• Slávnostné ukončenie školského roka 2023/2024 a rozlúčka s deviatakmi

          • V piatok 28. júna 2024 si žiaci našej základnej školy odniesli dlhoočakávané koncoročné vysvedčenie. Za nami je ďalší školský rok naplnený usilovnou prácou, starosťami, ale i radosťami. Pani riaditeľka poďakovala všetkým žiakom, učiteľom a pracovníkom školy za vykonanú prácu. Rozlúčili sme sa s našimi deviatakmi, ktorým prajeme veľa úspechov pri získavaní nových poznatkov na stredných školách.                                                                                                                                                      
            Milí žiaci, prajeme Vám veselé prázdniny, veľa slnečných lúčov a krásnych zážitkov. Vráťte sa do školy zdraví, oddýchnutí, plní elánu a krásnych zážitkov.

            Ing. Henrieta Lenková

          • Celoročná brigáda v areáli našej školy

          • V rámci hodín technickej výchovy naši žiaci, spolu s pani učiteľkou Mgr. Máriou Šimkovou, celoročne priložili ruku k dielu a svojou usilovnosťou zveľadili náš školský areál. Do jednotlivých brigád sa zapojili žiaci II. stupňa ZŠ (6. A, 7. A, 8. A, 9. A).

            Úlohou žiakov boli jesenné práce na záhrade, odhrňovanie snehu v zimných mesiacoch, celoročná starostlivosť o čistotu našich chodníkov, ale aj zbieranie odpadkov. V jarných mesiacoch sme sa venovali predzáhradke a spoločne sa pustili do väčšej práce, odstránili staré kríky, spílili staré stromy. Dievčatá už tradične sadili okrasné kvety do kvetináčov na parapety. Ešte z ďaleka nie sme na konci, prácou budeme pokračovať aj v budúcom školskom roku.

            Všetkým žiakom za usilovnú prácu, ktorá bola niekedy náročnejšia, patrí veľká vďaka. Po našich brigádnikoch ostal viditeľný kus práce.

            Dávam do pozornosti náš školský fotoalbum, v ktorom nájdete okrem iného aj fotografie našich brigádnikov priamo v akcii.

            Mgr. Mária Šimková

          • Výtvarná súťaž

          •  

            Dňa 26. 06. 2024 sa uskutočnila posledná súťaž v tomto školskom roku. Výtvarná súťaž bola určená  pre žiakov II. stupňa. Tohtoročná téma súťaže bola: „Hurráááá leto , hurráááá prázdniny“. Súťaž sa niesla v uvoľnenej už prázdninovej atmosfére.   Počas kreslenia žiakov zabávali letné hity. Námety čerpali poniektorí  aj z internetu. Porotu tvorili Mgr. Emil Takács, Ing. Eva Parlagová a Mgr. Tímea Parlag župčánová. Výhercom zagratulovala aj pani riaditeľka PaedDr. Monika Štrompová. 

             

            1. miesto – Vanesa Rigová – 9. A

            2. miesto – Monika Balogová – 7. A

            3. miesto – Jozefína Horváthová – 5. A

             

            Víťazkám blahoželáme a prajeme všetkým krásne prázdniny!

            Ing. Henrieta Lenková

          • Výtvarná súťaž

          • Dňa 26. 06. 2024 sa uskutočnila výtvarná súťaž, ktorá sa niesla témou: „Moje obľúbené zvieratko.“ Súťaže sa zúčastnili žiaci I. stupňa, z každej triedy dvaja žiaci a súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prvú kategóriu tvorili žiaci prvých a druhých ročníkov a druhú kategóriu tvorili žiaci tretích a štvrtých ročníkov. Žiaci vytvorili krásne výtvarné práce a naša porota mala veľmi ťažké rozhodovanie pri určovaní víťazov.

            Výsledky školského kola:

            I. kategória

            1. miesto – Sofia Horváthová – 1. B

            2. miesto – Ingrida Horváthová – 2. A

            3. miesto – Bianka Horváthová – 1. A

             

            II. kategória

            1. miesto – Natália Horváthová – 3. A

            2. miesto – Veronika Horváthová – 3. B

             

            Pani riaditeľka PeaDr. Monika Štrompová odovzdala víťazom diplomy a vecné ceny. Všetci zúčastnení umelci dostali sladkú odmenu.  

            Mgr. Jana Zubrická

          • Deň najlepších priateľov

          • Hovorí sa, že priateľ je ten, kto o nás vie všetko a má nás predsa rovnako rád. Kto hľadá priateľa bez chyby, väčšinou zostane bez neho. Stručná, ale výstižná veta. Kto sú to priatelia? Priatelia sa navzájom poznajú, teda vedia o sebe všetko. Majú rovnaké zmýšľanie, vedia, čo si ten druhý myslí bez toho, aby musel niečo povedať, nič pred sebou neutaja, aj keby chceli. Lebo ten druhý hneď vie, že sa niečo deje.

            A priateľstvo? Najvzácnejší dar v živote. Skutočné priateľstvo nevzniká náhodou. Každý človek má na svete pár ľudí, s ktorými sa úplne dokonalo dopĺňa, teda sú ako spriaznené duše. Nemusia byť rovnakí, pretože práve tieto odlišnosti ich spájajú. Nemusia mať rovnaké názory, pretože každý má svoj názor, svoje predstavy o živote. No aj napriek tomu, sú to ľudia, ktorí možno ani nevedia prečo, no rozumejú si. Spája ich puto – puto zvané PRIATEĽSTVO.

            Aj my sme si na našej škole pripomenuli medzinárodný deň najlepších priateľov aktivitou, ktorá mala overiť, nakoľko sa poznajú priatelia medzi sebou. Žiaci museli odpovedať na otázky typu : „Kto vie lepšie čítať?, Kto chodí radšej do školy?“, alebo „Aká je jej obľúbená farba?“. Žiaci si tieto aktivity veľmi užili a už sa tešia na budúci rok, kedy si ich budú môcť zopakovať.

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová

          • Poznaj a chráň – „Krásy nášho okolia“

          •  

            Pani učiteľka Mgr. Mária Šimková pripravila pre žiakov II. stupňa zaujímavú besedu na tému „Poznaj a chráň“ – „Krásy nášho okolia. Beseda uskutočnená dňa 20. 06. 2024, bola obohatením a rozšírením vedomostí o Slovenskom krase a o krásach nášho okolia.

            Zúčastnení žiaci mali možnosť si v rámci besedy zopakovať učivo biológie a zároveň sa dozvedieť aj zaujímavé informácie o našom okolí. Pozreli si prezentácie, v ktorých našli veľa známeho, nakoľko tieto miesta už navštívili, rozprávali o faune, flóre a hlavne, ako chrániť prírodu nášho okolia.

            Mgr. Mária Šimková – koordinátor ENV

          • Výlet do Jasovskej jaskyne

          • Aj tento školský rok sme ukončili prvostupniarskym výletom, tentokrát do Jasovskej jaskyne. Po krátkej ceste autobusom sme nedočkavo čakali na otvorenie jaskyne. Od milej pani, ktorá nás jaskyňou sprevádzala sme sa dozvedeli, že Jasovská jaskyňa je najstaršia sprístupnená jaskyňa na Slovensku. Už v roku 1846 bola čiastočne sprístupnená mníchmi z Jasovského kláštora. Je utvorená v piatich poschodiach, ktoré sú pospájané komínmi. Charakteristické sú brčkovité stalaktity. Niektoré časti sú známe od nepamäti, o čom svedčia archeologické nálezy. V jaskyni sa našli kosti jaskynného medveďa, aj jaskynnej hyeny. Doteraz sa zistilo až 19 druhov netopierov, ktoré sa v jaskyni zdržujú najmä v zimnom období. Najpočetnejší je podkovár veľký a podkovár malý. Jaskyňa slúži aj pre ozdravovacie speleoklimatické pobyty. Ak by ste nevedeli čo to znamená, tak chodia sa sem liečiť detičky, ktoré majú problémy s alergiou alebo astmou.

            Pobyt v jaskyni mal aj pre nás ozdravné účinky, preto sme sa po  krátkom občerstvení vydali aj na cestu k Jasovským rybníkom a ku Premonštrátskemu kláštoru, ktorý je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky.

            Výlet sa nám všetkým páčil, získali sme nové a zaujímavé poznatky, spoznali sme nové miesta nášho regiónu a už sa tešíme na ďalšie výlety.

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová                                              

          • Hod na basketbalový kôš

          • V priebehu druhého   júnového  týždňa sa konal  9. ročník  hodu na basketbalový kôš. Súťaže sa zúčastnili vybratí žiaci z 5. až 9. ročníka špeciálnych tried.

            Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín podľa ročníkov t.j.  prvú skupinu tvorili žiaci 5. a 6. ročníka a druhú  skupinu tvorili žiaci 7. až 9. ročníka.

            Súťaž sa uskutočnila v dolnej budove ZŠ, na umelom ihrisku. Súťažiaci hádzali 10  krát z dvoch vzdialeností zo vzdialenosti 3 metrov.

            Víťazi kategórii žiakov 7. až 9.  ročníka: 

                1.  Adrián Horváth   7. B

             

            Víťazi kategórii žiakov 5. a 6.  ročníka: 

            1. Kristián Horváth 5. C                                      

            Ing. Roman Hiľovský

          • Silová súťaž

          • V priebehu tretieho májového týždňa sa konal 9. ročník   silových súťaží. Súťaže sa zúčastnili vybratí žiaci z 5. až 9. ročníka špeciálnych tried. Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín a to na chlapcov a dievčatá. Súťaž sa uskutočnila v hornej budovy ZŠ. Chlapci súťažiaci v disciplínach: drepy a kľuky a dievčatá súťažili v drepoch a v preskoku cez švihadlo. Víťazi dostali diplom a ceny.

            Víťazi jednotlivých kategóriách

            Víťazi kategórii žiakov

                                                    1.  Jaroslav Horváth 7. B

            Víťazi kategórii žiačok

                                                    1. Denisa Balogová 6. B                                             

            Ing. Roman Hiľovský

          • Výlet do kaštieľa v Betliari

          • Dňa 19. 06. 2024 sa žiaci druhého stupňa a špeciálnych tried zúčastnili na perfektnom výlete do kaštieľa  Betliar. Cesta bola veľmi príjemná a pohľad, ktorý sa nám všetkým naskytol po príchode do areálu kaštieľa, bol úchvatný. Žiaci ako aj učiteľský doprovod sa nevedel vynadívať z toľkej krásy, ktorý nám poskytol park a samotný kaštieľ. Na začiatku exkurzie sme sa vybrali na prechádzku po spomínanom parku, kde si žiaci mohli popozerať rozľahlý park v anglickom štýle, flóru ako aj vodopád v tomto areály. Následne nasledovala prehliadka samotného kaštieľa. Nedá sa to opísať iným slovom než „úžasné“. Kaštieľ bol nádherný a prehliadka náučná. Žiaci celý čas zvedavo počúvali výklad, pozorovali vystavené maľby a diskutovali o spôsoboch a podmienkach života v tej danej dobe. Na záver musíme preto dedukovať s najväčším potešením, že dnešný výlet sa jednohlasne vydaril!

            P.S. Nevieme sa dočkať toho ďalšieho :D

            Mgr. Beatrix Komorová

            video: Ing. Henrieta Lenková

          • Účelové cvičenie a didaktické hry v ZŠ

          • Účelové cvičenie a didaktické hry sa uskutočnili dňa 14. 06. 2024. Boli zamerané na preverenie teoretických vedomostí, praktických návykov a postojov žiakov našej školy, ktoré môžu využiť pri riešení  mimoriadnych situácií v oblasti civilnej ochrany, pri pohybe a pobyte v prírode, v cestnej premávke. Cieľom bolo aplikovať teoretické poznatky zdravotníckej prípravy do praxe a vychovávať k ochrane prírody, rozvíjať telesnú zdatnosť, vytrvalosť a učiť žiakov riešiť vzniknuté situácie s pokojom a rozvahou. Účelové cvičenie a didaktické hry sa začali vyhlásením varovného poplachu riaditeľkou školy, ktorá nariadila okamžitú evakuáciu žiakov na školský dvor. Po kontrole budov a počtu žiakov poriadkovou hliadkou sme sa presunuli na bezpečné miesto. Plán účelového cvičenia a didaktických hier vypracovala vedúca účelového cvičenia a didaktických hier Mgr. Katarína Bernáthová spolu s vedúcimi jednotlivých stanovíšť. Témy na jednotlivých stanovištiach boli nasledovné: civilná ochrana, pohyb a pobyt v prírode, ochrana prírody, zdravotná výchova a dopravná výchova. Žiaci sa presúvali z jednotlivého stanovišťa do druhého, odpovedali na vopred pripravené a prebraté otázky, vykonávali jednotlivé praktické úlohy. Žiaci si určili vedúceho skupiny, ktorý mal pri sebe štartovný lístok. Vedúci stanovíšť zapisovali absolvovanie úloh a svojím podpisom potvrdzovali ich prítomnosť. Po absolvovaní jednotlivých stanovíšť sa vykonala kontrola počtu žiakov a pomôcok poriadkovou hliadkou a vyhodnotenie, kde vedúci jednotlivých stanovíšť hodnotili vedomosti, zručnosti, šikovnosť žiakov. Vedúca účelového cvičenia a didaktických hier sa poďakovala žiakom, vedúcim jednotlivých stanovíšť a tiež učiteľom, ktorí vykonávali dozor a koordinovali žiakov.

            Mgr. Katarína Bernáthová

          • Šetrenie energií

          • V rámci environmentálnej výchovy sme v špecialnych triedach zrealizovali v mesiaci jún besedu na tému: šetrenie energií. Cieľom besedy bolo vysvetliť žiakom ako sa dá ušetriť v domácnosti: voda, elektrická energia, plyn a iné. Najviac žiakov zaujimalo ako ušetriť elektrinou. Táto doba prináša zdražovanie nielen potravín, ale aj zdražovanie elektrickej energie, plynu a vody.

            Ako šetriť elektrinou:
            Využívať denné svetlo na maximum. Používať úsporné žiarivky. Ak odchádzame z miestnosti na kratšiu dobu nezhasínať. Nabíjačku nenechávajte v zásuvke! Umiestnite chladničku a mrazničku čo najďalej od zdroja tepla. Chladnička a mraznička nie sú „výklad“! Ak je potrebné odmrazovať chladničku a mrazničku pravidelne, vrstva ľadu výrazne zvyšuje ich spotrebu el. energie. Klimatizácia by mala byť nastavená na teplotu najviac o 6°C nižšiu ako je vonkajšia teplota.

            Na tieto témy si žiaci pozreli prezentacie a videa, ktoré ukazujú ako znižiť spotrebu elektrickej, energie vody a plynu. Žiaci si nakreslili výkresy s touto tématikou.
            Žiakom sa beseda veľmi páčila.
             

            Mgr. Magda Pelechová, PhD.

          • Environmentálna výchova

          • V rámci environmentálnej výchovy sa žiaci zo špeciálnych tried venovali problematike odpadov, jeho separovaniu, recyklovaniu a znečisťovaniu prostredia. Dňa 13.06.2024 sme zrealizovali besedu na tému odpady a ich recyklovanie. Žiaci riešili problematiku odpadov vlastnými názormi k tejto téme, ako by oni sami riešili otázku znečisťovania prostredia a tým zabránili rozširovaniu chorôb. Všetci žiaci zo špeciálnych tried sa zapojili do kreslenia obrázkov na tieto vážne témy, ktoré sme preberali. Žiakov nútia zamýšľať sa nad domovom a jeho čistotou. Pomocou obrázkov znečisteného sídliska, sme sa snažili motivovať žiakov k zodpovednejšiemu prístupu k tejto problematike. Žiaci výtvarne znázornili separovanie odpadov, a z týchto výkresov sme vytvorili plagát. Deťom sa aktivita veľmi páčila.

            Mgr. Magda Pelechová, PhD.

          • Účelové cvičenie v ŠT

          • Dňa 14. 06. 2024 sa uskutočnilo účelové cvičenie pre žiakov špeciálnych tried. Dňa 13. 06. 2024 sa uskutočnila Teoretická príprava na troch vyučovacích hodinách. Účelové cvičenie sa začalo vyhlásením varovného poplachu riaditeľkou školy, ktorá nariadila okamžitú evakuáciu žiakov na školský dvor. Po kontrole budov a počtu žiakov poriadkovou hliadkou sme sa presunuli na bezpečné miesto. Plán účelového cvičenia vypracovala vedúca účelového cvičenia Ing. Lívia Tóthová spolu s vedúcimi jednotlivých stanovíšť.

            Jednotlivé stanovištia boli nasledovné:

            • civilná ochrana,
            • pohyb a pobyt v prírode,
            • ochrana prírody,
            • zdravotná výchova,
            • dopravná výchova.

            Žiaci sa presúvali z jednotlivého stanovišťa na druhé, odpovedali na vopred pripravené otázky, vykonávali jednotlivé praktické úlohy. Žiaci si určili vedúceho skupiny, ktorý mal pri sebe štartovný lístok. Vedúci stanovíšť zapisovali absolvovanie úloh a svojím podpisom potvrdzovali ich prítomnosť. Po absolvovaní jednotlivých stanovíšť sa vykonala kontrola počtu žiakov a pomôcok poriadkovou hliadkou a vyhodnotenie účelového cvičenia. Vedúca účelového cvičenia sa poďakovala žiakom, vedúcim jednotlivých stanovíšť.

            Ing. Lívia Tóthová – vedúca ÚČ

          • Výtvarná súťaž v ŠT

          • Tak ako každý rok, ani tento nebol výnimkou a na našej škole sa dňa 12. 06. 2024 uskutočnila výtvarná súťaž.  Tejto súťaže sa zúčastnili žiaci špeciálnych tried. Úlohou žiakov bolo nakresliť „Kvety vo váze‟.

            Po úvodnom rozhovore sa žiaci s elánom pustili do práce. Všetky práce boli veľmi pekné, preto sa porote rozhodovalo veľmi ťažko. Tí, čo nezískali ocenenie, boli odmenení sladkou odmenou. Práce, ktoré žiaci vytvorili, budú zdobiť chodbu našej školy.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme a víťazom blahoželáme.

             

            Víťazmi súťaže sa stali:

            1. Tímea Balogová

            2. Sebastián Lukáč

            3. Dezider Horváth

            Mgr. Gabriela Jozsová

          • Spevácka súťaž „Slávik“

          • Naša škola sa snaží o zachovávanie a pokračovanie tradícií, ktoré budujú u žiakov pozitívny vzťah ku kultúre. Jednou z týchto tradícií je aj spevácka súťaž „Slávik.  Dňa  12. 06. 2024 sa chodbami našej školy ozývali prekrásne slovenské ľudové piesni v podaní žiakov I. stupňa. Naša porota rozhodla o víťazoch v nasledujúcich kategóriách.

            Výsledky školského kola:

            I. kategória – 1. A, 1. B

            1. miesto – Bianka Horváthová – 1. B

            2. miesto – Adriana Horváthová – 1. A

            3. miesto – Sofia Horváthová – 1. B

             

            II. kategória – 2. A, 2. B, 2. C

            1. miesto – Milan Klempár – 2. A

            2. miesto – Viktória Vološinová – 2. B

            3. miesto – Jenifer Horváthová – 2. A

             

            III. kategória – 3. A, 3. B, 4. A

            1. miesto – Diana Rigová – 3. B

            2. miesto – Sebastián Balog – 3. B

             

            Pani riaditeľka PaedDr. Monika Štrompová rozdala žiakom diplomy a vecné ceny. Všetkým našim spevákom ďakujeme a už teraz sa tešíme na „Slávika“ 2025. 

            Mgr. Jana Zubrická

          • Svetový deň bez mobilu

          • Svetový deň bez mobilu sme si pripomenuli aj v 7. A triede. Prvýkrát sa oslavoval v roku 2001 a vznikol z iniciatívy francúzskeho spisovateľa Phila Marsoa, ktorý napísal knihu o mobile. Ten chcel svojou myšlienkou najmä vyzvať ľudí, aby sa zamysleli nad svojimi životmi pod vplyvom týchto komunikačných prostriedkov. My sme si tento deň pripomenuli 11. júna spolu s ďalšími nelátkovými závislosťami. Ľudia by si mali vypnúť mobilné telefóny, aby sa zamysleli nad zmenami života pod vplyvom tohto komunikačného prostriedku s cieľom uvedomiť si skutočné hodnoty života. Aj keď nám uľahčuje život v mnohých smeroch, netreba zabúdať aj na jeho druhú, negatívnu stránku. Skúste sa aj Vy odpojiť od siete a objavte krásy života.  

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová

          • Beseda k téme "Bezpečný internet"

          • Dňa 7. júna 2024 k nám zavítala vzácna návšteva. Spolu s tímom Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch aj náš pán starosta obce Drienovec Ing. Štefan Bacsó a pán Bc. Peter Pamula, štátny tajomník Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny. Po privítaní hostí pani riaditeľka PaedDr. Monika Štrompová predniesla príhovor a odovzdala slovo digitálnej koordinátorke Ing. Henrieta Lenkovej. Po krátkom zhrnutí činností vrámci primárnej prevencie voči nežiaducim nástrahám online prostredia sa premietal zostrih z 2. vysielania školskej televízie. Následne uviedla pripravený kultúrny program, ktorým bolo tanečné vystúpenie žiakov 3. ročníka. Pán tajomník poďakoval za pozvanie na našu školu a prihovoril sa ku žiakom už v rámci besedy k téme „Bezpečného internetu“.  Diskusiu so žiakmi pokračovali pani riaditeľka NKS Mgr. Mária Vargová a pán Ing. Marián Hamada. Upozornili na nevhodné správanie, nebezpečenstvo zverejňovania osobných údajov a negatívny vplyv influencerov.

            V závere našej Základnej škole Drienovec odovzdali Certifikát za zapojenie sa do iniciatívy Dňa bezpečného internetu 2024. Získali sme aj nálepku Safer internet day 2024, čím nás zaradili do zoznamu škôl, ktorej na bezpečnosti svojich žiakov záleží. Počas celej akcie prevládala veľmi uvoľnená a priateľská atmosféra. Nechýbalo ani spoločné fotenie, ako spomienka na toto stretnutie.  Žiaci školy boli tajomníkom pánom Pamulom odmenení občerstvením a sladkou odmenou.  

            Besedu si môžete pozrieť v 7. vysielaní školskej televízie VIPTV ZŠ Drienovec.

            Ing. Henrieta Lenková

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje