• Beseda "Moja škola"

          • V mesiaci január sa uskutočnila beseda so žiakmi 9. A a 9. B triedy na tému „ Moja škola“. Besedu otvorila a viedla výchovná poradkyňa Mgr. Gabriela Jozsová, ktorá formou prezentácie vysvetlila žiakom rozdiely medzi jednotlivými odbormi stredných škôl, gymnázií a konzervatórií. Pripravila žiakom harmonogram prijímacích skúšok, aby mali prehľad o tom, čo ich čaká pred podaním prihlášok na stredné školy. Žiaci boli oboznámení s priebehom prijímacích skúšok. Niektorí sú už rozhodnutí, na ktorej škole budú pokračovať v štúdiu, niektorí sa ešte rozhodujú. V diskusii boli žiakom prestavené nové odbory na niektorých stredných školách. Žiakom sa beseda páčila a bola dobrou motiváciou pri uvažovaní o výbere voľby povolania.

            Mgr. Gabriela Jozsová - výchovná poradkyňa

          • Beseda na tému "Priateľstvo"

          • V mesiaci január sme pre žiakov piatych ročníkov pripravili besedu pod názvom „Priateľstvo medzi chlapcami a dievčatami.“ Žiakom sme objasnili základnú terminológiu - pojem priateľstva a druhy priateľstiev.   

            Žiaci 5. A triedy pracovali s tabletmi v aplikácii Avatoon a vytvorili si vlastnú predstavu „ideálneho priateľa/priateľky.“ Chlapci vytvárali „Avatarky“ a dievčatá „Avatarov.“ Žiakov táto aktivita veľmi zaujala a výborne sa pritom zabavili. Žiaci 5. B a 5. C triedy si vytvorili plagát na danú tému. Chlapci si roztriedili a následne priradili vlastnosti, ktoré by mali mať podľa ich uváženia dievčatá a dievčatá urobili to isté, len naopak.

            Mgr. Jana Zubrická – koordinátor VMR

          • Geografický kvíz

          • Dňa 18. 01. 2024 sa v 6. A triede uskutočnil 3. ročník súťaže s názvom „Geografický kvíz“. Súťaž bola realizovaná formou vzdelávacích zábavných aktivít a prebiehala ako skupinová práca. Pozostávala zo štyroch úloh, v ktorých si žiaci overili svoje vedomosti nadobudnuté z tematického celku Afrika. Cieľom aktivity bolo zopakovať si prebraté učivo a zároveň ukázať, že aj geografia môže byť zábavná. Súťaž sa žiakom páčila, pracovali veľmi disciplinovane a všetci sa aktívne zapojili. Žiaci boli rozdelení do skupín (Egypt, Kongo a Safari) a za správne odpovede získavali body, ktoré sa na konci sčítali a určili sa víťazi – Kristián Balog a Adrián Vološin (Safari). Víťazi boli nakoniec odmenení vecnými cenami.

            Mgr. Emil Takács

          • Školská televízia

          • Školská televízia je v rámci vzdelávania neobvyklá záležitosť. Jej vznik a založenie bolo spojené s veľkým množstvom otázok.  Priniesla nám nové prekážky, ale aj príležitosti, skúsenosti ako prekonať prekážky, nájsť technické riešenia, aktívnu spoluprácu a vecnú komunikáciu.

            Hlavnú zásluhu na vzniku tohto nového projektu majú skúsenosti učiteľov, ktoré nadobudli počas svojho pôsobenia na našej škole. Potešil aj pozitívny prístup a podpora vedenia školy, ktoré uvítalo televíziu s veľkým nadšením. Našim cieľom je obohatiť žiakov o skúsenosti v oblasti mediálnej výchovy a priblížiť im prácu v tomto povolaní. 

            Od 1.12.2023 začala na našej škole vysielať školská televízia VIPTV ZŠ Drienovec. Vysielanie nájdete na stránke školy v záložke Školská televízia. Tešíme sa na vašu priazeň, námety a spoluprácu na ďalších vydaniach vysielania.

            Mgr. Emil Takacs, Mgr. Tímea Parlag Župčánová, Ing. Henrieta Lenková

          • Beseda na tému "Domáce násilie"

          • ​​​​​V mesiaci január  sa uskutočnila beseda pre žiakov 7. A a 7. B triedy s výchovnou poradkyňou Mgr. Gabrielou Jozsovou. Hlavnou tému besedy bolo domáce násilie. Žiakov oboznámila o tom, čo je domáce násilie, aké majú pocity obete domáceho násilia, prečo ľudia zotrvávajú v násilnom vzťahu.

            Pani učiteľka vysvetlila žiakom, akými fázami prechádzajú ľudia počas domáceho násilia, ako treba komunikovať s obeťou domáceho násilia. Porozprávali sa o tom ako treba pomôcť ľuďom, ktorí sú obeťami domáceho násilia. Žiakov beseda veľmi zaujala a v závere sa aktívne zapájali aj do diskusie.

            Mgr. Gabriela Jozsová

          • Svetový Braillov deň

          • Aj na našej základnej škole sa vybraní žiaci druhého ročníka zoznámili so Svetovým Braillovým dňom. Ten sa síce oslavuje 04.01., my sme však vtedy mali ešte prázdniny, tak sme si ho pripomenuli až 09.01.2024. Svetový deň Braillovho písma oficiálne vznikol za účelom zvyšovania povedomia o význame špeciálneho systému znakov pre nevidiacich a slabozrakých. Prečo sa však každoročne oslavuje práve 4. januára? Tento dátum bol stanovený OSN na počesť Louisa Brailla. Zakladateľ písma, ktoré je dnes celosvetovo akceptované ako univerzálny jazyk pre ľudí so zrakovým postihnutím, sa narodil v rovnaký deň pred 215 rokmi. 

            Žiaci si ako prvé vyskúšali napísať svoje meno pomocou Braillovej abecedy. Celkom ich to zaujalo. Prišli na to, že to nie je také jednoduché. Pri súťaži vo Zvukovom pexese bolo zaujímavé sledovať žiakov ako pozorne vedia počúvať zvuky a následne správne priradiť zvuk k zvieratkám. Žiaci boli veľmi šikovní. V poslednej aktivite si žiaci vyskúšali písať na tabuľu to, čo im písal spolužiak na chrbát. Táto aktivita bola pre nich náročná, ale aj zábavná. Deti sa opäť naučili niečo nové a veríme, že vďaka týmto aktivitám budú tolerantnejší a vnímavejší.

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová - koordinátorka PDP

          • Slávni a vzdelaní ľudia

          • Veľmi pútavou témou vyučovacej hodiny slovenského jazyka v 9. ročníku boli slávni a vzdelaní ľudia. Po dlhej diskusii si žiaci vybrali dve naozaj významné osobnosti: princeznú Dianu a Dr. Martina Luthera Kinga.  

            Princeznú z Walesu, rodným menom Diana Frances Spencer, určite netreba nikomu prestaviť. Jej charitatívna činnosť sa spočiatku zameriavala na deti a mládež, ale neskôr sa stala známou pre svoju angažovanosť u pacientov s AIDS a kampaň za odstránenie nášľapných mín vo vojnových oblastiach.

            Dr. Martin Luther King bol baptistický kazateľ, bojovník za občianske práva a nositeľ Nobelovej ceny za mier. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších vodcov americkej histórie. Väčšina práv čiernych obyvateľov za ktoré King bojoval, boli právo voliť, právo na prácu, za ukončenie rasovej segregácie a ďalšie základné občianske práva.

            Žiaci s veľkým záujmom sa oboznamovali s informáciami o ich životoch, aktivitách, ich postojoch a hlavne činoch, ktoré ich preslávili. Vytvorili aj plagát, ktorý si vyvesili v triede, aby ich inšpiroval k sebarealizácii v živote.

            PhDr. Rudolf Rusňák

          • Darčeky z odpadu

          • V mesiaci december sme v ŠT zrealizovali aktivitu – tvorbu darčekov z odpadu. Vianoce sú obdobím, kedy si ľudia dávajú darčeky. Darček nemusí byť drahý, ale jeho zmyslom je, aby potešil. Naši žiaci v ŠT vyrábali darčeky z odpadového materiálu: plasty, krabičky, plastové fľaše, rolky toaletného papiera. Použili plastové fľaše, ktorých vyrobili autička, vláčiky a snehuliakov, ktoré si navzájom darovali. Touto aktivitou sme poukázali na možnosť opakovanej recyklácie a využitia odpadov a zároveň na milé gesto obdarovania sa.

            Mgr. Magda Pelechová, PhD.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje