• Kyberšikanovanie

          •  

            Kyberšikana: Aké môže mať následky a kde hľadať pomoc? – Nitriansky hlásnik

            Najlepšou a najúčinnejšou ochranou pred nežiaducimi javmi v živote je prevencia. Je veľmi dôležité hovoriť so žiakmi o problémoch dnešných dní.  V mesiaci január sa na našej škole pre všetkých  žiakov II. stupňa uskutočnila beseda na tému „Kyberšikanovanie“.  

            Cieľom bolo informovať žiakov o bezpečnom využívaní internetu a nebezpečenstvách sociálnych sietí. Boli im ozrejmené hlavné znaky, ako reagovať, keď sa stanú terčom kyberšikany alebo ak sú jej svedkami. Najdôležitejšou časťou besedy bolo upozornenie ako sa jej vyhnúť, vyvarovať sa chúlostivým situáciám a nevystavovali tým zbytočnému riziku. Žiakov táto téma veľmi zaujímala a boli im ukázané aj reálne príbehy zo života obetí kyberšikany. Zopakovali sme si aj pravidlá netikety a zásady bezpečného správania sa na internete.

            Ing. Henrieta Lenková - koordinátor informatizácie

          • Aktualizačné vzdelávanie našich učiteľov

          • V dňoch 27.01. a 31.01.2023 sa uskutočnilo aktualizačné vzdelávanie pedagogických zamestnancov našej školy. Témou vzdelávania bolo "Spracovanie tabelovaných údajov v MS Excel". Hlavným cieľom bolo prehĺbiť digitálne zručnosti v oblasti práce s tabelovanými údajmi v prostredí aplikácie MS Excel na užívateľskej úrovni a vedieť ich efektvne aplikovať vo vyučovacom procese. Školenie viedla školská digitálna koordinátorka Ing. Henrieta Lenková. Po krátkej prezentácii si učitelia zasadli za počítače a mali za úlohu spracovať jednoduché zadanie.

            K výkonu činnosti pedagogického zamestnanca je neodmysliteľnou súčasťou celoživotné vzdelávanie. Školenie sa nieslo vo výbornej atmosfére a tešíme sa na ďalšie vzdelávanie v oblasti počítačovej a informačnej gramotnosti.  

            Ing. Henrieta Lenková - školský digitálny koordinátor

          • Dospievanie

          • „Dospievanie je čas, keď sa človek čuduje,

            ako takí nemožní rodičia mohli mať také skvelé dieťa.

                                                                                           Mark Twain

            ​​​

             

            U žiakov po prechode na nižšie sekundárne vzdelávanie nastáva nová etapa v ich živote, ale nielen vo vzdelávacom procese. Žiaci v tomto období prechádzajú rôznymi fyzickými, emocionálnymi a sociálnymi zmenami. O týchto témach sme sa dňa 23. 01. so žiačkami 5. B triedy a 24. 01. so žiačkami 5. A triedy rozprávali počas besedy, ktorá niesla názov „Dospievanie.“

            Žiačky si z besedy odniesli odborné poznatky o fyzických, emocionálnych a sociálnych zmenách, ktoré sme sa žiačkam snažili podať veľmi citlivo.                                         

            Mgr. Jana Zubrická – koordinátor VMR

          • Ja a moja budúcnosť

          • V mesiaci január sa uskutočnila beseda so žiakmi 7. A triedy ZŠ a 7. B,  7. C  ŠT na tému „Ja a moja budúcnosť“. Besedu viedla Mgr. Gabriela Jozsová – výchovná poradkyňa. Žiakom vysvetlila rozdiel medzi povolaním a zamestnaním, na ktoré uviedla rôzne príklady. Oboznámila ich s pojmom kvalifikácia, ktorá je potrebná na vykonávanie určitého povolania. Pri výbere povolania nás ovplyvňuje škola, učitelia, rodina, priatelia, rozhlas a televízia. Na záver besedy výchovná poradkyňa upriamila pozornosť na to, že hlavnou úlohou výchovného poradcu je pomôcť žiakom a rodičom správne sa rozhodnúť pri výbere budúceho povolania. Žiakom sa beseda páčila, aktívne sa zapájali do diskusie. Pani učiteľka ich na konci pochválila.

            Mgr. Gabriela Jozsová

          • Geografický kvíz

          • Dňa 25. 01. 2023 sa v 6. A triede uskutočnil 2. ročník súťaže s názvom „Geografický kvíz“. Súťaž bola realizovaná formou vzdelávacích zábavných aktivít a prebiehala ako skupinová práca. Pozostávala zo štyroch úloh, v ktorých si žiaci overili svoje vedomosti nadobudnuté z tematického celku Afrika. Cieľom aktivity bolo zopakovať si prebraté učivo a zároveň ukázať, že aj geografia môže byť zábavná. Súťaž sa žiakom páčila, pracovali veľmi disciplinovane a všetci sa aktívne zapojili. Žiaci za správne odpovede získavali body, ktoré sa na konci sčítali a určili sa víťazi – Bartolomej Horváth, Virgínia Horváthová, Margita Lukáčová a Kristián Horváth. Víťazi boli nakoniec odmenení vecnými cenami.

            Mgr. Emil Takács

          • Matematická súťaž

          • Dňa 25. 01. 2023 v stredu v obedných hodinách sa uskutočnila matematická súťaž pre prvý stupeň. Žiaci boli veľmi šikovní, boli rozdelení do troch kategórií. A to nasledovne I. kategória prváci, II. kategória druháci a tretiaci a III. Kategória štvrtáci. Sláva víťazom a česť porazeným.

             

            I. Kategória –  1. miesto - Viktória Vološinová 1. B

                                     2. miesto – Leon Csemer – 1. B

                                     3. miesto – Liliana Horváthová – 1. C

            II. Kategória –  1. miesto – Dorka Horváthová – 3. A

                                      2. miesto – Tomas Horváth – 2. B

                                      3. miesto – Marian Horváth  - 2. A

            III. Kategória –1. miesto –Viktória Horváthová – 4. B

                                     2. miesto – Jánoš Polyákk – 4. A

                                     3. miesto – Radoslav Vološin – 4. A

            Obrázok(2213105): Matematika. | Autor: Alexbannykh

            Mgr. Anastázia Kovácsová

          • NeoPixel rozsvietil učebňu informatiky

          • ​​​​​​​neopixel​​​​​​​​​​​​​​

            ​​​​LED pásiky sa skladajú z jednotlivých vyskladaných diód. Sú spoľahlivým a úsporným riešením, navyše pôsobia elegantne. Neopixel nie je nič iné ako registrovaná ochranná známka spoločnosti Adafruit Industries. V poslednej dobe sú často využívaným nástrojom na osvetlenie kuchynských liniek, skríň, kúpelní, spálne a pod. Existujú farebné varianty, no aj modely, ktoré majú možnosť meniť farbu.

            Žiaci na hodinách krúžku "Hravá informatika" si rozšírili vedomosti a zručnosti s LED pásikom. Sami si naprogramovali micro:bit v prostredí MakeCode a nastavili svetelné animácie​​​​​​. Pomocou krokosvorkových káblov napojili pásik s micro:bitom a rozžiarili celú učebňu.

            Ing. Henrieta Lenková - vedúca krúžku

          • Deň komplimentov

          • Pin on Knihy

             

            Niektorí vedeli, pre mnohých to bola novinka. Že o čom je reč? O tom, že aj komplimenty majú svoj deň v kalendári. Tento deň oslavujeme 24. januára. Deň komplimentov vznikol v roku 1998 na základe iniciatívy Američaniek Kathy Chamberlin z Hopkintonu v štáte New Hampshire a Debby Hoffman z Concordu v New Hampshire.

            Naši žiaci si o tomto dni povedali základné informácie a dozvedeli sa, čo to ten kompliment vlastne je. Snažili sa splniť základnú myšlienku, ktorou je v tento deň obdarovať komplimentom najmenej piatich ľudí a tým vyzdvihnúť to, čo na danej osobe obdivujeme. Žiaci II.stupňa v priebehu minulého týždňa spísali rôzne komplimenty, ktoré sa následne prilepili na plagát, ktorý vytvorili žiaci 1.B triedy. Okrem toho, žiaci I. aj II. stupňa sa navzájom obdarovali komplimentami.

            Čo dodať na záver? Možno konštatovanie, že komplimenty sa netreba báť rozdávať i prijímať. Lebo niekedy ani len netušíme ako tieto slová, vyslovené úprimne, urobia niekomu deň krajším.

             

             

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová - koordinátor PDP 

          • Deklarácia práv dieťaťa

          • Dňa 19.01.2023 sa na našej škole uskutočnila beseda na tému „Deklarácia práv dieťaťa“, ktorej sa zúčastnili vybraní žiaci II.stupňa. Besedu viedla koordinátorka, ktorá žiakom priblížila danú tému. Žiaci sa dozvedeli, že Deklarácia práv dieťaťa, ktorú prijala OSN roku 1959, obsahuje 10 morálnych princípov potvrdzujúcich, že “ľudstvo je povinné dať dieťaťu to najlepšie čo má”. Roku 1979 v medzinárodnom roku dieťaťa sa začali práce na Dohovore o právach dieťaťa , ktorý predstavuje historickú dohodu štátov a preto má širokú podporu. Roku 1990 pristúpila k nemu aj Slovenská republika. Žiaci sa okrem spomínaných právach, dozvedeli aj o tom, aké sú ich základné povinnosti, ktoré by mali dodržiavať. Žiakom sa beseda páčila, mali možnosť zamyslieť sa aj nad  životom detí z chudobnejších krajín, na základe ktorého zistili, že predsa sa im nežije až tak zle na Slovensku.

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová - koordinátorka PDP                      

                             

          • Darčeky z odpadu

          • V mesiaci december a január sme v ŠT zrealizovali aktivitu – tvorbu darčekov z odpadu.
            Vianoce sú obdobím, kedy si ľudia dávajú darčeky. Darček nemusí byť drahý, ale jeho zmyslom je, aby potešil. Naši žiaci v ŠT vyrábali darčeky z odpadového materiálu : plasty, krabičky, plastové fľaše, rolky toaletného papiera. Použili plastové fľaše a iné odpadové materiály a z nich vyrábali zvieratká a pokladničky, ktoré si navzájom darovali. Aktivita sa deťom veľmi páčila.

            Mgr. Magda Pelechová, PhD. - koordinátor environmentálnej výchovy    

          • Literárni velikáni

          • Dnes sme si na hodine slovenského jazyka v 8. A triede pripomenuli výročie úmrtia najvýznamnejšieho predstaviteľa slovenského národného života, vedúcej osobnosti slovenského národného obrodenia a kodifikátora spisovnej slovenčiny Ľudovíta Velislava Štúra. Jeho názory a postoje dramaticky zmenili postavenie celého slovenského národa.

            Pod jeho silným vplyvom stál Andrej Sládkovič, ktorý bol vedúcou osobnosťou jeho družiny. Stal sa zakladajúcim členom Matice slovenskej. Títo velikáni však mali niečo spoločné. Ich životy a tvorbu ovplyvnili dve ženy Adela a Marína. Sládkovič sa prvý osmelil osláviť krásu, lásku a mladosť, čo Ľudovít Štúr prijal s nevôľou, lebo tému považoval za málo vlasteneckú. 

            Nás zaujali ich životy a vytvorili sme si pojekty, ktoré nám zlepšili slovnú zásobu a techniku prezentácie. Kľúčom nášho života je nielen správna komunikácia, ale aj poznanie našej slovenskej histórie. ​

            PhDr. Rudolf Rusňák

          • Life in our class - Život v našej triede

          • Na hodinách anglického jazyka sa snažíme rozširovať obzor vedomostí u žiakov, dopĺňať slovnú zásobu, skvalitňovať čitateľské a komunikačné schopnosti.

            Žiaci 8. A triedy sa motivovali vyhotoviť projekt "Life in our class", v ktorom zverejnili svoje radosti a starosti života. Uvedomujú si skutočnosť, že štúdium jazyka sa stáva nevyhnutnosťou pre dnešnú mladú generáciu. Konverzácia, slovná zásoba sa stávajú prioritou pri štúdiu na hodinách angličtiny. Konverzačné témy sa snažíme aktualizovať a vyberať na základe záujmu iakov.

            PaedDr. Alena Paľová

          • Projektové vyučovanie na anglickom jazyku

          •                              

            V rámci hodín anglického jazyka sa žiaci zdokonaľujú v danom jazyku, rozširujú si slovnú zásobu a prehlbujú si poznatky z gramatiky. Učia sa chápať, že súčasná doba vyžaduje kvalitne a odborne pripravených mladých ľúdí pre život. Neodmysliteľnou súčasťou tejto prípravy pre budúce povolanie a život je aj znalosť cudzieho jazyka. Žiaci 5. A triedy sa inšpirovali prírodou a láskou k zvieratám. Navrhli vytvoriť projekt s názvom "Our farm", nakoľko ich k tomu nabádali aj texty z učebnice a pracovného zošita. Zo spoločného diela mali všetci úprimnú radosť.

            Zapísala: PaedDr. Alena Paľová 

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje