• Beseda na tému "Domáce násilie"

          • ​​​​​V mesiaci január  sa uskutočnila beseda pre žiakov 7. A a 7. B triedy s výchovnou poradkyňou Mgr. Gabrielou Jozsovou. Hlavnou tému besedy bolo domáce násilie. Žiakov oboznámila o tom, čo je domáce násilie, aké majú pocity obete domáceho násilia, prečo ľudia zotrvávajú v násilnom vzťahu.

            Pani učiteľka vysvetlila žiakom, akými fázami prechádzajú ľudia počas domáceho násilia, ako treba komunikovať s obeťou domáceho násilia. Porozprávali sa o tom ako treba pomôcť ľuďom, ktorí sú obeťami domáceho násilia. Žiakov beseda veľmi zaujala a v závere sa aktívne zapájali aj do diskusie.

            Mgr. Gabriela Jozsová

          • Svetový Braillov deň

          • Aj na našej základnej škole sa vybraní žiaci druhého ročníka zoznámili so Svetovým Braillovým dňom. Ten sa síce oslavuje 04.01., my sme však vtedy mali ešte prázdniny, tak sme si ho pripomenuli až 09.01.2024. Svetový deň Braillovho písma oficiálne vznikol za účelom zvyšovania povedomia o význame špeciálneho systému znakov pre nevidiacich a slabozrakých. Prečo sa však každoročne oslavuje práve 4. januára? Tento dátum bol stanovený OSN na počesť Louisa Brailla. Zakladateľ písma, ktoré je dnes celosvetovo akceptované ako univerzálny jazyk pre ľudí so zrakovým postihnutím, sa narodil v rovnaký deň pred 215 rokmi. 

            Žiaci si ako prvé vyskúšali napísať svoje meno pomocou Braillovej abecedy. Celkom ich to zaujalo. Prišli na to, že to nie je také jednoduché. Pri súťaži vo Zvukovom pexese bolo zaujímavé sledovať žiakov ako pozorne vedia počúvať zvuky a následne správne priradiť zvuk k zvieratkám. Žiaci boli veľmi šikovní. V poslednej aktivite si žiaci vyskúšali písať na tabuľu to, čo im písal spolužiak na chrbát. Táto aktivita bola pre nich náročná, ale aj zábavná. Deti sa opäť naučili niečo nové a veríme, že vďaka týmto aktivitám budú tolerantnejší a vnímavejší.

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová - koordinátorka PDP

          • Slávni a vzdelaní ľudia

          • Veľmi pútavou témou vyučovacej hodiny slovenského jazyka v 9. ročníku boli slávni a vzdelaní ľudia. Po dlhej diskusii si žiaci vybrali dve naozaj významné osobnosti: princeznú Dianu a Dr. Martina Luthera Kinga.  

            Princeznú z Walesu, rodným menom Diana Frances Spencer, určite netreba nikomu prestaviť. Jej charitatívna činnosť sa spočiatku zameriavala na deti a mládež, ale neskôr sa stala známou pre svoju angažovanosť u pacientov s AIDS a kampaň za odstránenie nášľapných mín vo vojnových oblastiach.

            Dr. Martin Luther King bol baptistický kazateľ, bojovník za občianske práva a nositeľ Nobelovej ceny za mier. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších vodcov americkej histórie. Väčšina práv čiernych obyvateľov za ktoré King bojoval, boli právo voliť, právo na prácu, za ukončenie rasovej segregácie a ďalšie základné občianske práva.

            Žiaci s veľkým záujmom sa oboznamovali s informáciami o ich životoch, aktivitách, ich postojoch a hlavne činoch, ktoré ich preslávili. Vytvorili aj plagát, ktorý si vyvesili v triede, aby ich inšpiroval k sebarealizácii v živote.

            PhDr. Rudolf Rusňák

          • Vianočný pozdrav

          • Vianoce plné štedrosti, pohody, lásky a pokoja,

            v novom roku 2024 veľa šťastia, zdravia a úspechov Vám praje

            Stretneme sa opäť v škole 8. januára 2024!

          • !!!!!POZOR - súťaž o najkrajší vianočný stromček

          • Milí žiaci a zamestnanci školy,

            rok 2023 uzatvárame poslednou školskou súťažou, ktorá nebude zameraná na vaše získané vedomosti, ale na vašu kreativitu, nápaditosť a zručnosť. 

            Odfoťte sa s vaším vianočným stromčekom a fotku pošlite cez EduPage pánovi učiteľovi Mgr. Emilovi Takácsovi do 31. decembra 2023. 

            Vyhodnotenie súťaže "Najkrajší vianočný stromček" prebehne 12. januára 2024 a výherca môže získať krásne vecné ceny.

            Prajeme všetkým krásne vianočné sviatky a tešíme sa na vaše fotografie!  

          • Darčeky z odpadu

          • V mesiaci december sme v ŠT zrealizovali aktivitu – tvorbu darčekov z odpadu. Vianoce sú obdobím, kedy si ľudia dávajú darčeky. Darček nemusí byť drahý, ale jeho zmyslom je, aby potešil. Naši žiaci v ŠT vyrábali darčeky z odpadového materiálu: plasty, krabičky, plastové fľaše, rolky toaletného papiera. Použili plastové fľaše, ktorých vyrobili autička, vláčiky a snehuliakov, ktoré si navzájom darovali. Touto aktivitou sme poukázali na možnosť opakovanej recyklácie a využitia odpadov a zároveň na milé gesto obdarovania sa.

            Mgr. Magda Pelechová, PhD.

          • Koledovanie v obci

          • Vianoce sú sviatky pokoja, radosti a hlavne lásky. Toto posolstvo vianočných sviatkov chceme vniesť aj do zvykov našim najmenším na našej škole. Pani učiteľky pripravili svojich žiakov na kolednícky program, s ktorým sme dňa 19. 12. 2023 navštívili Materskú školu Drienovec, elokované pracovisko našej školy a miestny obecný úrad. Škôlkari nás taktiež odmenili svojim koledníckym vystúpením. Žiaci s veľkou odvahou a nadšením spievali, recitovali a koledovali vianočné vinše. Koledníkom sa ušlo aj sladkej odmeny a priniesli so sebou sviatočnú náladu a veľké nadšenie.

            Nech vianočný zvonček šťastím Vám zvoní,
            nech vianočný čas v lásku sa zmení,
            a tak krásne ako sa hviezda ligoce,
            tak nádherné a tajomné Vám prajeme Vianoce!

            Mgr. Beatrix Komorová

            video spracovala Ing. Henrieta Lenková

          • Vianočná výzdoba na II. stupni

          • ​​​​​​Vianočný čas má svoje osobité čaro a kdesi v pozadí mnohí cítime ako na nás vanie duch týchto sviatkov v podobe charakteristického čarokrásna. Bez ohľadu na naše hodnotové orientácie, či sme kresťania, agnostici alebo ateisti, táto atmosféra si nás mnohých podmaňuje. S vianočnými sviatkami sa spája množstvo vianočných tradícii a zvykov, ktoré väčšina ľudí  dodržiava dodnes. Nenájdeme azda ani jednu rodinu,  ktorá by aspoň jeden z vianočných zvykov nedodržiavala. Žiaci na druhom stupni ZŠ  atmosféru  Vianoc  vytvárali  vo svojich triedach. Vyzdobili sa nástenky, okenné parapety a v mnohých triedach sa vyzdobil aj vianočný stromček. Žiaci na hodinách výtvarnej výchovy a  etickej výchovy tvorili a realizovali rôzne darčeky pod vianočný  stromček pre svojich najbližších. Niektorí vianočné lampášiky a iné ozdobné predmety, druhí obrázky alebo   vianočnú pohľadnicu. Táto aktivita na škole je veľmi obľúbená aj preto, lebo prináša úsmev na tvári  každému človeku, veď rozdáva lásku.

            Ing. Eva Parlagová

          • Vianočná výstavka na I. stupni

          • Najkrajšie sviatky roka sa k nám opäť blížia, už môžeme počítať dni do Vianoc. Sviatky pokoja, lásky a rôznych tradícií. Aj my si každoročne so žiakmi pripomíname vianočné tradície. Zapájame do toho žiakov prostredníctvom výroby vianočných výrobkov a vianočnej výstavky, ktorá sa konala dňa 18. 12. 2023. Žiaci si spoločne so svojimi učiteľmi pripravené výrobky naaranžovali, vystavili vo svojej triede a spríjemnili si predvianočnú atmosféru.

            Tieto vianočné výrobky s radosťou, nedočkavosťou strihali, lepili, kreslili a vyzdobovali na hodinách pracovného vyučovania a výtvarnej výchovy. Pri výrobe boli použité rôzne techniky a materiály. Žiaci predviedli svoju zručnosť a kreativitu.

            Ďakujeme žiakom a učiteľom za krásne vianočné výrobky, krásnu vianočnú výstavku a vianočnú atmosféru.

          • Vianočná výzdoba ŠT

          • Jedna vločka, druhá vločka,
            Teta zima žmúri očká.
            Sánky si hneď osedláme
            A letíme k starej mame.


            Na dvore nás sniežik zláka,
            Postavíme snehuliaka.
            Starká ešte mrkvu dá
            A snehuliak noštek má.


            Poďme domov, už sa zmráka,
            Lyžovačka zajtra čaká.

            Po období čarokrásnej jesene k nám zavítala zima. Vďaka patrí všetkým žiakom a pani učiteľkám špeciálnych tried, ktorí sa zapojili do skrášlenia našej školy.

            Touto cestou by sme chceli popriať všetkým učiteľom, žiakom a rodičom príjemné
            prežitie vianočných sviatkov.

            Mgr. Gabriela Jozsová

          • Vianočná výzdoba našej školy

          • ​​​​​​​Máme doma jedličku, na jedličke hviezdičku. Hviezdička sa ligoce, už sú zase Vianoce.

                                                                                           

            Je tu opäť ten krásny čas, čas vianočný. Čas plný porozumenia, potešenia a srdečnosti, kedy v srdci pociťujeme radosť a uvedomujeme si vzácnosť rodiny, našich blízkych i priateľov.

            Aj tento školský rok, naša pani učiteľka Mgr. Mária Šimková, zaradila v predmetoch výtvarná výchova a technika tvorivé dielne zamerané na výzdobu našej školy. Žiaci mali možnosť vyrobiť si vianočné dekorácie podľa vlastného výberu, ozdobiť si svoj vianočný stromček a vytvoriť vianočné pozdravy. Chodby, triedy, ale aj školský dvor teraz dýchajú vianočnou náladou vďaka krásnej výzdobe, na ktorej sa podieľali nielen žiaci, ale aj učitelia našej školy.

            Kreativite a fantázii sa medze nekládli. V očiach našich žiakov bolo vidieť radosť, že aj oni dokázali vlastnoručne zhotoviť niečo jedinečné, čo v obchodoch rozhodne nenájdu.

            Fotky našich prác si môžete pozrieť vo fotoalbume Vianočná výzdoba školy.

            Mgr. Mária Šimková – koordinátor ENV

          • Návšteva kina v OC Optima

          • Dňa 14.12.2023 sa naši žiaci s veľkým očakávaním zúčastnili filmového predstavenia v Cinemax OC Optima Košice.

            Žiakov potešila a pobavila krásna animovaná rozprávka, ktorá uviedla svoju premiéru iba pred nedávnom. Labková patrola - PAW Patrol vo filme, ktorú možno väčšina z nás pozná  nielen z bieleho plátna, ale aj z televíznych obrazoviek, potešila našich žiakov krásnymi prepracovanými animáciami a napínavým obsahom. Počas filmu si žiaci pochutnali na  popcorne, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou návštevy kina. Rozprávka mala veľmi zábavný a náučný príbeh. Návšteva kina  je jedna z najobľúbenejších akcií našej školy, ktorá sa aj každoročne vydarí.

            Žiakom, ktorí sa nemohli predstavenia zúčastniť, rozprávku odporúčame pozrieť a tešíme sa už teraz na budúcoročnú novinku, ktorou nás biele plátno opäť poteší. 

            Mgr. Beatrix Komorová

          • Priateľstvo je dar

          • Keď sa dva krúžky spoja. Krúžok Stars tvorený triedou 8. A sa rozhodla v tento predvianočný čas pripraviť prekvapenie pre tých najmenších. Spolu so žiakmi 1. ročníka si vytvorili náramky priateľstva. Malí žiaci boli prekvapení prítomnosťou tých veľkých, ale nakoniec to bola skvelá spolupráca plná úsmevu a tvorivosti. Vďaka krúžku vieme podporiť aj istú formu dobrovoľníctva, čo v budúcnosti môže byť veľmi nápomocným, pri lepšom uplatnení sa v živote a orientácii vo svete.

            PhDr. Rudolf Rusňák

          • !!!!! POZOR - súťaž z anglického jazyka !!!!!

          • Takto na koniec roka sme Vám priniesli aj súťaž z anglického jazyka, ktorá je zameraná na Vianoce.

            Súťaž má formu kvízu, kde si budete vyberať jednu správnu odpoveď pri každej otázke a následne danú odpoveď napíšete na vopred pripravený odpoveďový hárok, ktorý si môžete vypýtať od pani učiteliek Mgr. Tímey Parlag Župčánovej,  Ing. Henriety Lenkovej, alebo v zborovni. Na odpoveďový hárok si napíšte meno a triedu, ktorú navštevujete a daný hárok hodíte do vianočného boxu. Žrebovať budeme 3 výhercov a to 15.12.2023. Títo výhercovia budú odmenení aj vecnou cenou.

            Už teraz sa tešíme na všetky Vaše odpovede a uvidíme, na koho sa usmeje šťastie!

            Mgr. Tímea Parlag Župčánová

          • PRO EDUCO 2023

          • PRO EDUCO | PRO EDUCO - medzinárodný veľtrh vzdelávania

            Dňa 06. 12. 2023 sa žiaci 9. ročníka ZŠ zúčastnili veľtrhu vzdelávania PRO EDUCO v Kulturparku v Košiciach. Žiaci mali možnosť nájsť pod jednou strechou vystavovateľov mnohých stredných škôl. Výhodou tejto výstavy je, že vystavovatelia poskytujú informácie o jednotlivých školách, žiaci sa môžu pýtať, čo ich konkrétne zaujíma. Zaujali ich hlavne praktické ukážky jednotlivých škôl. Žiakom sa výstava veľmi páčila, nakoľko získali množstvo nových poznatkov o stredných školách.

            Mgr. Gabriela Jozsová

          • Mikulášska tradícia

          • Padá sniežik, vietor fúka,
             Mikuláš nám dary núka.
              Poďte, deti, detičky,
              rozbaľte si balíčky.
             

            Dnešný deň bol pre našich žiakov plní očakávaní, spoločne sa tešili na príchod „Mikuláša“, ktorý svoju návštevu na našu školu ohlásil v dopoludňajších hodinách. Žiaci 1. stupňa privítali vzácnu návštevu s veľkou radosťou, básničkami a pesničkami. „Mikuláš“ k nám zavítal so svojim pomocníkom - neposedným čertom. Žiaci pri rozdávaní darčekov „Mikulášovi“ sľúbili, že nebudú hnevať svoje pani učiteľky a budú stále poslúchať. Trošku u nás pobudol, oddýchol a pred odchodom sľúbil našim žiakom, že o rok k nám opäť určite s radosťou zavíta.

            Mgr. Katarína Bernáthová

            video spracovala: Ing. Henrieta Lenková

          • Vyučovacie voľno

          • Oznamujeme všetkým rodičom a žiakom školy,

            že škola bude v dňoch 7. a 8.12.2023  (vo štvrtok a v piatok) zo závažných organizačných dôvodov ZATVORENÁ.

            Vyučovanie pokračuje podľa riadneho rozvrhu v pondelok 11.12.2023. 

          • ROAD SHOW – konferencia pre inovatívnych pedagógov

          • Moderné technológie uháňajú vpred a z toho dôvodu sa školský digitálny koordinátor dňa 4. 12. 2023 zúčastnil konferencie s názvom  „Roadshow pre školy“. Tento rok bol zameraný na tipy a triky pre umelú inteligenciu, hybridnú výučbu, revíziu informatiky, cloudové technológie, zobrazovacie zariadenia, bezpečnú školskú sieť, moderné spôsoby výučby v prostredí Minecraft Education, 3D tlač a modelovanie vo virtuálnom svete a celý rad ďalších zaujímavých príkladov dobrej praxe zapojenia moderných technológií do vzdelávania. Budeme sa snažiť zabezpečiť aj my pre našich žiakov najnovšie technológie a v rámci STEAM vyučovania implementovať tieto inovácie do vyučovacích hodín.   

            Ing. Henrieta Lenková

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje