• Súťaž "Rodinný rozpočet"

          • Dňa 26. 04. 2022 sa v 7. A triede uskutočnila súťaž z občianskej náuky s názvom „Rodinný rozpočet“. Žiaci si prostredníctvom skupinovej práce preverili svoje vedomosti a zručnosti z finančnej gramotnosti. Súťažilo 10 žiakov, ktorí boli rozdelení do troch skupín. Aktivita pozostávala zo 4 úloh, prostredníctvom ktorých sa žiaci popasovali s pojmami aj praktickými úlohami o príjmoch a výdavkoch. Za správne odpovede sa získavali body, po sčítaní ktorých sa určili víťazi – Dáša Balogová, Dušan Fiľka, Rebeka Horváthová a Vanesa Rigová. Víťazi boli nakoniec odmenení vecnými cenami.

            Zapísal: Mgr. Emil Takács

          • Predkolo McDonald´s Cup-u

          • Dňa 27. 04. 2022 sa uskutočnilo predkolo v minifutbale žiakov McDonald´s Cup-u. Zúčastnili sa ho družstvá ZŠ Severná Moldava n/B, ZŠ Medzev a ZŠ Drienovec, pričom do okresného kola postupoval iba víťaz tejto skupiny. Podujatie sa uskutočnilo v telocvični ZŠ Severná Moldava n/B. Hralo sa systémom 1 + 4, na 2 x 15 minút. Podľa pravidiel tejto súťaže na hracej ploche muselo byť minimálne jedno dievča v každom družstve. V prvom zápase naši žiaci podľahli Medzevu 11 : 2, a v druhom zápolení sme utrpeli tak tiež vysokú prehru s Moldavčanmi 11 : 1. V týchto zápasoch sa ukázala skutočnosť, že naši súperi sú členmi registrovaných žiackych družstiev a pravidelne hrajú súťažné zápasy. Za naše družstvo všetky góly zaznamenal Róbert Horváth z 3.B a bol najlepším našim hráčom. Do okresného kola sa kvalifikovala ZŠ Severná Moldava n/B, ktorá porazila ZŠ Medzev tesne 6 : 5. Napriek prehrám si naši žiaci odnášajú veľa športových zážitkov z tohto podujatia.  

            Zapísal: Ing. Viktor Tóth koordinátor športových podujatí

          • Deň Zeme - ŠT

          • Dňa 22 .04. 2022 sa uskutočnila akcia na oslavu svetového Dňa Zeme.

            Žiaci špeciálnych tried výtvarne znázornili tento sviatok. Kreslili výkresy a plagát na tému: „Deň Zeme“. Potom sa uskutočnila akcia zameraná na upratovanie nášho okolia školy a obce Drienovec. Každá trieda mala pridelený svoj úsek, na ktorom zbierala odpadky. Všetky vrecia s odpadom žiaci zhromaždili na školskom dvore. Žiaci sa pri tejto akcii aj odfotili. Akcia sa im veľmi páčila. Tohto roku odpadu nebolo až tak veľa ako po iné roky, to znamená, že  vzdelávanie žiakov v environmentálnej výchove má svoj význam.

            Zapísala: Koordinátor pre environmentálnu výchovu, ŠT ZŠ - Mgr. Magda Pelechová, PhD.
             

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti, 21. marca a oslavoval príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia, a rozvíjajúcu sa diskusiu o možných riešeniach zabrániť znečisteniu.

             Naši žiaci ani tento školský rok nezabudli na 22. apríl – „Deň Zeme“. Svojou pracovitosťou  a snahou pomohli k väčšej čistote v našom okolí. Ako každý rok, tak aj teraz vyzbierali mnoho odpadkov. Vyzbierali odpadky v areáli školy a v našej obci.  Do práce sa zapojili žiaci I. a II. stupňa ZŠ.

            Poďakovanie patrí učiteľom a žiakom, ktorí sa zapojili do akcie.

             

            Zapísala: Mgr. Mária Šimková – koordinátor ENV

          • Svetový deň zdravia

          • Od roku 1950 je 7. apríl v kalendári takmer všetkých krajín na svete, vrátane Slovenska, zapísaný ako Svetový deň zdravia.

            Zdravie človeka je dar, od ktorého závisí kvalita života, a preto je našou prvoradou úlohou chrániť si ho. Základom nášho zdravia je zdravé stravovanie, vhodné potraviny, šport, pohyb.

            Žiaci v špeciálnych triedach sa tiež oboznámili a pripravili si obrázky so zdravím jedlom na tanieri.

             

            Zapísala: Ing. Lívia Tóthová – koordinátorka drogovej prevencie pre ŠT

          • Veľkonočná nálada

          • Blíži sa Veľká noc a tieto dni sa uskutočňujú tradičné výstavky ozdôb a dekorácií, ktoré zhotovili naši žiaci za pomoci svojich učiteliek na hodinách pracovného vyučovania, výtvarnej výchovy a techniky. Krásne ozdoby  s veľkonočnou a jarnou tematikou zhotovené z rôznych materiálov,  vyzdobené pestrými farbami a vzormi sú dôkazom ich zručnosti  a tvorivosti a chvália tiež prácu ich učiteľov, ktorí sa snažia nájsť nové námety každý rok.  Výstavky sú naaranžované v triedach, na okenných parapetách, ale škola sa odela do sviatočného šatu aj zvonku, vyzdobili sme i okná. 

            Takto pekne vyzdobenú školu zanecháme na pár dní, od 14.04. do 19.04. / do stredy/ sa odoberieme na Veľkonočné prázdniny. Stretneme sa znovu v stredu 20.04. 2022

            Prajeme krásne Veľkonočné sviatky. 

          • Zápis do 1. ročníka

          • Zápis do 1. ročníka v našej základnej škole na školský rok 2022/2023 sa uskutočnil  12. apríla 2022. Zápis sa konal  za prítomnosti detí. Rodičia boli informovaní o zápise formou školskej stránky, terénnych sociálnych pracovníkov a mali  k dispozícii aj plagát na úradnej tabuli obce ako aj na bránach oboch budov našej školy. Keďže rodičia nemali možnosť zapísať svoje dieťa elektronicky, zápis sa konal osobne. Zapísaných bolo 29 detí za prítomnosti Mgr. Kataríny Bernáthovej – poverenej funkciou RŠ, PhDr. Andrey Klajberovej – poverenej zástupkyni školy  a pani učiteľky Mgr. Kristíny Kubinyiovej. Z 29 detí dve deti nechodili do MŠ, preto ich nemôžeme prijať a  štyri deti boli vyšetrené pre odklad povinnej školskej dochádzky. Zapísané deti dostali  malú pozornosť, lízatko a omaľovanku, ktorému sa veľmi potešili.

            Rozhodnutia o prijatí rsp. o neprijatí dieťaťa budú vydané do 15. júna 2022. 

             

            Zápisnicu zapísala: Mgr. Katarína Bernáthová, poverená funkciou RŠ

          • St. Patrick´s Day

          • Deň svätého Patrika si Íri pripomínajú každoročne 17. marca. Tento deň je aj štátnym sviatkom Írska. K sviatku tradične patrí výzdoba z ďatelinových lístkov, silné čierne pivo, írska whisky, sprievody a hlučné oslavy. Znakom tohto dňa je zelená farba na pamiatku svätca. Oslavujúci Íri si v tento deň do gombíkovej dierky pripínajú trojlístok. My sme si tento sviatok priblížili v rámci hodín anglického jazyka. Žiaci sa oboznámili s históriou a tradíciou tohto sviatku a vypracovali rôzne pracovné listy.

            Zapísala: Mgr. Tímea Župčanová

          • Beseda "Kultivované dospievanie"

          • „Dospievajúci a jeho túžba byť ako všetci ostatní a rovnako ako nikto iný súčasne.“

            Jacques Drillon

            Ide o špecifickú životnú etapu, dôležité obdobie medzi detstvom a dospelosťou. Pre samotných dospievajúcich a rodičov (i okolie) azda najviac turbulentný vek, plný nepokoja, premien tela i duše, sprevádzaný výkyvmi nálad, zmenami názorov ...

            Dňa 30. 03. 2022 pani učiteľka Mgr. Jana Zubrická (koordinátorka VMR), uskutočnila so žiačkami 5. A triedy besedu na tému Kultivované dospievanie - Potreba zvýšenej hygieny v období dospievania. Žiačky oboznámila so základnými zmenami, ktoré nastávajú u dievčat v ich veku. Koordinátorka VMR vysvetlila žiačkam dôležitosť starostlivosti o sebe v tomto veku a dôležitosť zvýšenej hygieny v období dospievania. Dievčatám predstavila konkrétne kozmetické a hygienické potreby, ktoré sú dôležité pre každodennú aj príležitostnú starostlivosť.

             

            Zapísala: Mgr. Jana Zubrická – koordinátor VMR

          • Svetový deň vody

          • Za Svetový deň vody je označovaný 22. marec. Témou  Svetového dňa vody je pre tento rok ,,Voda a udržateľný rozvoj“. Je dôležité poukázať ako je voda prepojená so všetkými oblasťami života berúc do úvahy to, akú budúcnosť si chceme vytvoriť.

            Ľudia potrebujú vodu. Voda je v centre trvalo udržateľného rozvoja. Vodné zdroje a rozsah služieb, ktoré poskytujú, podporujú znižovanie chudoby, hospodársky rast a udržateľnosť životného prostredia. Voda v súvislosti s potravinami a energetickou bezpečnosťou, zdravím ľudí a životným prostredím prispieva k zlepšeniu sociálnej pohody a k všeobecnému rastu spoločnosti. Voda ovplyvňuje živobytie miliardám ľudí. Tohtoročný Svetový deň vody sa dotýka viacerých oblastí a to zdravia, prírody, urbanizácie, priemyslu, energetiky, potravín a rovnosti.

            Voda má zásadný vplyv na ľudské zdravie. Bez potravy človek vydrží niekoľko týždňov, ale bez vody iba pár dní. Pravidelné umývanie rúk je napríklad jeden z najlepších spôsobov ako odstrániť baktérie a predchádzať tak prenosným ochoreniam. Človek každý deň potrebuje prístup k vode na pitie, varenie a osobnú hygienu. Napriek obrovskému pokroku zaznamenanému za posledných 10 rokov, na svete stále nemá prístup k zabezpečeným vodným zdrojom pitnej vody 748 miliónov ľudí a 2,5 miliardy ľudí nemá verejnú kanalizáciu.

            V dňoch 21. – 23.03.2022 sa uskutočnili aktivity v špeciálnych triádach zamerané na tému : 22. marec Svetový deň vody.

            V každej triede žiaci nakreslili výkres k tejto téme. Žiaci odpovedali učiteľom na položené otázky : Ako chránime vodné zdroje, pitnú vodu? Čo je to pitný režim, ako čistíme vodu? Najkrajšie výkresy sme potom vybrali a urobili z nich veľký spoločný plagát. Žiakom sa aktivity veľmi páčili. Takto žiaci získali mnoho vedomostí.
            V priestoroch vestibulu bola vystavená nástenka.


            Zapísala: Koordinátor pre environmentálnu výchovu špeciálnych tried: Mgr. Magda Pelechová, PhD. 

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje