• Medzinárodný deň bez fajčenia

          • Medzinárodný deň bez fajčenia alebo tiež nefajčiarsky deň - 21. november, je podporovaný Medzinárodnou úniou boja proti rakovine (UICC). Tento deň je venovaný prevencii, zvýšeniu informovanosti o cigaretách, o ich negatívnom vplyve na ľudský organizmus, o riziku ochorenia na rakovinu pľúc a vzniku srdcovo – cievnych (civilizačných) chorôb. Tento deň sme si pripomenuli aj špeciálnych triedach besedou na túto tému. Hlavným cieľom bolo presvedčiť žiakov, aby sa vzdali tejto drogy a spoločne vyvinuli úsilie boja proti zákerným chorobám, vedúcich k predčasnej smrti.

            Ing. Lívia Tóthová – koordinátor prevencie proti drogám a iným závislostiam

          • Pozor dejepisná súťaž !!!

          • Aj tento rok je tu obľúbená súťaž s tematikou Egypta, do ktorej sa môžu zapojiť všetci žiaci na 2. stupni ZŠ. Stačí k tomu iba sledovať edupage, vyriešiť tajničku a mať trochu šťastia.

            Riešením tajničky je meno poslednej egyptskej kráľovnej.

            Pomôžte si nasledovne:

            Začiatočné písmeno každej odpovede zapíšte do tajničky. Ako pomôcku využite nasledujúce obrázky.

             

            Vyhodnotenie :

            Správne odpovede so svojim menom napíšte na papierik, ktorý je potrebné vhodiť do egyptskej urny nachádzajúcej sa v zborovni u pána učiteľa Takácsa. Výherca bude vyžrebovaný 24. 11. 2023 a bude odmenený vecnou cenou.

          • Svetový deň tolerancie

          •                                                       

            Každý zo svetových dní má svoju dôležitosť a význam. Ale v poslednej dobe, ktorá je v niektorých krajinách a pre ľudí žijúcich v nich veľmi ťažká v dôsledku vojnových nepokojov a netolerancie voči iným, má „Svetový deň tolerancie“ oveľa väčší význam. Ako jednoducho to slovo znie – TOLERANCIA. Ale naozaj poznáme pravý význam tohto slova?

            Na našej škole všetci pedagógovia spoločnou prácou a úsilím vedieme našich žiakov k správnemu vnímaniu a výkladu pojmu tolerancia. V dnešný deň sme preto prostredníctvom rozhlasovej relácie žiakom pripomenuli pojem a dôležitosť tolerancie a s touto myšlienkou sa pričiňme k tomu, aby bol svet voči sebe ohľaduplnejší a tolerantnejší.  

             

            Mgr. Jana Zubrická – koordinátor VMR

          • Deň dobrosrdečnosti

          • Dňa 13. novembra si pripomíname Svetový deň dobrosrdečnosti. Bol vyhlásený na 3. konferencii Svetového hnutia dobrosrdečnosti v Singapure v roku 2000. Podstatou je inšpirovať jednotlivcov k väčšej láskavosti a dobrosrdečnosti, prekonať hranice svojej kultúry, rasy, náboženstva, k vytvoreniu lepšieho sveta.

            V mnohých školách žiaci práve v tento deň navštevujú zariadenia pre seniorov, alebo robia zbierky pre choré či opustené deti.

            Žiaci 2. B triedy sa rozhodli potešiť žiakov Základnej školy v Mokranciach vyrobeným plagátom, ktorý im bude pripomínať dôležitosť tohto dňa. Na oplátku, naši žiaci dostali ručne vyrobené záložky od spomínaných žiakov. Sme veľmi šťastní, že sa nám podarilo zorganizovať aj takúto medziškolskú akciu.

            Poďakovanie patrí Mgr. Michalovi Sorokovi, ktorý ochotne prijal ponuku na spoluprácu.  Veríme, že sa vzťahy medzi dvoma školami budú aj naďalej rozvíjať. 

            …. aj maličkosti nás robia šťastnými. 

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová                                        

          • Matematická súťaž „ Najlepší počtár“ v špeciálnych triedach

          • Dňa 13. novembra 2023 sa uskutočnila matematická súťaž v špeciálnych triedach. Žiaci súťažili v dvoch skupinách.

            Prvú skupinu tvorili súťažiaci žiaci 5. a 6. ročníka. Riešili úlohy zamerané na sčítanie troch dvojciferných čísel, matematickú doplňovačku, úlohy na násobenie a rysovanie obrázka v štvorcovej sieti podľa predlohy.

            Druhú skupinu tvorili vybraní žiaci zo siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka. Riešili úlohy zamerané na sčítanie trojciferných čísel s prechodom cez 10, násobenie dvojciferných čísel jednociferným činiteľom, matematickú doplňovačku a rysovanie v štvorcovej sieti – doplnenie obrázka podľa osovej symetrie.

             

            Výsledky súťaže:

            1. skupina

            1. miesto – Adrián Horváth, 6. B

            2. miesto – Zdenka Horváthová, 5. B

            3. miesto – Kristián Horváth, 5. C

             

            2. skupina

            1. miesto – Sebastián Lukáč, 8. B

            2. miesto – Dalibor Lukáč, 8. B

            3. miesto – Jaroslav Horváth, 7. B 

             

            Žiaci dostali za umiestnenie diplom a malú odmenu.

            RNDr. Irena Pavlinská

          • Kalapa tele – Klobúk dole pán učiteľ

          •                       

            Občianske združenie eduRoma – Roma Education Project udeľuje ocenenie Lúč z tmy, za obetavú prácu tým, ktorí sa dlhodobo zasadzujú o zlepšenie postavenia Rómov v rôznych oblastiach života. Kalapa tele – Klobúk dole je od roku 2021 novou kategóriou ocenenia Lúč z tmy, v ktorej potenciálnych laureátov nominuje verejnosť.

            Dňa 10. novembra 2023 náš kolega - učiteľ PhDr. Rudolf Rusňák bol ocenený za svoju obetavú prácu, ktorou sa pričinil svojimi voľnočasovými aktivitami a neformálnym vzdelaním o zlepšenie a spestrenie života rómskej mládeže.

            Touto cestou mu chceme zablahoželať k oceneniu a popriať veľa ďalších úspech na ceste dobročinnosti!

            Viac informácií nájdete:

            zdroj: https://dennikn.sk/minuta/3672960/

            https://fb.watch/oiVag1B8r9/

          • Beseda s výchovnou poradkyňou

          •  

            Alkoholizmus je závislosť človeka na alkohole, chemicky etanole. Vzniká častou až nadmernou konzumáciou alkoholu. Spočiatku je potreba piť alkohol menšia, postupne sa zvyšuje. Príčin, prečo vzniká u ľudí závislosť na alkohole je veľa. Najčastejšie je to však preto, lebo sa človek potrebuje posilniť, povzbudiť sa, niečo si dokázať alebo má nejaké trápenie.

            Závislosť na alkohole je vážna  a hlavne života ohrozujúca záležitosť.  Alkoholizmus často končí smrťou následkom chorôb orgánov ako sú pečeň, podžalúdková žľaza či dvanástnik. Okolo 70% alkoholikov zomiera na cirhózu pečene. Ďalšími následkami pitia alkoholu môžu byť vnútorné krvácania, degenerácia mozgu, halucinácie, samovraždy, poškodenia a strata pamäti. Veľakrát sa alkoholik alkoholom otrávi.

            Besedu viedla Mgr. Gabriela Jozsová a bola uskutočnená pre žiakov 6. ročníka. Žiakom sa beseda páčila, boli aktívni a zapájali sa do diskusie.

            Mgr. Gabriela Jozsová

          • Pasovanie prvákov

          • Stať sa prvákom je veľká vec. Treba si zvyknúť na nové prostredie, nový kolektív, režim dňa a aj na pani učiteľku. Dňa 10. 11. 2023 sa uskutočnila školská akcia s názvom „Pasovanie prvákov“.  Po krátkom príhovore pani koordinátorky podujatia a pani riaditeľky sa prváčikovia pustili do plnenia pripravených úloh. Ako po iné roky, aj tento rok mali prváci za ten krátky čas v laviciach ukázať, čo sa už naučili. Žiaci museli zdolať pripravené úlohy symbolizujúce prekážky v živote. Potom preukázať svoje vedomosti pred komisiou, tvorenou pani učiteľkami Mgr. Annou Kulíkovou a PhDr. Andreou Klajberovou, ktorá im schválila vstup do „cechu školského“.  Po zložení „Sľubu prváka“ sa žiaci 1. A triedy pod vedením triednej učiteľky Mgr. Kataríny Bernáthovej a 1. B triedy pod vedením triednej učiteľky Mgr. Jany Zubrickej zaviazali k zodpovednému plneniu svojich povinností. Ceruzkou odvážnosti boli pani riaditeľkou PaedDr. Monikou Štrompovou pasovaní za právoplatných žiakov Základnej školy Drienovec. Aby pre prváčikov zostal tento deň nezabudnuteľným, dostali  šerpu s meno, Pasovací dekrét s prváckym sľubom aj sladkú odmenu.  V závere žiaci vystúpili spoločnou  pesničkou a zarecitovali pripravenú báseň.  Žiaci sa následne fotili a tešili so svojimi spolužiakmi. Domov odchádzali s hrdosťou a s peknými spomienkami na nezabudnuteľné podujatie.

            Naši milí prváci, želáme vám, aby sa vaše túžby splnili, aby ste sa v škole dobre cítili a zažili radosti, spokojnosti a nadobudli nové vedomosti!

            Ing. Henrieta Lenková - koordinátor kultúrnych podujatí

          • Remembrance Day - Spomienkový deň

          • Pri príležitosti 105. výročia ukončenia prvej svetovej vojny si žiaci na hodinách dejepisu a anglického jazyka pripomenuli túto veľkú tragickú udalosť v našich dejinách. Symbolom tohto výročia je vlčí mak, ktorý si žiaci vytvorili a následne pripli na oblečenie. Aj v kontexte súčasných vojnových udalostí je dôležité pripomínať si zbytočné obete a ľudské utrpenie z minulosti.

            Mgr. Emil Takács

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová

          • Halloween

          • Dňa 27. októbra sa na našej škole uskutočnila Halloweenska párty pre žiakov 1. stupňa. Naši žiaci sa s nadšením zapojili do tejto školskej akcie. V tento deň sa na škole premávali bosorky, kostry, netopiere, upíri a mnoho ďalších príšer. V triedach prebiehali aktivity, ktoré priblížili deťom tento sviatok. Žiaci spoločne s učiteľmi zdobili svoje triedy s rôznymi motívmi. Okrem výroby vlastných masiek pani učiteľky maľovali strašidelné motívy na tváre, čo žiakov náramne pobavilo. Po úspešnej Halloweenskej zábave sme všetci s radosťou pozorovali úsmev na tvárach našich žiakov. Bolo to nesmierne pekné ukončenie školského týždňa aj s očakávanými jesennými prázdninami. Veľmi sa tešíme na organizáciu ďalších školských akcií a veľká vďaka patrí pani učiteľkám sa ich vynaložené úsilie.

            V krátkom zostrihu si pozrite najkrajšie momenty z tejto akcie.

            Mgr. Beatrix Komorová - koordinátorka ŠP

            video spracovala - Ing. Henrieta Lenková - ŠDK

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje