• Metodický deň učiteľov

          • Dňa 31. 05. 2024 sa pre pedagogických zamestnancov Základnej školy, Drienovec 44 uskutočnil Metodický deň. Školením zamestnancov bola poverená školská digitálna koordinátorka Ing. Henrieta Lenková. Pred vstupom do školiacej učebne vybrala piatich vedúcich družstiev. Kapitáni si vybrali k sebe ďalších členov, a tak sa vytvorili trojčlenné skupiny, ktoré vedúca školenia rozlíšila farebnými rozlišovačkami. Všetky skupiny mali pripravené  svoje pracovné miesta. V úvode si učitelia vypočuli prostredníctvom prezentácie nové vízie Ministerstva školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky, týkajúce sa Digitálnej transformácie a rozvoja kompetencií učiteľov v najbližších rokoch.

            V druhej praktickej a zábavnej časti školenia sa učitelia s veľkým záujmom a nadšením vrhli do práce. Rozvíjaním svojich kompetencií v oblasti STEAM vyučovania sa učitelia oboznamovali s LEGO stavebnicami a kreatívnou 3D tlačou. V závere si vyskúšali vytvorené diela z LEGA naprogramovať. Dnešný deň prevládala pozitívna atmosféra, príjemná nálada a neskôr aj nadšenie, o čom svedčil aj pozitívny feetback na konci školenia.

            Ing. Henrieta Lenková

          • Beseda s pánom Mostafom El Batat

          • Dňa 30.05.2024 na našu školu zavítala návšteva z Egypta, pán Mostafa. Prišiel, aby nám porozprával o sebe, o rozdieloch v spôsobe života v Egypte a na Slovensku, o svojich detských snoch, ktoré sa mu splnili prostredníctvom jeho práce architekta. Besedy sa zúčastnili vybraní žiaci z II. stupňa. Žiaci si počas tejto besedy precvičili komunikáciu v anglickom jazyku, položili rôzne otázky, na ktoré im pán Mostafa s radosťou odpovedal.

            Čo sme sa dozvedeli?

            V Egypte v jednej triede na základnej škole  je aj vyše 60-70 žiakov.

            Na jednej strednej škole v ročníku študuje okolo 6 000 študentov.

            96% Egypta je pokrytých púšťou a len 4% sú obývané.

             

            Záznam z besedy si môžete pozrieť v 7. vysielaní školskej televízie VIP TV.

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová

          • Deň detí

          • Deň detí je najočakávanejším dňom pre našich najmenších žiakov školy.  Je to sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta zvyčajne 1. júna.  Tento rok sme ho nedočkavo oslávili už dnes 30. mája. Žiakov I. stupňa čakalo vyzdobené ihrisko a pripravené stanovištia k športovým aktivitám. Každá trieda si so svojou pani učiteľkou zasúťažila na prekážkovej dráhe, v hode na basketbalový kôš, člnkovom behu s loptičkou na lyžičke, hode loptou do koša a hádzaním kruhov na tyč. Počas celej akcie prevládala pozitívna atmosféra, smiech detí a obrovská radosť. Samozrejme nechýbalo ani maľovanie na tvár, pri ktorom sa deti menili na hrdinov alebo zvieratká.  Po súťažiach boli všetky deti odmenené sladkou odmenou. Po krátkom oddychu nasledovala druhá časť programu – diskotéka. Nechýbalo nadšenie ani dobrá nálada. Počasie nám prialo počas celého dňa. Žiaci mali pripravené občerstvenie a aj malý darček. Nechýbala ani školská televízia. Krátku reportáž so žiakmi a zostrih z akcie si môžete pozrieť v najbližšom júnovom 7. vysielaní VIP TV ZŠ Drienovec. Na tento Deň detí  budú žiaci ešte dlho spomínať.

            Mgr. Beatrix Komorová

          • Súťaž „Funny English“

          • Dňa 29.05.2024 sa uskutočnila súťaž v anglickom jazyku pre žiakov I. stupňa, konkrétne pre žiakov tretieho a štvrtého ročníka. Žiaci 3. A a 3. B triedy tvorili prvú kategóriu a žiaci 4. A triedy tvorili druhú kategóriu. U žiakov sa overovali ich vedomosti z gramatiky, z čítania v anglickom jazyku a zo slovnej zásoby. Víťazi v jednotlivých kategóriách získali diplom a vecné ceny, ktoré im odovzdala pani riaditeľka PaedDr. Monika Štrompová. Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme a ďakujeme za účasť.

            I. kategória :

            1.  Marián Horváth  (3.A)
            2. Vanesa Horváthová (3.B)
            3.  Tomas Horváth (3.B)

            II. kategória :

            1. Palóma Vološinová (4.A)

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová                                          

          • Súťaž "Poznáš Slovensko?"

          • Dňa 27. 05. 2024 žiaci špeciálnych tried sa zúčastnili vlastivednej súťaže „Poznáš Slovensko?“, kde si zmerali svoje nadobudnuté vedomosti o Slovensku. Žiaci boli rozdelení na dve kategórie, podľa ročníka. V prvej kategórii boli žiaci 5. a 6. ročníka ŠT, kde na prvom mieste sa umiestnila žiačka Timea Balogová z 5. C triedy. V druhej kategórii boli žiaci 7., 8. a 9. ročníka ŠT. Na prvom mieste sa umiestnil Štefan Balogh z 8. C – 9. B triedy. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a ich snahu. Našim šikovným výhercom srdečne blahoželáme.

            Ing. Lívia Tóthová

          • Súťaž v tlaku na lavičke

          • V priebehu prvého aprílového týždňa sa konal 9. ročník v tlaku na lavičke pre chlapcov.  Súťaže sa zúčastnili vybratí žiaci z 5. až 9. ročníka špeciálnych tried. Súťažiaci boli rozdelení do dvoch  skupín. Prvú skupinu tvorili chlapci z 5. až 6 ročníka a druhú skupinu tvorili žiaci z 7. až 9. ročníka. V prvej skupine chlapci  cvičili  s činkou o hmotnosti  20 kg a v druhej skupine chlapci  cvičili  s činkou o hmotnosti  30 kg. Súťažiaci mali za úlohu zdvihnúť činku v tlaku na lavičke čo najviac krát. Súťaž sa konala v posilňovni v hornej budove ZŠ.

            Víťazi  v kategórií  5. až 6. ročníka:

            1. Adrián Horváth 6. B

            2. Roman Horváth 6. B

            3. Pavol Horváth 5. B

                  

            Víťazi  v kategórií  7. až 9. ročníka:

            1. Štefan  Horváth 8. B

            2. Radoslav Žiga 8. B

            3. Adrián  Horváth 7. B

            Ing. Roman Hiľovský - športový koordinátor 

          • Futbalový turnaj ZŠ Drienovec

          • Dňa 24. 05. 2024 sa uskutočnil na našej škole „Futbalový turnaj ZŠ Drienovec“, ktorého sa zúčastnili žiaci zo všetkých ročníkov. Boli vytvorené štyri skupiny podľa vekových kategórií, so štyrmi družstvami:

            1. skupina: 1.A, 1.B, 2.A, 2.B

            Výsledky:

            1.A – 1.B   8 : 0

            2.A – 2.B   3 : 3, na pen. 5 : 4

            Zápas o 3. miesto: 1.B – 2.B   1 : 3

            Zápas o 1. miesto: 1.A – 2.A   5 : 4

            Konečné poradie : 1. 1.A, 2. 2.A, 3. 2.B, 4. 1.B

             

            2. skupina: 2.C, 3.A, 3.B, 4.A

            Výsledky:

            2.C – 3.A   0 : 7

            3.B – 4.A   0 : 7

            Zápas o 3. miesto: 2.C – 3.B   0 : 6

            Zápas o 1. miesto: 3.A – 4.A   2 : 3

            Konečné poradie : 1. 4.A, 2. 3.A, 3. 3.B, 4. 2.C

             

            3. skupina: 5.A, 5.C+6.B, 6.A, 7.B+8.A

            Výsledky:

            5.A – 5.C+6.B   4 : 5

            6.A – 7.B+8.A   2 : 4

            Zápas o 3. miesto: 5.A – 6.A  3 : 0

            Zápas o 1. miesto: 5.C+6.B – 7.B+8.A   3 : 4

            Konečné poradie : 1. 7.B+8.A, 2. 5.C+6.B, 3. 5.A, 4. 6.A

             

            4. skupina: 7.A, 5.B a 8.B, 8.C a 9.B, 9.A

            Výsledky:

            7.A – 9.A   2 : 3

            5.B a 8.B – 8.C a 9.B   1 : 5

            Zápas o 3. miesto: 7.A – 5.B a 8.B   3 : 0

            Zápas o 1. miesto: 9.A – 8.C a 9.B   3 : 2

            Konečné poradie : 1. 9.A, 2. 8.C a 9.B, 3. 7.A, 4. 5.B a 8.B

             

            Družstvá  v skupinách na prvých troch miestach obdržali diplomy a víťazi jednotlivých skupín boli ocenení putovným pohárom a futbalovými loptami. Na záver turnaja pani riaditeľka poďakovala všetkým triedam za účasť a príkladné povzbudzovanie svojich spolužiakov a vyslovila prianie v pokračovaní tohto podujatia aj v budúcom roku.

            Fotky nájdete vo fotoalbume.

            Zostrih z turnaja si môžete pozrieť v 6. vysielaní školskej televízie VIP TV ZŠ Drienovec.

              Ing. Viktor Tóth

          • Deň Afriky

          • Deň Afriky, v minulosti známy skôr ako Deň oslobodenia afrických krajín, je stanovený na dátum výročia založenia Africkej únie na 25. mája 1963. Zmyslom tohto sviatku je zväčšiť povedomie spoločnosti o globálnych problémoch na tomto kontinente.  Oslavuje sa nielen na africkom kontinente, ale po celom svete. Na Slovensku si tento deň pripomíname tiež, pretože budúcnosť Afriky je aj našou budúcnosťou. A ako sme si pripomenuli Deň Afriky my na škole? 

            V triede 8.A sme si vyčlenili dve hodiny na projektové vyučovanie. Žiaci sa najprv cez diskusiu dozvedeli o najväčších problémoch, s ktorými zápasí Afrika, ako sú choroby, ekonomická nestabilita, občianske vojny, podvýživa a prírodné a klimatické podnebie. Následne si s pánom učiteľom Mgr. Emilom Takácsom zopakovali, čo už vedia z geografie kvízovou formou, kde žiaci boli rozdelení do troch skupín. Úplne na záver si spoločnými silami vytvorili plagát, ktorý znázorňuje Afriku, vyznačilo sa zopár krajín a následne sa k ním spísali aj zaujímavosti. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o zvieratách, ktoré tu žijú, ďalej o školách v Afrike, počasí, sirotách, domoch, ale aj o nebezpečných mínach. Žiaci zistili, že Afrika je veľmi rozmanitá, ale taktiež si uvedomili, že nie všade na svete je život jednoduchý.

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová

          • Roadshow pre školy 2024

          • Dňa 20. mája 2024 sa konala v Košiciach jarná konferencia pre školských digitálnych koordinátorov a učiteľov informatiky pod názvom „Roadshow pre školy 2024“, ktorý zastrešovala spoločnosť Microsoft. Hlavnou témou bolo využívanie ICT v školstve, bezpečná škola, moderné zobrazovacie systémy od spoločnosti Epson, ale aj AI ako kopilot pedagóga. Prebiehala ukážka tlače pomocou 3D tlačiarne a naskytla sa možnosť pozorovať virtuálnu realitu. Prezentovali sa novinky v oblasti výučby programovania prostredníctvom robotiky, lega a tabletov s OS Windows  a predvádzali sa zaujímavé nápady od partnerov podujatia.

            Ing. Henrieta Lenková

          • English is easy

          • Dňa 15.05.2024 sa uskutočnila súťaž z anglického jazyka „English is easy“ pre žiakov II. stupňa. U žiakov sa overovali ich vedomosti z gramatiky cez tablety skrze aplikáciu Kahoot, z čítania s porozumením a zo slovnej zásoby. Triedy, ktoré sa umiestnili na prvých troch miestach získali aj vecné ceny.

             

            Zoznam víťazov :

            1. miesto – trieda 8.A – Sabrina Fiľková, Andrea Hováthová, Erika Lukáčová
            2. miesto – trieda 5.A – Ľudovít Csemer, Jozefína Horváthová, Veronika Vološinová
            3. miesto – trieda 9.A – Dáša Balogová, Rebeka Horváthová, Valéria Polyáková

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová

          • Deň matiek

          • Deň matiek určite patrí medzi najdojemnejšie sviatky. Mama pre nás vždy bola, je a bude tým najdôležitejším človekom v živote. Mama je tá, ktorá vždy všetko odpúšťa a miluje svoje dieťa bez ohľadu nato, aké je. Úctu a lásku svojim mamičkám prejavili aj žiaci I. stupňa našej školy prostredníctvom kultúrneho vystúpenia. Pod vedením svojich pani učiteliek pripravili program v podobe pesničiek, básničiek a tanečného vystúpenia. V závere zaspievali spoločnú pieseň venovanú všetkým mamám. Žiaci obdarovali svoje maminky aj malým darčekom. Vystúpenie bolo odvysielané aj 12. mája 2024 v deň osláv Dňa matiek prostredníctvom školskej televízie.

            Vystúpenie zanechalo v srdciach mamičiek silné emotívne pocity. Poďakovanie patrí všetkým pani učiteľkám aj žiakom za prípravu programu.

            Ing. Henrieta Lenková

          • Abeceda vitamínov

          •  

            Abeceda vitamínov Vitamíny sú... - Svet zdravia Nové Zámky | Facebook

            Vieme vlastne, čo znamená žiť zdravo?

            Čo je „Abeceda vitamínov“? Čo je „Potravinová pyramída“?

            Aby sme mohli žiť zdravo, musíme vôbec vedieť, čo to znamená. V dnešnej dobe počujeme z každej strany o tom, ako žiť zdravo, ktoré aktivity sú zdravé, ktoré jedlá sú zdravé, čo nám škodí alebo ktorá super potravina nás spraví nesmrteľnými. Poďme však úplne na začiatok a položme si tú základnú a najjednoduchšiu otázku, ktorá nás napadne: Čo je „Abeceda vitamínov“? Čo je „Potravinová pyramída“? Pri rôznych aktivitách sa týmito pojmami oboznámili žiaci špeciálnej triedy.

            Ing. Lívia Tóthová – koordinátorka drogovej prevencie pre ŠT

          • Dejepisná exkurzia

          • Dňa 30. 04. 2024 sa v rámci predmetu dejepis uskutočnila exkurzia so žiakmi 2. stupňa. Miestom exkurzie bolo mestské kultúrne stredisko v Moldave nad Bodvou, kde žiaci absolvovali prednášku o najzaujímavejších udalostiach z histórie mesta a blízkeho okolia. Súčasťou prednášky bola návšteva Múzea vín, kde sú vystavené exponáty venované tradičnej výrobe vína. Následne sme sa so žiakmi presunuli do novootvorenej mestskej knižnice, kde si mohli pozrieť moderné zariadenie celej budovy. So sprievodkyňou sme sa presunuli do mestského parku, kde nám ukázala významné pamiatky mesta, akými sú historická budova radnice, Szojková brána, Dittelova vitrína i pamätné tabule venované významným osobnostiam mesta. Žiakom sa exkurzia veľmi páčila a odniesli si z nej nové vedomosti a zážitky.

            Mgr. Emil Takács

          • Čitateľská súťaž v ŠT

          • Dňa 30. apríla sa uskutočnila v triedach ŠT čitateľská súťaž, ktorou sme sa snažili žiakom priblížiť literatúru a motivovať ich k pravidelnému čítaniu. Najlepší čitatelia neobišli bez odmeny. Do súťaže sa prihlásilo 13 žiakov zo všetkých tried ŠT. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prvá kategória bola určená pre ročníky 5. a 6. Druhá kategória pre ročníky 7. , 8. a 9. Našou snahou je prispievať k budovaniu pozitívneho vzťahu detí ku knihám,
            viesť ich k čítaniu a motivovať ich, aby aspoň na chvíľu vymenili počítač a mobil za knihu.  Všetci žiaci čítali pomerne dobre. Ťažko bolo určiť víťaza.
            Víťazi v kategóriách : 
            I. kategória - zvíťazila Timea Balogová z 5.C triedy.
            II. kategória - zvíťazil Dezider Horváth z 8.C a 9.B triedy.
            Víťazi získali diplomy, sladkosti a vecné ceny. Žiakom sa súťaž veľmi páčila.
             

            Mgr. Magda Pelechová, PhD.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje