• Ponuka strednej školy

          • Dňa 22. 02. 2023 sa uskutočnila beseda pre žiakov deviatych ročníkov a žiakov končiacich povinnú školskú dochádzku. Besedu pre žiakov 9. A triedy viedol riaditeľ SOŠ agrotechnickej Ing. Štefan Szciranka. Žiakov oboznámil o študijných odboroch, ktoré môžu študovať na strednej škole. Poukázal na rozdiely medzi jednotlivými študijnými odbormi. Besedu pre žiakov 9. B a 8. B triedy viedla hlavná majsterka Ing. Jolana Spišáková. Dvojročné učebné odbory môžu žiaci navštevovať v Moldave nad Bodvou a v Medzeve. Žiakom sa beseda páčila, boli veľmi aktívni a svojimi otázkami prejavili záujem o uvedené odbory.

            Mgr. Gabriel Jozsová - výchovný poradca

          • Domáce násilie

          • ​​​​​​„Násilie je zlo, násilie nemožno prijať ako riešenie problému. Násilie je nehodné človeka, násilie je lož.“  

                                                                                                                                                                  (Ján Pavol II.)

            S násilníkom sa môže stretnúť každý z nás. Násilníkov nájdeme v každej sociálnej skupine. Na vzdelaní nezáleží, môže to byť človek, o ktorom by ste to v živote nepovedali.

            Z toho dôvodu sa dňa 24.02.2023 uskutočnila beseda žiakov 4. A triedy na tému „Domáce násilie“, ktorú viedla koordinátorka prevencie Mgr. Tímea Parlag Župčánová. Cieľom besedy bolo informovať žiakov o problematike domáceho násilia, o jeho príčinách, ako aj formách, a to konkrétne o fyzickom, sociálnom, ekonomickom, psychickom, sexuálnom násilí  a kyberšikane. Následne sa na demonštrácii príkladov zo života uskutočnila diskusia. Okrem toho boli žiakom poskytnuté telefónne čísla a linky, kde môžu oni, prípadne ich známi hľadať potrebnú pomoc.

            !!!!!Žiaci, netolerujte násilie v rodine a ani vo svojom okolí. Násilie nie je možné nijako ospravedlňovať,  nemôže byť súkromnou záležitosťou, nad ktorou privrieme oči!!!!!

                 Žiaci si môžu overiť svoje vedomosti aj cez krátky test:

             

            https://kahoot.it/challenge/03873930?challenge-id=306dead8-781c-4b45-bd25-5c8af2af4288_1677595198611

             

          • Neomylné pero

          •  Goünidhárd | Róbert Hric | Fandom SKDňa 22. 02. 2023 sa na našej škole uskutočnila pre žiakov 1. stupňa súťaž Neomylné pero. Súťaž pre žiakov pripravila pani učiteľka PhDr. Andrea Klajberová. Naši súťažiaci mali možnosť ukázať ako ovládajú pravopis slovenského jazyka a prepis tlačeného textu. Pani zástupkyňa Mgr. Katarína Bernáthová a pani učiteľky  Mgr. Tímea Parlag Župčanová a Mgr. Bianka Szirotnyák mali ťažkú úlohu pri rozhodovaní o víťazovi v jednotlivých kategóriách, hodnotili úhľadnosť, krasopis a pravopisné chyby v diktátoch. Víťazi v jednotlivých kategóriách získali diplom a vecné ceny, ktoré im odovzdala pani riaditeľka PaedDr. Monika Štrompová. Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme a ďakujeme za účasť.

             

                                                                                     1. ročník         1. miesto – Viktória Vološinová 1. B

                                                                                                             2. miesto – Eva Lukáčová 1. B

                                                                                                             3. miesto – Fernando Vološin 1. A

                                                                                     2. ročník         1. miesto – Marián Horváth 2. A          

                                                                                     3. ročník         1. miesto –   Palóma Vološinová 3. A   

                                                                                     4. ročník         1. miesto –   Jozefína Horváthová 4. A

                                   

            ​​​​​​PhDr. Andrea Klajberová

          • Zdravie a hygiena rúk

          •                        

            Multifunkčné centrum pre deti a mládež Moldava nad Bodvou v spolupráci s BAFF SA o.z. pokračovalo v mesiaci február v sérii preventívnych prednáškach ohľadom starostlivosti o zdravie a hygienu rúk. Tentokrát zavítali aj do ZŠ Drienovec. Spoločne s levíkom Ferkom sa žiaci I. stupňa naučili zbaviť sa zlozvykov a nedostatočnej hygieny, aby im zdravie, čo najviac slúžilo, keďže je to pre človeka najcennejšie. Deťom sa interaktívna aktivita s levíkom Ferkom veľmi páčila, a spoločne sa zamysleli nad tým, aké hrozby im môžu škodiť pri nedostatočnej hygiene.
            Ďakujeme riaditeľke ZŠ Drienovec pani PaedDr. Monike Štrompovej za uskutočnenie tejto aktivity a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu!

          • Nie je škola ako škola

          • V mesiaci február sa uskutočnila beseda so žiakmi 8. A a 8. B  triedy na tému „Nie je škola ako škola‟. Besedu viedla Mgr. Gabriela Jozsová – výchovná poradkyňa. Žiakov oboznámila so školským systémom SR, vysvetlila rozdiel medzi súkromnou a štátnou školou, učebným odborom a študijným odbornom. Oboznámila ich o tom, aké rozdiely sú medzi gymnáziom, strednou odbornou školou, stredným odborným učilišťom, združenou strednou školou a konzervatóriom. Žiaci sa zaujímali aj o možnosti absolvovania autoškoly na SOŠ agrotechnickej, ktorá takúto možnosť poskytuje.

            Mgr. Gabriela Jozsová - výchovný poradca

          • Domáce násilie

          • Dňa 13. 02. 2023 v 7. B sa uskutočnila beseda s prezentáciou na tému „Domáce násilie. Nie je to ojedinelý jav v domácom prostredí. Násilie, neostáva bez následkov. Ani fyzické, ani psychické týranie. Obeťou býva i dieťa. Ak sa odohráva doma a bez nahlásenia úradom, dieťa na to, čo sa mu stalo v detstve nezabudne. Navždy zostane poznačené. Kruté zaobchádzanie a zneužívanie si odnáša do svojho života. Zväčša vychováva svoje deti pre neho známym spôsobom. Násilie páchané na deťoch je možné pozorovať denne a všade.

            Ing. Lívia Tóthová - koordinátor prevencie drogových závislostí 

          • Búdka pre vtáčiky

          • Ako vyrobiť krmivo či krmítko pre vtáky? Poradíme, čo dať jesť vtáčikom v  zime! | TopByvanie.sk

            Podľa ornitológov sa v prírode nachádza menej hniezdiacich dutín a následkom toho je menej vtáčích druhov. Každá na novo inštalovaná vtáčia búdka, alebo krmítko je tak veľmi vítanou pomocou pre vtákov. Búdka na hniezdenie sa líši od klasického krmítka a slúži nielen na prikrmovanie vtáctva, ale chráni pred nepriazňou počasia a pred dravcami. Žiaci zo špeciálnych tried ešte v januári a februári vyrobili vtáčie búdky z obalov z džúsov a rozvešali búdky pre vtáčiky v priestoroch školy, kde im nasypali krmivo. Žiaci touto aktivitou prispeli k ochrane vtáctva a prežitia v nepreznivom počasí.

            Mgr. Magda Pelechová, PhD. - koordinátor environmentálnej výchovy

          • „Pátrame po tom, ako funguje ľudské telo“

          • Veľké puzzle ľudské telo HAPE - Detské puzzle | RajHraciek.sk

            ​​​​​​

            V mesiaci február, pani učiteľky Mgr. Mária Šimková so žiakmi 4. B a 7. A triedy a Mgr. Jana Zubrická so žiakmi 4. A „Pátrali po tom, ako funguje ľudské telo.“

            Žiaci sa zahrali na pátračov, výskumníkov a výtvarníkov. Skladali puzzle s motívom ľudského tela,  ukladali jednotlivé časti ľudského tela (kostru a vnútorné orgány) na správne miesto, vytvárali si vlastné projekty ľudského tela, modelovali vnútorné orgány z plastelíny, overili si svoje vedomosti prostredníctvom „Kvízu o ľudskom tele“ a vytvorili si vlastné modely „pľúc.“

            Žiakom sa takéto pátranie veľmi páčilo, keďže sa mohli zabávať, respektíve pátrať, skúmať, vytvárať si vlastné projekty, modely, zasúťažiť si a na druhej strane sa aj učili netradičnou formou.

            Mgr. Jana Zubrická – koordinátor VMR

          • Milionár po slovensky

          • Dňa 9.2.2023 sa na našej škole pre žiakov 8.ročníka uskutočnilo netradičné opakovanie tematického celku z predmetu slovenský jazyk a literatúra. Žiaci si zábavnou formou kvízu a vedomostnou hrou "Milionár" upevnili poznatky z prebratého učiva. Motiváciou im bola zaslúžená jednotka pre víťaza. Víťazom gratulujeme a tešíme sa zo žiackeho záujmu.

            PhDr. Rudolf Rusňák - učiteľ slovenského jazyka

          • Deň sv. Valentína

          • Prípravy na Deň Sv. Valentína vrcholia. Ináč tomu nie je ani medzi našimi žiakmi. Všetci sa s veľkou ochotou pustili do príprav. Chcú potešiť svoje školské aj tajné lásky, svoje mamky, staré mamy, ale aj spolužiačky. S veľkou radosťou a kreativitou tvoria vlastnoručne zhotovené darčeky pre pani riaditeľku aj pedagógov našej školy. V triede panuje úžasná atmosféra plná lásky a vďaky, lebo chceme potešiť tých, na ktorých nám najviac záleží. 

            PaedDr. Alena Paľová

          • Kino

          • ​​​​​​​​​​​​

            Návšteva kina je mimoriadnym zážitkom nielen pre dospelých, ale hlavne pre deti. Po dvojročnej pauze sme sa konečne s našimi žiakmi do kina vybrali tiež. Pre mnohých z nich to bola prvá návšteva kina v živote, ba dokonca prvá návšteva aj samotných Košíc. Celé kino bolo vyhradené len pre nich a tak si rozprávku: „Kocúr v čižmách“ mohli užiť bez obmedzení. Deťom sa rozprávka páčila, odchádzali plný nadšenia z veľkého plátna. Po rozprávke sa žiaci osviežili zmrzlinou, prešli sme sa po Optime a s novými a krásnymi zážitkami sme sa vrátili späť do školy.

            Mgr. Kristína Kubinyiová

          • “Spoločne za lepší a bezpečnejší internet”

          • bezpečnosť_internet

            Vedeli ste, že 7. február je Medzinárodný deň bezpečnejšieho internetu? Budovanie povedomia k  bezpečiu predstavuje cielenú prácu s rôznymi používateľmi, ktorí sa líšia vedomosťami, zručnosťami aj schopnosťami porozumieť moderným technológiám. Pre všetkých však platí nespochybniteľná trojica: Aktualizujte, zálohujte a nedôverujte. Tento rok sme sa celá škola zapojili do Programu pre bezpečnejší internet, ktorý zastrešuje Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch. S deťmi treba hovoriť o nástrahách online sveta. Spojili sme sa a kreatívne pani učiteľky aktívne pomáhali žiakom s prípravami plagátov, nácvikom básničiek a rôznymi aktivitami o čom svedčia aj výsledky žiackych prác. Vytvorili žiakom aktivitu, ktorou ich poučili o bezpečnom používaní internetu v každodennom živote.

            Viac informácií sa dozviete na stránke: https://bezpecnyinter.net/safer-internet-day/

            Naše práce si môžete pozrieť vo fotoalbume.

            Ing. Henrieta Lenková - koordinátor informatizácie

          • 30 rokov Slovensko

          • 30. výročie vzniku SRPrvý január na Slovensku nie je len prvým dňom nového roka 2023, ale v tento deň slávime výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Po rozdelení Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) na dva samostatné štáty - Českú republiku (ČR) a Slovenskú republiku (SR) – vznikla 1. januára 1993 samostatná SR.

            Pri tejto príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky sa na hodinách dejepisu a občianskej náuky v 7., 8., a 9. ročníku uskutočnila interaktívna hodina. Žiaci sa dozvedeli o tom ako vznikla samostatná Slovenská republika, čo tomu predchádzalo a akým vývojom prešla za 30 rokov jej existencie. Každý občan totiž by mal poznať dejiny štátu, v ktorom sa narodil, vzdeláva sa a žije. Takouto formou si žiaci osvojili vedomosti o svojej vlasti a takáto forma vyučovania sa im veľmi páčila.

            Mgr. Emil Takács

          • Konferencia školských digitálnych koordinátorov

          •  

            ​​​​​​

            Dňa 6. februára 2023 sa v Univerzitnej knižnici Technickej univerzity v Košiciach konala konferencia s názvom "Zariadenia pre moderné vzdelávanie", ktorej sa zúčastnila aj naša školská digitálna koordinátorka Ing. Henrieta Lenková. Program konferencie bol naozaj pestrý, kde sme sa dozvedeli o najnovšom portfóliu zariadení pre školy (notebooky, počítače, konvertibilné zariadenia, Teams Rooms Systémy). Použitie zariadení boli doplnené o zaujímavé scenáre ich využitia s pomocou Windows a Microsoft 365. Partneri konferencie mali praktickú ukážku najmodernejších tabletov, notebookov, interaktívnych tabúľ a pripojovacích systémov.  Účasť na takýchto stretnutiach vie priniesť nielen užitočné informácie a všeobecný prehľad k danej téme, ale aj nové priateľstvá a výmenu skúseností z praxe.

          • Buďme objavení!

          • Bábkové divadlo je vynikajúci didaktický prostriedok na zdokonalenie slovnej zásoby. Hra s bábkami alebo maňuškami u žiakov rozvíja predstavivosť, kreativitu a fantáziu. Od roku 2003 sa každoročne oslavuje „Svetový deň bábkového divadla“, ktorý má každý rok rovnaké motto: Buďme objavení!.  Aj žiaci 5. A triedy si zahrali divadelnú rozprávku, ktorú už poznali z čítanky a vymysleli si a zahrali nový vlastný príbeh. Tak sa žiaci na chvíľu ocitli v krajine rozprávky. Bábkové divadlo im poskytlo skúsenosť s herectvom. Zistili dôležitosť správneho jazykového prejavu, intonácie a zmeny farby hlasu. Očarilo ich čo všetko môžu s divadlom prežiť.

            PhDr. Rudolf Rusňák

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje