• Farby jesene

          • “Jeseň… posledný najkrajší úsmev roka.”

                                                                                                                                            William Cullent Bryant

             

            Jeseň patrí k najčarovnejšiemu a najfarebnejšiemu ročnému obdobiu. Je plné farieb zafarbené čarovným štetcom, vytvárajúc nádherne divadlo pre naše oči, ktoré nám príroda poskytuje ešte pred príchodom zimného spánku. Aj naši žiaci pomocou rôznych techník a materiálov namiešali rôzne palety farieb vo svojich pestrofarebných plagátoch, ktoré skrášľujú vonkajšie priestory našej školy.

            Všetkým zúčastneným triedam ďakujeme za spoluprácu, s ktorou sa pričinili o krásny estetický jesenný zážitok.

            Mgr. Janka Zubrická

          • Jablkový deň v ŠT

          • Červené jabĺčko

            Červené jabĺčko v oblôčku mám,
            koho rada vidím, tomu ho dám.
            Teba ja ťa, Janíčko, najradšej mám,
            tebe to červené jabĺčko dám.

             

            Dňa 20. októbra 2023 sa v špeciálnych triedach uskutočnil „Jabĺčkový deň“. Celý deň sa niesol v duchu jabĺčka. Na matematike žiaci počítali jabĺčkové príklady, na slovenčine čítali o jabĺku, vypĺňali zaujímavé pracovné listy a na výtvarnej výchove kreslili, maľovali jabĺčka. Popri práci si žiaci pochutnávali na sladkých jabĺkách. Rôznymi aktivitami  sme si utvrdili poznanie, že jabĺčko je pre náš život mimoriadne dôležité. Tak sa rýchlo s chuťou do jedného zahryznite!

            Ing. Lívia Tóthová     

          • Svetový deň duševného zdravia v ŠT

          •  

            Popis: C:\Users\ASUS\Desktop\obr..jpg

            SVETOVÝ DEŇ DUŠEVNÉHO

            ZDRAVIA

             

            10. október

             

            Duševné zdravie je neoddeliteľnou a nevyhnutnou súčasťou zdravia. Je potrebné sa starať oň rovnako ako o fyzické zdravie, pretože jedno bez druhého nemôže fungovať.

            O duševnom zdraví formou besedy a prezentácie sa oboznámili aj žiaci v ŠT. Oboznámili sa s 12 krokmi duševného zdravia a na koniec si nakreslili a vyfarbili nezábudky.

             

            Ing. Lívia Tóthová – koordinátor protidrogovej závislosti

          • Jabĺčkový deň

          • Deň jablka, známy aj ako Deň pôvodných odrôd jablka, si každoročne pripomíname 21. októbra. Hlavnou myšlienkou tohto dňa je oslava a zdôrazňovanie bohatej palety odrôd tohto chutného šťavnatého ovocia, no aj to, že práve jablko je symbolom fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti. Na Slovensku je jablko zároveň symbolom zdravého životného štýlu. Oslavy Dňa jablka sa tak spájajú so Svetovým dňom výživy.

            Stará ľudová múdrosť hovorí – „Stačí jedno jablko denne a nebudete potrebovať lekára“. My sme sa držali tohto hesla a tiež sme si na škole pripomenuli dôležitosť konzumácie jablka. Žiaci 8.A triedy porozdávali jabĺčka všetkým žiakom. Učitelia si pripravili pre žiakov zážitkové vyučovanie, kde si zopakovali vedomosti, ale sa i veľa nového naučili o jablku. Maľovali a vyfarbovali jablko, čítali a písali písmenká, tvorili vety i počítali jabĺčkové príklady, tvorili pojmovú mapu a precvičili si svoje vedomosti aj na hodinách anglického jazyka. A tak sme si rôznymi aktivitami utvrdili poznanie, že jabĺčko je pre náš život mimoriadne dôležité.

             

            Tak sa rýchlo s chuťou do jedného zahryznite!

            Mgr. Tímea Parlag Župčanová - koordinárka drogovej prevencie

          • S tabletom na slovenskom jazyku

          • Je možné učiť sa a opakovať pomocou tabletu? V 9. A triede sme to na hodine slovenského jazyka vyskúšali. Moderné riešenie vyučovania pomocou tabletov nám umožnilo interaktívnu spoluprácu medzi učiteľom a žiakmi v reálnom čase. Žiaci mali možnosť si zopakovať učivo atraktívnym spôsobom.  Pritom aj učiteľ mal plne pod kontrolou prácu žiakov na hodine a okamžitú spätnú väzbu. Hodina bola pre žiakov zaujímavá. Všetci pracovali s veľkou informatickou zručnosťou a dobrou orientáciou v online prostredí. Doba je veľmi rýchla a využívanie komunikačných technológií je viac než potrebná. Vďaka týmto skúsenostiam budeme lepšie pripravení na štúdium na strednej škole aj prípadnou dištančnou formou.

            PhDr. Rudolf Rusňák

          • Aktualizačné vzdelávanie pedagogických zamestnancov

          • Dňa 10. 10. 2023 a 13. 10. 2023 sa pedagogickí zamestnanci školy ZŠ Drienovec oboznámili v rámci aktualizačného vzdelávania s využívaním tabletov vo vyučovacom procese. Školenie viedla školská digitálna koordinátorka Ing. Henrieta Lenková.  Ozrejmili si samotný pojem IKT, používanie pedagogického softvéru vo vzťahu k jeho využívaniu pri práci učiteľa. Prakticky si vyskúšali prácu s tabletmi a osvojili si základné nastavenia.  Oboznámili sa s aplikáciami, ktoré môžu využívať na jednotlivých predmetoch. Učitelia súhlasili s výhodami, ktoré nám tablety prinášajú do výučby. Samozrejmosťou sa stala potreba a nutnosť zavádzania digitálnych technológií pre žiakov vo výučbovom procese. Celé vzdelávanie sa nieslo v pozitívnej a veselej atmosfére. Pre učiteľov bolo takéto praktické aktualizačné vzdelávanie veľkým prínosom a stretlo sa s pozitívnou spätnou väzbou.

            Ing. Henrieta Lenková

          • Úcta k starším

          • Zavítala k nám jeseň a s ňou Október – Mesiac úcty k straším. Čas, prejaviť úctu tým skôr narodeným, čas, keď je treba vysloviť milé slovo, vysloviť poďakovanie a prianie.  Uctime si ich sviatok krátkou básničkou,milým úsmevom, malou kytičkou, milým slovom.

             

            Ing. Lívia Tóthová - koordinátor prevencie protidrogovej závislostí  

          • Aj ja raz budem starý

          • Aj ja raz budem starý, to je viac ako isté. Bola by chyba myslieť si, že to tak nebude. A s touto myšlienkou musíme vychovávať aj naše deti a viesť ich k úcte, rešpektu, porozumeniu a pomoci voči našim starým rodičom.

            Ani naša škola nezabúda viesť našich žiakov k správnym hodnotám a preto sme si aj tento školský rok pripomenuliDeň starých rodičov", dňa 12. 10. 2023. Pre žiakov 2. A triedy sme pripravili rôzne aktivity zamerané na danú tému, poukázali sme na vplyv, výchovu a životné skúsenosti našich starých rodičov, na ich životy.  Následne žiaci vytvorili spoločný plagát, ktorý im v triede bude počas mesiaca október pripomínať úctu k starším. 

            Žiaci Jenifer a Milan z 2. A triedy, sa poďakovali za všetkých žiakov našej školy starým rodičom prostredníctvom básničky, ktorú si môžete vypočuť v krátkom videu.

            Mgr. Jana Zubrická – koordinátor VMR

          • Testovanie pohybových predpokladov

          • V priebehu mesiaca september a na začiatku októbra 2023 sa uskutočnilo povinné testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka. Zoznam testov bol nasledovný:

            - predklon v sede,

            - opakovaná zostava s tyčou,

            - sed – ľah,

            - výdrž v zhybe,

            - skok do diaľky z miesta,

            - kotúľanie 3 lôpt,

            - člnkový beh 4x10 m,

            - vlajková naháňačka,

            - viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 m.

            Testovanie prebiehalo na multifunkčnom ihrisku za asistencie triednych učiteľov zainteresovaných tried. Žiaci prejavili ochotu a snahu o dosiahnutie čo najlepších výsledkov, za čo im patrí pochvala a poďakovanie.

            Ing. Viktor Tóth – koordinátor športových podujatí ZŠ

          • Digitálne vyučovanie

          • Vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje cez Národný program edIT sme škola dostali 13 tabletov pre žiakov, ktoré môžeme využívať k zlepšeniu vyučovacieho procesu. ​​​​​​​

            Dnes si ako prvá trieda na škole vyskúšali prácu s tabletmi žiaci 7. A na hodine geografie. Počas hodiny pracovali prostredníctvom programu Alf a riešili zadané úlohy týkajúce sa polohy a členitosti Európy. Žiaci boli veľmi zruční a hodina bola pre nich veľmi atraktívna. 

            Aj vďaka projektu Digitálny žiak, z ktorého žiaci našej školy získali svoje vlastné digitálne zariadenia si ich dnes s veľkým nadšením a radosťou využili aj žiaci 3. B triedy.  Používali ich na hodine matematiky, kde si precvičovali počítanie príkladov prostredníctvom zadaných úloh cez program Alf, zopakovali abecedu a pravopisné cvičenia a mali aj priestor na tvorbu digitálnych kresieb v rámci výtvarnej výchovy. Dnešným dňom ich pani triedna učiteľka oficiálne pasovala v triede a udelila titul "digitálny žiak"  Základnej školy Drienovec.

            Mgr. Emil Takács

            Mgr. Henrieta Holečko Szabóová

          • Minimaratón 2023

          • Dňa 02. 10. 2023 sa uskutočnil 8. ročník školskej bežeckej súťaže pod názvom „Minimaratón“. Beh sa uskutočnil v uliciach našej dediny so štartom a cieľom pred dolnou budovou ZŠ. Súťažilo sa v kategórií I. (5. A, 6. A) a kategórií II. (7. A, 8. A, 9. A), zvlášť chlapci a dievčatá. Beh sa realizoval hromadným štartom všetkých pretekárov, pričom z jednej triedy súťažili dvaja chlapci a dve dievčatá. Celkový počet pretekárov teda činil 20. Víťazmi pretekov podľa kategórií a pohlavia boli :

            I. kategória – chlapci : Štefan Horváth (5. A)

            I. kategória – dievčatá : Andrea Lukáčová (6. A)

            II. kategória – chlapci : Dušan Fiľka (9. A)

            II. kategória – dievčatá : Ervína Horváthová (7. A)

            Uvedení žiaci obdržali za pekné výkony diplomy a boli odmenení aj vecnými cenami. Bežecká súťaž sa odohrávala za ideálneho počasia na beh a za povzbudzovania žiakov II. stupňa našej ZŠ, ktorí vytvorili výbornú športovú atmosféru.

            Dňa 02. 10. 2023 sa uskutočnil III. ročník školskej bežeckej súťaže pod názvom „Minimaratón“ pre žiakov špeciálnych tried.  Minimaratón sa uskutočnil na  ulici vedľa hornej budovy  ZŠ. Súťažilo sa v dvoch  skupinách t. j. chlapcov a dievčat.  Tieto skupiny boli ešte rozdelené do dvoch kategórií. Prvú  kategóriu tvorili žiaci  5. a 6. ročníka. Druhú  kategóriu tvorili žiaci 7., 8. a 9. ročníka.  Žiaci bežali podľa kategórií t. j. najprv bežali žiaci  5. a 6. ročníka a potom žiaci 7., 8. a 9. ročníka.  Celkový počet pretekárov bol 22. Súťaž prebiehala v peknom slnečnom počasí, za stáleho povzbudzovania spolužiakov.

            Víťazmi pretekov  sú:

            Chlapci:

            I. Kategória: Adrian Hováth (6. B)

            II. Kategória: Adrian Hováth  (7. B)

            Dievčatá:

            I. Kategória: Alexandra Rigová (6. B)

            II. Kategória: Valéria Horváthová  (9. B /8.C)

            Ing. Viktor Tóth – koordinátor športových podujatí ZŠ

            Ing. Roman Hiľovský - koordinátor športových podujatí ŠT

          • Účelové cvičenie

          • Účelové cvičenie pre 5. ročník, 6. ročník, 7. ročník, 8. ročník a 9. ročník ZŠ bolo zamerané na riešenie mimoriadnych situácií. Účelové cvičenie sa uskutočnilo dňa 21. 09. 2023.  Teoretická príprava sa uskutočnila dňa 20. 09. 2023 na troch vyučovacích hodinách. Účelové cvičenie sa začalo vyhlásením varovného poplachu riaditeľkou školy, ktorá nariadila okamžitú evakuáciu žiakov na školský dvor. Po kontrole budov a počtu žiakov poriadkovou hliadkou sme sa presunuli na bezpečné miesto. Plán účelového cvičenia vypracovala vedúca účelového cvičenia Mgr. Katarína Bernáthová spolu s vedúcimi jednotlivých stanovíšť.

             

            Témy na jednotlivých stanovištiach boli nasledovné:

            • civilná ochrana,
            • pohyb a pobyt v prírode,
            • ochrana prírody,
            • zdravotná výchova,
            • dopravná výchova.

            Žiaci sa presúvali z jednotlivého stanovišťa na druhé, odpovedali na vopred pripravené a prebraté otázky, vykonávali jednotlivé praktické úlohy. Žiaci si určili vedúceho skupiny, ktorý mal pri sebe štartovný lístok. Vedúci stanovíšť zapisovali absolvovanie úloh a svojím podpisom potvrdzovali ich prítomnosť. Po absolvovaní jednotlivých stanovíšť sa vykonala kontrola počtu žiakov a pomôcok poriadkovou hliadkou a vyhodnotenie účelového cvičenia, kde vedúci jednotlivých stanovíšť hodnotili vedomosti, zručnosti, šikovnosť žiakov. Vedúca účelového cvičenia sa poďakovala žiakom, vedúcim jednotlivých stanovíšť a tiež učiteľom, ktorí vykonávali dozor a koordinovali žiakov.

            Mgr. Katarína Bernáthová

          • Účelové cvičenie žiakov špeciálnych tried

          • Dňa 21. 09. 2023 sa uskutočnilo účelové cvičenie pre žiakov špeciálnych tried ZŠ. Dňa 20. 09. 2023 sa uskutočnila Teoretická príprava. Cieľom účelového cvičenia bolo preveriť teoretické vedomosti, praktické návyky a postoje žiakov našej školy, získané pri výučbe učiva OČAP v oblasti riešenia mimoriadnych udalostí – civilná ochrana, zdravotná príprava, pobyt a pohyb v prírode, ochrana prírody, dopravná výchova a výchova k bezpečnému správaniu.

            Účelové cvičenie sa začalo vyhlásením varovného poplachu pani riaditeľky PaedDr. Moniky Štrompovej, ktorá nariadila okamžitú evakuáciu žiakov na školský dvor. Všetci žiaci pod vedením triednych učiteľov sa presunuli na školský dvor do bezpečnej zóny. Poriadková hliadka pani asistentky Evy Vislayovej, previedla kontrolu školy a počtu žiakov. Po nástupe žiakov na školskom dvore a podaní hlásenia, sa všetci žiaci pod vedením svojich triednych učiteliek sa naspäť presunuli do tried, kde boli pripravené stanovištia - civilná ochrana, pohyb a pobyt v prírode, ochrana prírody, zdravotná príprava a dopravná výchova. (V okolí školy  sa pracuje na kanalizácii, preto pre vyšší hluk, účelové cvičenie bolo presunuté do tried školy). Žiaci sa presúvali z jedného stanovišťa na druhé, odpovedali na vopred pripravené otázky a vykonávali praktické úlohy. Po splnení všetkých úloh sa konalo vyhodnotenie účelového cvičenia.

            Ing. Lívia Tóthová – vedúca ÚČ

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Ani sme sa nenazdali a 2 mesiace prázdnin sú za nami. Oddýchnutí a plní elánu tak môžeme začať nový školský rok 2023/2024. Žiaci sa po prázdninách s radosťou a nadšením zvítali so svojimi kamarátmi a učiteľmi. V inej situácii boli prváčikovia, ktorí sa spolu v sprievode svojich rodičov zoznámili s novým prostredím a pani učiteľkami. Veríme, že sa v našej škole budú cítiť dobre, naučia sa mnoho nových poznatkov a nadobudnú nové priateľstvá. 

            Dúfame, že tento školský rok bude pre našich žiakov úspešným, počas ktorého nebude chýbať chuť do učenia, aby sme o 10 mesiacov mohli s radosťou a hrdosťou povedať, že sme to zvládli!

            Ing. Henrieta Lenková

          • Slávnostné ukončenie šk. r. 2022/2023

          • Dnešným dňom 30. 06. 2023 sa ukončil školský rok 2022/2023. Na dva mesiace sa zavrú školské brány a žiaci a učitelia majú pred sebou zaslúžený dvojmesačný oddych. Teraz sú pred vami prázdniny, ktoré vám poskytnú oddych a načerpanie nových síl do ďalšieho školského roka.

            Pozrite si krátky zostrih zo slávnostného programu a rozlúčky našich deviatakov.

            Prajeme Vám  krásne a oddychové prázdniny!

          • Ovocné šaláty, zdravé nátierky


          • Naše produkty – školské ovocie hook.skZdravá výživa je v dnešnej dobe často opakované slovo. Málokto by vedel povedať, čo presne pod tým treba rozumieť. Väčšina ľudí význam zdravej výživy podceňuje. Zdravá výživa je však rozhodujúca, pretože poskytuje palivo nielen pre svaly, ale aj výživu pre mozog. Rozhoduje tak o telesnom a duševnom zdraví každého z nás. Správnu funkciu mozgu a tela môžeme ovplyvniť – stravou, a to v dobrom i zlom.

            Pani učiteľka Mgr. Mária Šimková pre dievčatá II. stupňa pripravila  posledný týždeň školského roka aktivitu, kde dievčatá spoločne mali možnosť pripraviť chutné dobroty pre seba, ale aj pre spolužiakov. Dobroty pripravovali  prevažne z ovocia a zo zeleniny.

            Zároveň si pripomenuli, že jesť ovocie je zdravé, porozprávali sa, prečo by mali ovocie jesť a ako pomáha nášmu organizmu. 

            Dievčatám sa táto akcia veľmi páčila a pripravené dobroty si vychutnávali spoločne so spolužiakmi.

             

                                                             Veríme, že tieto dobroty všetkým chutili.

            Mgr. Mária Šimková – koordinátor ENV

          • Ocenenie v súťaži Bezpečne na internete

          • V tomto školskom roku sme našu pozornosť zamerali na bezpečnú prácu s internetom.  Celá škola sa zapojila do aktivít, ktoré boli zamerané na primárnu prevenciu proti nástrahám online priestoru. Tak sme sa zaradili medzi školy, ktorým na bezpečnom internete záleží a získali sme aj certifikát zapojenia sa do iniciatívy ku Dňu bezpečného internetu 2023. Najkrajším a najväčším potešením pre školu a jej žiakov bola nová interaktívna tabuľa od Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch.

            Vyjadrujeme srdečné poďakovanie za túto výhru, veľmi si to vážime a tešíme!

            Ing. Henrieta Lenková

          • Výtvarná súťaž na II. stupni ZŠ

          • Výtvarná výchova | Základní škola a Mateřská škola DeblínDňa 28. 06. 2023 sa uskutočnila výtvarná súťaž pre žiakov II. stupňa ZŠ. Témou súťaže bolo "Leto". Žiakov sme motivovali blížiacimi sa prázdninami, dovolenkou a pobytom pri vode. Súťaže sa zúčastnili dvaja žiaci z každej triedy. Porotu tvorili učiteľky Mgr. Mária Šimková a Mgr. Katarína Bernáthová. Víťazom gratulovala a odovzdala diplomy pani riaditeľka PaedDr. Monika Štrompová. Všetci zúčastnení dostali sladkú odmenu.  

            Víťazi:

            1. miesto – Erik Horváth, 9. A

            2. miesto – Andrea Lukáčová, 5. A

            3. miesto – Erika Lukáčová, 7. A

             

             

            Mgr. Katarína Bernáthová

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje