• Beseda s poľovníkom

          • Poľovnícke potreby | Poľovníctvo TEREM ®

            Poľovníci nechcú zvyšovanie bezzásahovosti tam, kde to nie je potrebné,  odvolávajú sa Európsku komisiu - SITA Náš Vidiek

            Poľovníctvo v sebe zahŕňa celý rad komplexnej starostlivosti, ako aj výchovu mladých ľudí, ktorí v budúcnosti budú schopní uplatniť svoje schopnosti a zručnosti pri pomoci nášmu životnému prostrediu.

            Na pondelok 29. mája pani učiteľka Mgr. Mária Šimková pozvala do našej školy na besedu uja poľovníka. Poľovníctvo ako záľubu i zodpovednú činnosť nám priblížil pán Ing. Peter Štark, dlhoročný poľovník, ktorý nám predstavil poľovníctvo ako svoju záľubu. Vysvetlil našim žiakom I. stupňa, ako sa môžu stať poľovníkmi a poľovníčkami, priblížil prísne kritériá, ako sa úspešne stať poľovníkom. Porozprával o tom, aké zvieratká môžu vidieť v našich lesoch a ako sa o ne poľovníci starajú. Ako spestrenie nám ujo Peťo predviedol pomocou vábničiek rôzne zvuky zvierat. Ukázal nám aj svoj poľovnícky klobúk s odznakmi zvierat, ktoré už ulovil.

            Počas besedy boli žiakom prezentované skutočné trofeje jelenej, srnčej, diviačej zveri žijúcej v okolitej prírode. Deti sa dozvedeli o vývoji parožia, potrave, prezimovaní a spôsobe života zvieratiek. Vyskúšali si rôzne vábničky a pohladkali rôzne kožušiny. Nakoniec si poobzerali aj z blízka niektoré vzácne trofeje z jeho zbierky ako parohy srnca, jeleňa, daniela, či pohladkali kožuštek líštičky – kmotričky, jazveca, zajaca.

            Beseda deti zaujala a načerpali mnoho užitočných informácií o poľovníkoch nielen ako o lovcoch zvierat. Snahou tejto besedy bolo prebudiť u našich žiakov záujem o prírodu a vybudovať k nej kladný vzťah a zodpovedný postoj k jej ochrane.

                                                                     

            Lesu a lovu zdar !

            Mgr. Mária Šimková – koordinátor ENV

            video Ing. Henrieta Lenková - koordinátor INF

          • Exkurzia na PD Drienovec

          • V rámci vyučovacích hodín Techniky a Biológie, žiaci 5. A a 6. A triedy,  spolu s pani učiteľkami Ing. Henrietou Lenkovou a Mgr. Máriou Šimkovou, navštívili 23. mája 2023 miestne poľnohospodárske družstvo.

            Pracovníčka družstva, pani ekonómka Ing. Mária Pallaiová, nás milo privítala, porozprávala nám krátku históriu vzniku družstva a poukazovala nám celý areál hospodárskeho dvora. Mali sme možnosť vidieť stroje a techniku, ktorú poľnohospodári používajú počas celého roka pri práci na poliach a okolitých lúkach. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavého o chove kráv, teliatok, ale aj o chove kurčiat, ktoré poľnohospodári chovajú. Zavítali sme aj do kravínov, kde sme mali možnosť vidieť kravičky a teliatka zblízka a trošku viac porozumieť, čo všetko zahŕňa starostlivosť o tieto poľnohospodárske zvieratá.

            Mali sme  možnosť nazrieť do obilnej sýpky a vidieť,  z čoho sa vyrába chlieb alebo pukance. V závere našej exkurzie mali žiaci vo vozovom parku družstva možnosť vyskúšať si rôzne poľnohospodárske stroje od nepojazdných historických až po moderné mechanizmy.

            Pracovníkom Poľnohospodárskeho družstva Drienovec ďakujeme za všetky poznatky, vedomosti a praktické skúsenosti, ktoré sme pri ich návšteve nadobudli a prajeme im veľa úspechov v ďalšej práci.

            Vedeniu družstva, ako aj prítomným zamestnancom patrí naše poďakovanie a ďakujeme za sladkú odmenu, ktorú naši žiaci dostali.

            Zápisnicu zapísala: Mgr. Mária Šimková

            Fotogalériu pripravila: Ing. Henrieta Lenková

          • Holokaust

          •      „Na to, aby zlo zvíťazilo, stačí málo:                     

                   aby dobrí ľudia nerobili nič.“ 

                                                                                                 (Edmund Burke)

             

            Dňa 29. 05. 2023 sa v rámci dejepisu uskutočnila interaktívna hodina pod názvom „Holokaust“. Slovo holokaust pochádza z gréckeho slova holo - celý a kaustos – spáliť. Tento výraz sa najužšie spája s úmyselným pokusom vyhladiť židovskú rasu v Európe v rokoch 1941 až 1945. Bol to pravdepodobne najšokujúcejší čin tej doby.

            Aktivita sa realizovala v  9. A triede a priblížila žiakom najtemnejšie obdobie našej histórie. Prvú časť hodiny tvorila prednáška, ktorá pozostávala z hrôz, ktoré boli páchané na vtedajšom židovskom obyvateľstve – perzekúcie, odňatie občianskych a ľudských práv, transporty, selekcia a koncentračné tábory. Hlavnou myšlienkou tejto aktivity bolo poukázať na to, že vojny prinášajú len zlo, a preto je potrebné byť voči každému tolerantný. V druhej časti vyučovacej hodiny si žiaci prostredníctvom skupinových aktivít overili, ako si poznatky a informácie z prednášky zapamätali. Víťazná skupina bola odmenená vecnými cenami.

             

             

            Mgr. Emil Takács

          • Stretnutie koordinátorov prevencie sociálno-patologických javov a závislostí

          • Dňa 18.05.2023 sa v Košiciach uskutočnilo ďalšie stretnutie koordinátorov prevencie sociálno-patologických javov a závislostí základných a stredných škôl okresu Košice – okolie. Organizátorom podujatia bolo Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. Stretnutia sa zúčasnili pani učiteľky Ing. Lívia Tóthová a Mgr. Tímea Parlag Župčánová, ktoré zastrešujú funkciu koordinátoriek na našej škole. Obsahom podujatia boli tri témy, a to : Nelátkové závislosti, Ako vychovávať deti v digitálnej dobe (a nezblázniť sa?) a Kybergrooming. Koordinátorky získali nielen veľa nových informácií, ale aj rôzne námety na aktivity, ktoré môžu využívať aj vrámci svojej koordinátorskej činnosti.

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová

          • Futbal nás bavíííííí!!!

          • Dňa 25. 05. 2023 sa uskutočnil na našej škole „Futbalový turnaj ZŠ Drienovec“, ktorého sa zúčastnili žiaci zo všetkých ročníkov. Boli vytvorené štyri skupiny podľa vekových kategórií, so štyrmi družstvami:

            Družstvá  v skupinách na prvých troch miestach obdržali diplomy a víťazi jednotlivých skupín boli ocenení putovným pohárom a futbalovými loptami. Na záver turnaja pani riaditeľka poďakovala všetkým triedam za účasť a príkladné povzbudzovanie svojich spolužiakov a vyslovila prianie v pokračovaní tohto podujatia aj v budúcom roku.

            Ing. Viktor Tóth - koordinátor športových podujatí

            video spracovala: Ing. Henrieta Lenková

          • Hviezdoslavov Kubín

          • „Veď každý národ svojho neba

            si rozpne sklepy prejasné,

            kde jeho svetlá hľadať treba,

            v nichž dvorí si a cení seba;

            duch ušiel — hviezda vyhasne“ 

             

                                                        P.O. Hviezdoslav

            Hviezdoslavov Kubín zažili na hodinách slovenského jazyka a literatúry mnohí. Neodmysliteľný dôraz, tempo, nádych, pauza a ceruzkou popísané básne a krátke prózy boli súčasťou „čítania s porozumením“.

            V týchto dňoch sa žiaci II. stupňa zúčastnili súťaže v prednese poézie. Žiaci sa stretli aj s autormi rómskeho pôvodu, čo im umožnilo spoznať aj spisovateľov blízkych ich pôvodu.  Interpretácia literárneho textu  žiakov osmelilo vystúpiť pred publikom. 

            Výhercovia :      1. miesto Sabrina Filková,  7.A.

                                      2. miesto Rebeka Horváthová, 8.A.

                                      3. miesto   Vanesa Rigová, 8.A.

            PhDr. Rudolf Rusňák

          • Deň matiek

          • Máme tu deň, kedy si pripomíname dôležitosť žien, matiek. Matka je človek, ktorý nás nosil pod srdcom, človek, ktorý nám dáva nezištnú lásku a starostlivosť až po celý život. Aj keď výchova detí si najmä zo strany matiek vyžaduje obrovské úsilie a veľký kus práce, výchova detí nie je prácou. Je poslaním.  Neexistujú snáď slová, ktoré by vyjadrili lásku medzi matkou a dieťaťom.

            Aj deti našej školy, ktoré nám rodičia zverili do výchovy, pripravili pod vedením svojich učiteliek pekný kultúrny program a vlastnoručne vyrobené darčeky pre svoje mami, ktorým vyjadrili svoju vďaku a lásku. Krátky zostrih programu si môžete pozrieť nižšie v nasledujúcom videu. Čím sa vám deti predstavia? Spevom, recitáciou, tancami a samozrejme aj srdečnými blahoželaniami. Prajeme všetkým príjemný zážitok.

            V  mene celého pedagogického kolektívu ZŠ Drienovec Vám prajeme, aby ste zo svojich detí mali vždy veľkú radosť!

            Zápisnicu zapísala: Mgr. Kristína Kubinyiová - koordinátorka KP

            Videá z vystúpenia žiakov I. stupňa spracovala: Ing. Henrieta Lenková - koordinátor informatizácie

            Videá z príspevkov žiakov II. stupňa spracovala: Mgr. Katarína Bernáthová

          • Prevencia infekčnej žltačky

          • Hepatitída A alebo žltačka je známa aj ako choroba špinavých rúk. Vírus je vylučovaný v stolici a k jeho šíreniu tak prispieva najmä nedostatočná hygiena. Príznaky sú podobné klasickej chrípke, má len akútnu fázu. Proti hepatitíde A existuje očkovanie, nie však lieky. Liečba tak prebieha len pomocou režimových opatrení, ktoré vytvárajú imunitnému systému ideálne podmienky na boj s ochorením.

            V posledných rokoch bol na Slovensku zaznamenaný nárast výskytu žltačky typu A. V dňoch 3. mája a 10. mája  nás navštívili v našej škole pracovníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a uskutočnili besedu pre žiakov celej školy, určenú na prevenciu tohoto infekčného ochorenia. Besedy so žiakmi boli zamerané na informácie o pôvodcovi ochorenia, spôsobe jeho prenosu, príznakoch a liečbe. Žiaci sa zároveň dozvedeli, že najúčinnejší spôsob ochrany je očkovanie a dôsledné dodržiavanie hygienických návykov.

            Veríme, že aj takýmto spôsobom sme prispeli k menšiemu šíreniu tak závažného ochorenia.

          • Deň Európy – 9. máj

          •  „Zjednotení v rozmanitosti“

                                                           motto EÚ

            Nie je k dispozícii žiadny popis.

            V prvom májovom týždni sa žiaci 1.B, 5.A, 8.A triedy pod vedením pani učiteľky Mgr. T. Parlag Župčánovej a pána učiteľa Mgr. E. Takácsa, pripravovali na 9. máj – Deň Európy.

            Pre žiakov bolo pripravených niekoľko zaujímavých aktivít. Následne žiaci vytvorili dvojice / skupiny a spoločným úsilím pracovali na príprave projektu o vybranej krajine. Tieto projekty boli 9. mája vystavené na školskom dvore, aby sa aj ostatní žiaci oboznámili s jednotlivými krajinami Európy. Vďaka týmto projektom sa im podarilo na chvíľu precestovať krajiny ako Slovensko, Česko, Rakúsko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Nórsko, Veľkú Britániu, Grécko a Taliansko.  Spoznali vlajku, národné jedlá a zaujímavosti o danej krajine a tým získali nové informácie.

            Fotky z tejto aktivity nájdete vo fotoalbume s názvom Deň Európy.

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová a Mgr. Emil Takács

          • „DEŇ ZEME“ – vyčistime si obec

          • 22. apríl - Deň Zeme 22. apríl - Deň ZemeDeň Zeme“ je deň venovaný našej Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. V tento deň sa na celom svete konajú rôzne podujatia, ktorých cieľom je pripomenúť si krehkosť našej planéty. Pri príležitosti „Dňa Zeme“ sa aj na našej škole uskutočnili rôzne aktivity, ktoré nás upozornili na dôležitosť ochrany životného prostredia a celého ekosystému.

            Aktivity pripravila pani učiteľka Mgr. Mária Šimková, ktoré realizovala v rámci hodín biológie, výtvarnej výchovy a techniky. Žiaci 5. A, 7. A, 8. A a 9. A pracovali s pracovnými listami, zhotovovali projekty na danú tému, maľovali, kreslili, strihali, lepili, žiačky 7. A triedy sadili kvety, ktoré nám budú skrášľovať parapety. Ďalšiu aktivitu, ktorú pani učiteľka pripravila, bola tradičná školská akcia „Deň Zeme – vyčistime si obec“, do ktorého sa zapojili všetky triedy I. a II. stupňa našej ZŠ.

            Žiaci svojou pracovitosťou  a snahou takto pomohli k väčšej čistote v našej obci. Ako každý rok, tak aj teraz vyzbierali mnoho odpadkov.

            Poďakovanie patrí všetkým učiteľom, ale hlavne žiakom, ktorí sa zapojili do akcií, ktoré pani učiteľka pripravila.

             

             

            Fotografie z tejto akcie nájdete vo fotoalbume Deň Zeme 2023.

            Mgr. Mária Šimková – koordinátor ENV

          • Digitálny žiak

          • Novinky | Základná škola Eugena RuffinyhoMinisterstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo informácie o novom projekte Národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania SR známom ako "Digitálny žiak", ktorého cieľom je podpora rozvoja digitálnych zručností prostredníctvom podpory nákupu digitálneho vybavenia. Výška príspevku na jedného žiaka je 350 €. Uplatnenie digitálneho príspevku a zakúpenie konkrétneho digitálneho zariadenia bude možné len u zazmluvnených predajcoch. Zariadenia, ktoré je možné zakúpiť s použitím príspevku, sú primárne určené na vzdelávanie, a preto musia spĺňať konkrétne parametre.

             

            Na príspevok majú nárok:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu,  napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe)

            Všetky informácie o projekte nájdete zverejnené na stránke:

            https://digitalnyziak.sk

            Podmienkou pre získanie príspevku je vyplnenie registračného formulára. Postup nájdete tu:

            https://digitalnyziak.sk/rodicia/

            Odpovede na najčastejšie kladené otázky nájdete tu:

            https://digitalnyziak.sk/casto-kladene-otazky/

          • Abeceda vitamínov – deň zdravia

          • Popis: ABECEDA vitamínov - Modrý koníkVieme vlastne, čo znamená žiť zdravo?

            Čo je „Abeceda vitamínov“? Čo je „Potravinová pyramída“?

            Aby sme mohli žiť zdravo, musíme vôbec vedieť, čo to znamená. V dnešnej dobe počujeme z každej strany o tom, ako žiť zdravo, ktoré aktivity sú zdravé, ktoré jedlá sú zdravé, čo nám škodí alebo ktorá super potravina nás spraví nesmrteľnými. Poďme však úplne na začiatok a položme si tú základnú a najjednoduchšiu otázku, ktorá nás napadne: Čo je „Abeceda vitamínov“? Čo je „Potravinová pyramída“? Týmito pojmami sa oboznámili aj žiaci špeciálnej triedy a pripravili si potravinovú pyramídu.

            Ing. Lívia Tóthová – koordinátorka drogovej prevencie pre ŠT

          • Oslava svetového Dňa Zeme

          • Deň zeme: čo môžeme urobiť pre životné prostredie | Naureus | Naureus.sk Žiaci špeciálnych tried si pripomenuli tento sviatok uskutočnením akcie, ktorá bola zameraná na upratovanie nášho okolia školy a obce Drienovec. Každá trieda mala pridelený svoj úsek, na ktorom zbierala odpadky. Všetky vrecia s odpadom žiaci zhromaždili na školskom dvore. Žiaci sa pri tejto akcii aj odfotili. Akcia sa im veľmi páčila. Tohto roku odpadu nebolo až tak veľa ako po iné roky, to znamená, že  vzdelávanie žiakov v environmentálnej výchove má svoj význam. Žiaci výtvarne znázornili tento sviatok, kreslili výkresy na tému: „Deň Zeme“.

             

            Fotky z tejto akcie nájdete vo fotoalbume s názvom Deň ZEME 2023.

            Mgr. Magda Pelechová, PhD. - koordinátor pre environmentálnu výchovu, ŠT ZŠ

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Naša škola má za sebou ďalšie krásne podujatie. Dňa 26. apríla 2023 sa konalo školské kolo súťaže v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín, v ktorom sme mali možnosť vypočuť si prednesy a recitácie žiakov prvého stupňa. Boli vytvorené 4 kategórie, kde I. kategóriu tvorili prváci, II. druháci, III. tretiaci a IV. štvrtáci. Bolo naozaj veľmi ťažké rozhodnúť o víťazovi, najradšej by pani učiteľky ocenili každého jedného žiaka. Ale zvíťaziť nemôže každý, tak sa rozhodlo nasledovne:

            I. kategória                                                                 

            1. miesto: Justin Horváth 1. B

            2. miesto: Fernando Vološin 1. A

            3. miesto: Radko Mata 1. C

            II. kategória

            1. miesto: Tomas Horváth 2. B

            2. miesto: Sandra Balogová 2. A

            III. kategória

            1. miesto: Dorka Horváthová 3. A

            IV. kategória

            1. miesto: Veronika Vološinová 4. A

            2. miesto: Ľudovít Csemer 4. B

             

            Tým, ktorí získali krásne ocenenia srdečne gratulujeme a všetkým recitátorom ďakujeme za pekný zážitok pri ich prednese.

            Fotky z tejto súťaže si môžete pozrieť vo fotoalbume Hviezdoslavov Kubín 2023

            Mgr. Kristína Kubinyiová

          • Deň narcisov

          • Deň narcisov – 07.04. 2017 | Obec Závod

            Narcis je symbolom prejavu podpory, záujmu, solidarity, nádeje a spolupatričnosti s ľuďmi s onkologickou diagnózou. Ochorenie môže postihnúť kohokoľvek. S touto myšlienkou žiaci kreslili svoje výkresy. Žiakom sa táto aktivita veľmi páčila.

            V mesiaci apríl si žiaci ŠT pripomenuli Deň narcisov kreslením výkresov na tému: Narcis.

             

             

             

             

            Mgr. Magda Pelechová, PhD.

          • Priebeh gravidity

          • Pre žiačky 8. A a 8. B triedy, bola v dňoch 17. 04. - 18. 04. 2023 pripravená beseda pod názvom „10 lunárnych mesiacov – priebeh gravidity.“  Beseda bola zameraná na poukázanie toho, čo môžeme ovplyvniť zdravý spôsob života a toho, čo nemôžeme ovplyvniť počas tehotenstva ako napríklad dedičnosť a pohlavie. Cieľom bolo zdôrazniť dôležitosť starostlivosti o fyzické aj duševné zdravie počas tehotenstva pre optimálny fyzický a duševný vývin dieťaťa. Pre žiačky bola táto téma veľmi poučná.

              

            Mgr. Jana Zubrická – koordinátor VMR

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje