• Svetový deň vody v ŠT

          • V dňoch 22. – 25.03.2023 sa uskutočnili aktivity v špeciálnych triádach zamerané na tému : 22. marec Svetový deň vody. V každej triede žiaci nakreslili výkres k tejto téme. Žiaci odpovedali učiteľom na položené otázky: Ako chránime vodné zdroje a pitnú vodu ? Čo je to pitný režim ? Ako čistíme vodu? Ako šetriť vodou ?
            Najkrajšie výkresy sme potom vybrali a urobili z nich veľký spoločný plagát. Žiakom sa aktivity veľmi páčili. Takto žiaci získali mnoho vedomostí. V priestoroch vestibulu bola urobená nástenka.

            Mgr. Magda Pelechová, PhD. - koordinátor pre environmentálnu výchovu

          • Rodinný rozpočet

          • Archeológ Electrify vlastný kam odoslat papier na peniaze pohyb indica mali  byDňa 30. 03. 2023 sa uskutočnila súťaž z občianskej náuky s názvomRodinný rozpočet“. Žiaci si prostredníctvom skupinovej práce preverili svoje vedomosti a zručnosti z finančnej gramotnosti. Súťažilo 12 žiakov, ktorí boli rozdelení do troch skupín. Aktivita pozostávala z piatich úloh, prostredníctvom ktorých sa žiaci popasovali s pojmami aj praktickými úlohami o príjmoch a výdavkoch. Overili si poznatky a zručnosti s bankovkami a vytvorili si fiktívny rodinný rozpočet. Za správne odpovede sa získavali body, po sčítaní ktorých sa určili víťazi.

            Najšikovnejšou skupinou sa stali žiaci zo 7. A triedy -  Erika Lukáčová, Dajana Vološinová, Andrea Horváthová a Marián Rigo. Víťazi boli nakoniec odmenení vecnými cenami.

             

             

            Mgr. Emil Takács

          • Spoznaj Ľudovíta Štúra

          • Dňa 29.3.2023 v 8. A triede sa uskutočnil kvíz s názvom „Spoznaj Ľudovíta Štúra“. Velikáni našej histórie nás naučili kráčať po tejto zemi so vztýčenou hlavou. Preto sa nimi môžeme inšpirovať a motivovať, aj v každodenných študijných aktivitách. 

            „Naspäť cesta nemožná, napred sa ísť musí.“ 

            Výhercami sa stala skupina žiakov s úctyhodným počtom bodov 1700. Menovite: Rebeka Horváthová, Dušan Filka, Roberta Polyaková, Paulína Horváthová

            PhDr. Rudolf Rusňák

          • Čitateľská súťaž v ŠT

          • “Knihy sú najtichším a najstálejším priateľom. Sú najprístupnejším a najmúdrejším poradcom a najtrpezlivejším učiteľom.”

                                                                                                       Charles William Eliot

             

            Marec je mesiac knihy. Dňa 30. marca 2023 sa uskutočnila čitateľská súťaž v špeciálnych  triedach. Súťaže sa zúčastnilo 10 žiakov. Textom na čítanie bola rozprávka O jeleňovi, ktorý zachránil kráľa. Víťazi dostali za svoj úspech malú odmenu.

             

            Najlepší čitatelia:

            1. miesto: Ervín Horváth  (6. B)

            2. miesto: Viktória Rigová (9. B)

            3. miesto: Dezider Horváth (8. B)

            RNDr. Irena Pavlinská

          • Svetový deň vody

          • Svetový deň vody je vždy jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia i pre rozvoj ľudskej spoločnosti.

            Tento deň sme si pripomenuli aj my na našej  škole. Pani učiteľka Mgr. Mária Šimková pre všetkých žiakov od 1. – 9. ročník ZŠ pripravila rôzne úlohy, ktoré mohli naši žiaci a učitelia splniť.

             

             

            K splneniu 1. úlohy si museli všetci učitelia a žiaci nahodiť „modrý outfit“, aby sa mohla vytvoriť vizuálna  „kvapka vody“ na školskom ihrisku a na školskom dvore.

            2. úloha bola pripravená pre žiakov 4. A triedy, ktorí mali za úlohu vypočuť si rozprávku o studničke, ktorú im prečítala p. učiteľka M. Šimková a spoločne  vypracovať pracovný list.

            3. úloha čakala na žiakov 6. A triedy, ktorí mali zhotoviť projekt počas hodiny biológie na tému „Voda“.

            4.  úlohu zrealizovali žiaci 7. A triedy, v rámci hodiny chémie zhotovili projekty na tému „Kolobeh vody“.

            Svoju snahu zapojiť sa do plnenia úloh prejavili  aj žiaci 8. A triedy, v podobe 5. úlohy. V rámci hodiny výtvarnej výchovy zhotovovali papierové loďky pre našich najmenších žiakov.

            Výsledok snahy práce, ako aj nápaditosť a šikovnosť žiakov, bola viditeľná na každej zhotovenej a zrealizovanej úlohe.

            Poďakovanie patrí všetkým učiteľom a žiakom, ktorí sa do tejto environmentálnej akcie zapojili.

            Mgr. Mária Šimková – koordinátor ENV

          • Medzinárodný deň lesov

          • Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity Organizácia spojených národov v roku 2012 vyhlásila 21. marec za Medzinárodný deň lesov.

            Les predstavuje mimoriadne cenné spoločenstvo, ktoré nám ponúka nenahraditeľné prírodné funkcie a pre ľudstvo má tak svoje jedinečné a najmä nezastupiteľné miesto.

            Tento deň sme si pripomenuli aj na našej škole s našimi žiakmi. Pani učiteľka Mgr. Mária Šimková pripravila pre najmenších žiakov I. stupňa zábavné, ale zároveň aj náučné aktivity. Úlohou našich najmenších bolo skladanie puzzle obrázkov, riešenie hádaniek, zábavných hlavolamov a vymaľovávanie omaľovaniek s lesnou tematikou. Naši najmenší žiaci vytvorili aj pekný projekt „Obrázkový les“. Žiaci 5. a 9. ročníka, taktiež v rámci hodiny biológie, vytvorili projekty „Les a Kyslé dažde“.

            Aj takýmto spôsobom sa snažíme na našej škole pestovať kladný vzťah k prírode, prírodu si treba chrániť, príroda môže existovať aj sama o sebe, vie fungovať vďaka svojim pravidlám, no ľudia bez prírody môžu existovať len veľmi ťažko, ak vôbec...

            Poďakovanie patrí všetkým žiakom a pani triednym učiteľkám I. stupňa.

            Mgr. Mária Šimková – koordinátor ENV

          • Vyhodnotenie súťaže - Marec mesiac kníh

          • FOTO Tajomný zlatník, ktorý zmenil históriu: Cirkev ho nenávidela, je to  hanebnosť! | Topky.sk  

             

             

            Dňa 14. 03. 2023 bola v rámci projektu Marec – mesiac kníh vyhlásená súťaž. Žiaci mali vylúštiť tajničku prostredníctvom programu Alf a dozvedieť sa názov vynálezu Johannesa Gutenberga z roku 1455. Vďaka jeho vynálezu sa knihy mohli šíriť medzi obyvateľmi a prispieť tým k vzdelanosti.

            Do súťaže sa zapojilo veľa žiakov. Výhercu súťaže sme vylosovali ráno 24. 03. 2023 a zaujímavú cenu získala žiačka 8. A triedy Daša Balogová. Gratulujeme výherkyni a dúfame, že o podobné súťaže bude aj do budúcna veľký záujem.

            Mgr. Emil Takács

          • Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii

          • Vďaka odvážnej vzbure obyvateľov Juhoafrickej republiky sa 21. marca slávi na celom svete Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii.

            Čo je to vlastne diskriminácia? Diskriminácia sa charakterizuje ako konanie, keď sa v tej istej situácii zaobchádza s jedným človekom alebo skupinou ľudí inak, než s iným človekom alebo skupinou ľudí na základe vecí, ktoré nemôže vlastným pričinením nijako ovplyvniť (napr. rasa, vierovyznanie).

            Ľudia sa od seba odlišujú. Je prirodzené, že každý z nás je iný, jedinečný, svojský. Napokon otázka rasy, pohlavia, či svetonázoru je už len jednou z ďalších stránok ľudskej bytosti a jej života, ktorou sa odlišuje, či približuje voči ostatným. Tolerancia je schopnosť akceptovať a nakoniec i uznať, že  každý z nás je iný. Aj napriek tomuto zisteniu je však možné žiť spolu v súlade. Žiť a nechať žiť! Heslo, ktoré by novodobému, civilizovanému človeku 21. storočia malo byť bližšie väčšmi, než čokoľvek iné.

            Žiaci zo špeciálnych tried si tento deň pripomenuli kresbami.

            Ing. Lívia Tóthová – koordinátorka protidrogovej prevencii

          • BBC micro:bit ako krokomer

          • Na krúžku Hravá informatika sme so žiakmi opäť riešili zaujímavé projekty. Tentokrát sme prepojili  telesnú výchovu s informatikou.  Žiaci si za pomoci pani učiteľky zostrojili a naprogramovali krokomer. Krokomer je zariadenie pomocou ktorého môžeme snímať počet krokov. Môžeme ich nájsť v aplikáciách mobilných telefónov či smart náramkov.  Aby žiaci vedeli nakódiť program na zaznamenanie krokov, potrebovali sa oboznámiť  s novými knižnicami programu MakeCode. Následne si micro:bit napojili na externý zdroj energie a upevnili o nohu. Denný priemer prejdených korkov by sa mal blížiť k číslu 7000. Táto hodina bola pre žiakov veľmi zábavná a pútavá. Odniesli si nové poznatky a nápady využitia micro:bita a prepojili hodinu v rámci medzipredmetových vzťahov.   

            Ing. Henrieta Lenková

          • OZNAM O UDELENÍ RIADITEĽSKÉHO VOĽNA

          • Vážení rodičia,

            riaditeľka školy Vám týmto oznamuje, že v zmysle zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150 ods. 5 v znení neskorších predpisov a vyhlášky č. 231/2009 udeľuje

             na 22. marca 2023

            pre žiakov 1. – 8. ročníka riaditeľské voľno z dôvodu Testovania žiakov 9. ročníka.

             

            Ďakujeme za porozumenie.

             

            Naším deviatakom budeme držať palce.🤞

             

            PaedDr. Monika Štrompová, riaditeľka školy 

             

          • Voľby do orgánov samosprávy

          • Ako kandidovať na starostu alebo primátora? Voľby 2022 - SMEVoľby do orgánov samosprávy obcí na Slovensku alebo hovorovo komunálne voľby sú voľby poslancov zastupiteľstiev a starostov obcí, mestských častí a primátorov miest.

            Dňa 16. 03. 2023 sa v rámci občianskej náuky uskutočnila interaktívna hodina pod názvom „Voľby“. Aktivita sa realizovala v 8. A triede a priblížila žiakom komunálne voľby. Akcia prebiehala za prítomnosti pani zástupkyne Mgr. Kataríny Bernáthovej a učiteľov Mgr. Emila Takácsa, Ing. Henriety Lenkovej, Mgr. Tímey Parlag Župčanovej, ktorí sa do nej ako členovia volebnej komisie aj priamo zapojili. Žiaci si vopred spomedzi seba vybrali na post starostu obce Drienovec troch kandidátov a na post poslancov kandidovalo 6 žiakov, z ktorých si mohli vybrať 3.  Každý volič sa musel najskôr preukázať občianskym preukazom. Následne od komisie dostali hlasovací lístok s menami kandidátov a obálku na odovzdanie svojho tajného hlasu. Hlasovalo sa za improvizovanou plentou. Po ukončení volieb sa urna otvorila a volebná komisia sčítala získané hlasy. Víťazom komunálnych volieb na post starostu obce sa so štyrmi hlasmi stal Christofer Csemer. Úspešnými kandidátmi za poslancov obecného zastupiteľstva boli zvolení Dušan Fiľka, Alex Vološin a Dáša Balogová.

            Zmyslom aktivity bolo demonštrovať žiakom význam, priebeh a dôležitosť volieb v demokratickom štáte a zároveň ich aj motivovať k účasti v reálnych voľbách, ktorých sa môžu zúčastniť po dovŕšení 18. roku.

            Mgr. Emil Takács

          • !!!!!!! SÚŤAŽ !!!!!!! - Marec mesiac kníh

          • Marec v znamení mesiaca knihy v Skalici - NaZáhorí.sk

             

            Máme tu marec - mesiac knihy.  Pri tejto príležitosti učitelia pre žiakov pripravujú množstvo aktivít alebo projektov. Ich cieľom je vzbudiť u nich záujem o detskú literatúru a motivovať ich k čítaniu. Ideálne je, keď deti vnímajú knihy ako svojich priateľov. Tentotkrát je to krátky zábavný kvíz, ktorý si každý žiak našej školy nájde vo svojich priradených Alf testoch. Úlohou je vyriešenie tajničky pod ktorou nájdete odpoveď na nasledujúcu úlohu. 

            Zapojiť sa do tejto súťaže môžete do 24. marca 2023. Výherca bude ocenený zaujímavou cenou.

             

             

             

            V roku 1455 sa nemecký vynálezca Johannes Gutenberg svojím vynálezom pričinil o informačnú a vedeckú revolúciu. Vďaka nemu sa knihy mohli rozšíriť, čím prispel k vzdelanosti aj medzi širšími vrstvami obyvateľstva. Vyriešením tajničky zistíš názov jeho vynálezu.

             

            1. Starovekí Sumeri vynašli prvé písmo. Ako sa volá?
            2. Náučné dielo obsahujúce súhrn poznatkov z viacerých odborov, ktoré vzniklo počas osvietenstva.
            3. Človek pracujúci v knižnici.
            4. Písmo starovekých Egypťanov.
            5. Kniha máp, ktorú používame na hodinách geografie.
            6. Posvätná kniha kresťanov.
            7. Človek, ktorý sa venuje písaniu kníh.
            8. Moderné zariadenie na čítanie kníh.

             Na vašu účasť v tejto súťaži sa teší pán učiteľ Mgr. Emil Takács.

          • Predkolo McDonald´s Cup

          • Homepage - McDonaldsCup

            Dňa 14. 03. 2023 sa uskutočnilo predkolo v minifutbale žiakov McDonald´s Cup-u. Zúčastnili sa ho družstvá ZŠ Severná Moldava n/B, ZŠ Medzev a ZŠ Drienovec, pričom do okresného kola postupoval iba víťaz tejto skupiny. Podujatie sa uskutočnilo v telocvični ZŠ Severná Moldava n/B. Hralo sa systémom 1 + 4, na 2 x 15 minút. Podľa pravidiel tejto súťaže na hracej ploche muselo byť minimálne jedno dievča v každom družstve. V prvom zápase naši žiaci prehrávali s Medzevom už 0 : 2, avšak napokon po skvelom obrate zvíťazili v pomere 3 : 2. V tomto zápase sa zaskvel Mikuláš Horváth z 3.A, ktorý vsietil všetky naše góly. V druhom našom stretnutí sme prehrali s Moldavčanmi v pomere 1 : 4, ale napriek tomu naše družstvo dlho vzdorovalo favoritovi. V našom družstve podali veľmi dobré výkony v oboch zápasoch Mikuláš Horváth z 3.A, Patrik Csemer a Carlos Horváth z 2.A. Pochvalu si zaslúži aj Karolína Csemerová z 2.B.

            Do okresného kola sa kvalifikovala ZŠ Severná Moldava n/B, ktorá zvíťazila v oboch svojich stretnutiach. Napriek tejto skutočnosti si naši žiaci odnášajú veľa športových zážitkov z tohto podujatia.

            Ing. Viktor Tóth - koordinátor športových podujatí

          • McDonald’s Cup NEWS

          • Futbalová sezóna sa začala a s ňou aj Okresné kolá legendárneho futbalového turnaja pre žiakov a žiačky I. stupňa základných škôl na Slovensku.

            Viac informácií sa dozviete v prílohe, na webe www.mcdonaldscup.s a na našich sociálnych sieťach.

          • Karneval

          • Fašiangy boli odjakživa symbolom radosti, veselosti a karnevalov. Sú obdobím prechodu od zimy k jari. Zvyky a obrady fašiangového obdobia symbolizovali činnosti na zabezpečenie úrody a plodnosti. Slovo karneval pochádza z talianskeho „carne levare“. Je obdobím zábavy pred nadchádzajúcim 40-dňovým pôstom. Fašiangový karneval nechýbal ani na našej škole. Dňa 3. marca 2023 sa uskutočnil na prvom stupni ZŠ školský Karneval. Žiaci sa prezliekli do nápaditých masiek a kostýmov. Nechýbali princezné, chrobáčiky ani piráti a superhrdinovia. Akcia sa žiakom veľmi páčila nakoľko majú radi podujatia, kde sa môže tancovať a zabávať.

            Fotky si môžete pozrieť vo fotoalbume Karneval 2023

          • Teplákový deň

          • ​​​Aby sme sa aj v škole cítili skoro ako doma, rozhodli sme sa vo štvrtok 02. marca 2023 usporiadať „outfit akciu“ – Teplákový deň. Všetci žiaci, ale aj učitelia, ktorí mali chuť a náladu, si obliekli a užili teplákové pohodlie. Ďakujeme každému, ktorí sa zapojili do tejto akcie. Pevne veríme, že tento neobyčajný deň nebol posledný!

            Mgr. Kristína Kubinyiová - koordinátorka ŠP

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje