi pre začiatok šk. roka 2021/2022. 

            Pozývame Vás na slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022, ktoré sa uskutoční  2. 9. 2021 so začiatkom o 8:00 na školskom dvore dolnej budovy základnej školy pre všetkých žiakov. 

            V prvý školský deň žiakov privítame a dostanú základné informácie o priebehu nasledujúcich školských dní. 

            Hneď v prvý školský deň je potrebné, aby mal žiak rúško a Vyhlásenie o bezpríznakovosti podpísané rodičom/zákonným zástupcom žiaka. /Toto Vyhlásenie nájdete aj ako prílohu tohto oznamu./ 

             

            Zároveň 2. 9. 2021 triedni učitelia oboznámia rodičov s  organizáciou školského roka. 

            Tešíme sa na Vás. 

             

            Príloha: Písomné_vyhlásenie_o_bezpríznakovosti.docx

          • Ukončenie školského roka 2020/2021

          • Ani sme sa nenazdali a nadišiel deň, keď sa zatvorili školské brány a žiaci sa rozbehli v ústrety letným dobrodružstvám. No skôr, ako sa všetci rozpŕchli, rozlúčili sme sa so školským rokom ako sa patrí.  Pani riaditeľka PaedDr. Monika Štrompová a Mgr. Kristína Kubinyiová privítali všetkých žiakov a pedagógov na školskom dvore. Po slávnostnom príhovore  riaditeľky školy a zhodnotení celého uplynulého školského roka, slovo dostali aj deviataci. Tí sa tento rok so školou lúčia a niektorí odchádzajú študovať ďalej na stredné školy. Poďakovali sa učiteľom za vedomosti, ktoré určite zužitkujú v ďalšom štúdiu, ale aj v živote a  za trpezlivosť, ktorú za tie roky s nimi mali.  Potom sa už všetci žiaci spolu s triednymi učiteľmi rozpŕchli do tried, prebrali z ich rúk vysvedčenia a bežali v ústrety vysneným prázdninám.

            Zapísala: Mgr. Kristína Kubinyiová, koordinátorka kultúrnych podujatí

          • Výtvarná súťaž

          • Po celoročnej práci a zakrúžkovaní koncoročných známok sa  28. 06. 2021 mohla konať výtvarná súťaž. Témou tohtoročnej súťaže bola „Moja obľúbená rozprávková postava“. Zúčastnili sa jej žiaci I. aj II. stupňa ZŠ a boli rozdelení do troch kategórií.  Naši súťažiaci mohli svoju kreativitu a predstavivosť zobraziť na výkresoch rôznou technikou. Porota, ktorá pozostávala z pani učiteľky Ing. Evy Parlagovej, Mgr. Emila Takácsa a Mgr. Bianky Horváthovej musela najprv uhádnuť rozprávkovú postavu. Následne hodnotila zobrazenie postavy, detailné vykreslenie, osobitosť výtvarného stvárnenia, technické zvládnutie diela a kompozičné riešenie diela.Všetky práce boli jedinečné a porota mala pri výbere víťaza ťažkú úlohu. Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach získali diplom a vecné ceny. Vecné ohodnotenie dostali aj súťažiaci na 4. miestach v súťaži a bez sladkej odmeny nikto neodišiel. Víťazom zablahoželala aj pani riaditeľka PaedDr. Monika Štrompová.

            I.          kategória         

            1. miesto  Kasandra Lukáčová, 9.A
            2. miesto  Erika Horváthová, 9.A
            3. miesto  Rebeka Horváthová, 6.A
            4. miesto  Eugénia Rybárová, 7.A

            II.        kategória         

            1. miesto  Margita Lukáčová, 4.B
            2. miesto  Jessica Lukáčová, 5.A
            3. miesto  Virgínia Horváthová, 4.B
            4. miesto  Erika Horváthová, 5.A

            III.       kategória         

            1. miesto  Dora Horváthová, A
            2. miesto  Kristián Horváth, 3.A
            3. miesto  Florencia Balogová, 1.A
            4. miesto  Ladislav Lukáč, 2.A

            Zapísala: Ing. Henrieta Lenková

             

          • Šetrenie s energiami

          • Dňa 17.06.2021 sa uskutočnila beseda pre špeciálne triedy na tému: Šetrenie s energiami.
            Cieľom besedy bolo hovoriť o význame šetrenia v domácnosti, ale aj v škole. Besedovali sme o spotrebe elektrickej energie, vody a plynu v domácnosti. Spoločne so žiakmi sme si prezreli prezentáciu, ktorá nabádala k tomu, ako správne hospodáriť s energiami. Žiaci mali možnosť vyjadriť sa ako šetria s energiou v škole aj v domácom prostredí. Žiakom sa beseda veľmi páčila.

            Zapísala: Mgr. Magdaléna Pelechová PhD. 

          • Beseda na tému „Výcvik na detekciu drog služobným psom“

          • Pes je najlepší priateľ človeka. Je verný, je poslušný, je užitočný, je vďačný ale je aj v plnom pracovnom nasadení. Všetky tieto psie vlastnosti nám predviedol npor. Bc. Pavol Czeranko príslušník Policajného zboru Slovenskej republiky z OO PZ Moldava nad Bodvou a jeho verná priateľka fenka Delphie. Navštívili našu Základnú školu Drienovec z príležitosti besedy zameranej na primárnu protidrogovú prevenciu žiakov 1. stupňa ZŠ. Predviedli nám poslušnosť pri základných poveloch, ochranu zdravia a bezpečia pri napadnutí, ale aj krásny vzťah človeka k zvieraťu. Fenka Delphie je vicemajsterkou Slovenska vo vykonávaní povelov poslušnosti. V závere ukážky žiaci mali možnosť si ju pohladiť. Po ukážke výcviku npor. Bc. P. Czeranko porozprával o nepriaznivých účinkoch legálnych aj nelegálnych drog, následkoch dlhodobého užívania, o nepríjemných životných situáciách, o trestnoprávnej zodpovednosti, ale aj o následných zdravotných ťažkostiach. Pri niektorých informáciách o omamných látkach ostali žiaci prekvapení, nakoľko sami netušili o ich účinkoch a následkoch. Aj napriek negatívam tejto témy sa beseda niesla vo veľmi príjemnej atmosfére. Ďakujeme za príjemné poobedie.

             

            Zapísala: Ing. Henrieta Lenková – koordinátor drogovej prevencie

          • Deň narcisov: Výtvarná súťaž v špeciálnych triedach

          • V náhradnom termíne sa uskutočnila výtvarná súťaž na tému : Narcis. Pripomenuli sme si touto súťažou Deň narcisov.  Narcis je symbolom prejavu podpory, záujmu, solidarity, nádeje a spolupatričnosti s ľuďmi s onkologickou diagnózou. Ochorenie môže postihnúť kohokoľvek. S touto myšlienkou žiaci kreslili svoje výkresy. Súťaž sme rozdelili do 2 kategórií. Na prvom mieste sa umiestnila v prvej kategórii Júlia Horváthová z 8.C, na druhom mieste sa umiestnil Richard Balog zo 6.B a na treťom mieste Štefan Rybár z 8.C. V druhej kategórii sa na prvom mieste umiestnil : Markus Horváth z 5.B a na druhom mieste Melánia Žigová z 5.B. Posolstvom narcisu je, že ľudia podporujú a pomáhajú ľudom s onkologickým ochorením. Žiakom sa výtvarná súťaž veľmi páčila.

            Zapísala: Mgr. Magda Pelechová, PhD.

          • Spevácka súťaž špeciálnych tried

          • V špeciálnych triedach prebehla dňa 10.06.2021 obľúbená spevácka súťaž, do ktorej sa zapojili žiaci, ktorí radi spievajú a chcú súťažiť. Niektorí žiaci mali trému, ale aj napriek tomu víťazkou súťaže sa stala Valéria Horváthová z  5.C triedy. Na druhom mieste sa umiestnil Ondrej Cifra z 8.B triedy a na treťom mieste sa umiestnil Markus Horváth z 5.B triedy. Hudba, spev a tanec to je náš život, naša radosť, hovoria naši žiaci. Žiakom sa súťaž veľmi páčila.


            Zapísala: Mgr. Magda Pelechová, PhD

          • Deň detí

          • Medzinárodný deň detí je deň pre všetky deti tohto sveta. Vidieť radosť v detských očiach je jeden z najkrajších darov, ktoré môžeme dostať. S našimi žiakmi na 1. stupni sme tento sviatok oslávili za krásneho slnečného počasia 8. júna. Prvé dve vyučovacie hodiny sme pracovali vo svojich triedach. Po veľkej prestávke sme sa presunuli na školský dvor, kde nás už čakali animátori z občianskeho združenia Dračia stopa. Pripravili si pre nás hudobný program, maľovanie na tvár, bublifukovú show a modelovanie z balónov. Deti odchádzali domov s radostným pocitom, na ktorí ešte dlho nezabudnú.  Radosť a úsmev na tvárach detí bolo to najkrajšie.

            Aj touto cestou sa chcem poďakovať všetkým pani učiteľkám a asistentkám, ktoré boli prítomné, za ich pomoc a bezproblémový priebeh akcie. Vďaka patrí ja zástupcom rodičov komunity – hliadke, ktorí nám zabezpečili bezpečný chod akcie.

            Ako to počas oslavy MDD vyzeralo, si môžete pozrieť prostredníctvom našej fotogalérie.

            Zapísala: Mgr. Kristína Kubinyiová

          • Beseda v špeciálnych triedach: Odpady – separovanie, recyklovanie a znečisťovanie prostredia

          • V rámci environmentálnej výchovy sa žiaci zo špeciálnych tried zúčastnili besedy na tému: „Odpady – separovanie, recyklovanie a znečisťovanie prostredia“.  Besedovali  sme v mesiaci máj.  Žiaci riešili problematiku odpadov vlastnými názormi k tejto téme, ako by oni sami riešili otázku znečisťovania prostredia a tým zabránili rozširovaniu chorôb. Besedy sa zúčastnili žiaci špeciálnych tried. Všetci žiaci sa zapájali. Témy, ktoré sme preberali žiakov nútili zamýšľať sa nad domovom a jeho čistotou a pomocou obrázkov znečisteného sídliska, sme sa snažili motivovať žiakov k zodpovednejšiemu prístupu k tejto problematike. Žiaci výtvarne znázornili separovanie odpadov, a z týchto výkresov sme vytvorili plagát.   Deťom sa beseda veľmi páčila.

            Zapísala: Mgr. Magdaléna Pelechová, PhD. - koordinátor ENV

          • „Svetový deň bez tabaku“ - 31. máj - ZŠ

          • Tento deň je venovaný prevencii, zvýšeniu informovanosti o negatívnom vplyve cigariet a cigaretového dymu na zdravie ľudí a o rizikách vzniku rôznych ochorení. Len málo ľudí dnes spochybňuje skutočnosť, že fajčenie je škodlivé pre ľudské zdravie v celosvetovom rozsahu. Fajčenie ovplyvňuje aj zdravie nefajčiarov, ktorí sa často nedobrovoľne stávajú pasívnymi fajčiarmi. Žiaci našej školy boli informovaní prostredníctvom svojich učiteľov o nežiaducich účinkoch tabaku. Pozreli si rôzne obrázky o zničených orgánoch fajčiarov, prezentácie, vypočuli si negatívne a nežiadúce následky fajčenia a nakreslili aj obrázky viažuce sa k tejto téme.

             

            Zapísala: Ing. Henrieta Lenková – koordinátor drogovej prevencie

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje