• Komunikácia základ socializácie

          • ​​​​​​Vnímame komunikáciu, ako dôležitú potrebu života. Vedieť správne komunikovať je kľúčom k úspešnému životu. Preto sme v 7.A triede pripravili na hodinách slovenského jazyka interaktívno - komunikačné cvičenia, v ktorých sme sa citíli veľmi dobre. Naučili sme sa správne komunikovať.

            Zapísal.. PhDr. Rudolf Rusňák

          • Alkoholizmus, týranie a násilie

          • V mesiaci november sa uskutočnila beseda pre žiakov 6. ročníkov ZŠ a ŠT. Témou besedy bol alkoholizmus, týranie a násilie. S alkoholom a problémami spojenými s pitím alkoholických nápojov sa stretávajú mladiství ako aj mladí ľudia dosť často, a preto je dôležité venovať prevencii tohto problému významnú pozornosť. Závislosť na alkohole môže byť najskôr psychická, pričom konzument sa nadmerným pitím snaží o odstránenie napätia, stresov, zlepšenie komunikácie a nadväzovania vzťahov, a neskôr fyzická. Negatívny vplyv alkoholu sa u mnohých ľudí prejavuje týraním a násilím. Často na to doplácajú hlavne deti.
            Žiakom sa beseda páčila, boli aktívni a zapájali sa do diskusie. Kládli otázky v súvislosti s danou témou.

             

            Zapísala Mgr. Gabriela Jozsová

          • Medzinárodný deň bez fajčenia

          •  

            MEDZINÁRODNÝ DEŇ BEZ FAJČENIA alebo aj nefajčiarsky deň - je podporovaný Medzinárodnou úniou boja proti rakovine (UICC).  Hlavným cieľom je presvedčiť ľudí, aby sa vzdali závislosti od fajčenia. Ponúka príležitosť fajčiarom zamyslieť sa nad dôsledkami svojho zlozvyku, ktorý má často katastrofálne následky.

            Len málo ľudí dnes spochybňuje skutočnosť, že fajčenie je škodlivé pre ľudské zdravie v celosvetovom rozsahu. Fajčenie spôsobuje mnoho ochorení ako napr.: rakovinu pľúc a iných orgánov, ischemickú chorobu srdca a iné ochorenia krvného obehu, ďalej dýchacích ciest ako je chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP).

            Na našej škole sme si tento deň pripomenuli besedou so žiakmi 7. B a 6. B triedy. Žiakom sa beseda veľmi páčila.

             

            Zapísala: Ing. Lívia Tóthová – koordinátorka prevencie drog a sociálno – patologických javov

          • Vianočná pošta

          • Vianočná pošta ilustrácia

             

            Vianociam sa tešíme všetci, ale najmä deti. Majú najúprimnejšiu radosť zo stromčeka a celej predvianočnej prípravy ako v škole tak aj doma v kruhu rodiny.  Tento rok sa žiaci 3. A triedy  zapojili do projektu „Vianočná pošta“. Svoje želania napísali v liste pre Ježiška aj Mikuláša. Vlastnoručne zdobené listy vložili do pripravených obálok a poslali na magickú adresu. S napätím očakávajú, či im Ježiško prinesie vytúžené darčeky.

             

             

             

             

            Zapísala: Mgr. Bianka Szirotnyák 

          • Prečo povedať drogám NIE

          • Dňa 28. 11. 2022 sa na našej škole v špeciálnych triedach uskutočnila prednáška na tému „Prečo povedať drogám NIE“. Prednášku viedla RNDr. Eva Schnitzerová z regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach. Prednáška sa týkala nielen drog, ale aj fajčenia a alkoholu. Téma prednášky na našej škole bola aktuálna najmä z dôvodu výskytu užívania zakázaných prchavých látok (toulénu) priamo v areáli školy. Téma žiakov zaujala, boli zvedaví najmä na možné následky dlhodobého užívania psychotropných látok na ich zdravie a celospoločenský dopad. Prednáškou nás sprevádzali ukážky rôznych druhov omamných látok, ich rozdelenie a účinky na ľudský organizmus.

            Pani doktorka počas prednášky a tiež po jej skončení veľmi ochotne odpovedala na dotazy od žiakov aj učiteľov. Záverom sme sa jej poďakovali za školskú osvetu v téme, ktorá v súčasnosti rezonuje vo viacerých školských zariadeniach.

            Zapísala: Ing. Lívia Tóthová

          • Svetový deň pozdravov 21. november

          •  

            Popis: Svetovy deň vody

             

            Svetový deň pozdravov, tzv. WORLD HELLO DAY,  sa oslavuje od roku 1973. Tento deň vznikol ako reakcia na vojnu medzi Izraelom a Egyptom a poukazuje na význam osobnej komunikácie pre zachovanie mieru, ktorý je dôležitý v rámci domova, komunity, národa a celého sveta.

            Autormi tejto myšlienky boli bratia McCormakovci, ktorí počas arabsko-izraelskej vojny hľadali spôsob, ako zastaviť všetky vojny sveta. Vyslovili myšlienku, že v tento deň by mal každý z nás pozdraviť aspoň desať ľudí – pretože keď ľudia budú spolu hovoriť, nebudú mať čas bojovať.

            Od r. 1973 sa tento deň pripomína v približne 180 krajinách sveta. Na podporu Svetového dňa pozdravov sa doteraz vyjadrilo aj 31 nositeľov Nobelovej ceny, ktorí vyzdvihli fakt, že WORLD HELLO DAY je jedným    z nástrojov na zachovanie mieru.

            Na našej škole sme si tento deň pripomenuli so žiakmi 7. B triedy. Žiaci si spoločne vytvorili plagáty k tomuto významnému dňu.

            Pre zaujímavosť uvádzame pozdrav „dobrý deň“ v niektorých jazykoch:

            Guten Tag – po nemecky

            Good morning – po anglicky

            Bonjour – po francúzsky

            Buenos días – po španielsky

            Buon giorno – po taliansky

            добрый день (Dóbryj deň) – po rusky

            Šalom – po hebrejsky

            Salve – po latinsky

            Dzień dobry – po poľsky

            Dobr´ dan – po chorvátsky

            好日子(Ni hao) – po čínsky

            Zapísala: Ing. Lívia Tóthová

          • Egypt, brána do Afriky

          •            

            !!!!! POZOR SÚŤAŽ!!!!!

            V rámci tejto aktivity vyhlasuje naša škola súťaž. Zapojiť sa môžu všetci žiaci našej základnej školy. Doplnenú odpoveď je potrebné napísať na papier s tvojím menom a priniesť pánovi učiteľovi Mgr. Emilovi Takácsovi a hodiť do pripravej krabice do 9.12.2022 do 12:00hod. Výherca bude vyžrebovaný a môže získať zaujímavú vecnú cenu.

            V súťaži je potrebné doplniť vetu: " Uplynulo 100 rokov, kedy Howard Carter ..........."

            Odpoveď zistíte vylúštením egyptských hieroglýf.  Pomocnú abecedu nájdeš vo fotogalérii medzi fotkami.

            Zaujímavé video z tejto hodiny spracovala žiačka 6.A triedy Bianka Rybárová. Aj naši učitelia navštívili túto historickú krajinu a poskytli svoje fotografie, aby sa podelili so svojími zážitkami. Fotky nájdete vo fotoalbume. 

          • Aj malý dar nás poteší

          • Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia vstúpila do života košického regiónu v januári 2006 pod názvom T-Systems Slovakia s. r. o. a od svojho začiatku je s týmto regiónom nerozlučne spätá.  Spoločnosť našej základnej škole už pomohla v roku 2018, keď nám darovala výbavu do počítačovej učebne. Tentokrát nás takto pred vianočnými sviatkami spoločnosť opäť potešila a doplnila nám chýbajúce vybavenie.

            Touto cestou im veľmi pekne ďakujeme!

             

             

             

          • Stretnutie koordinátorov

          • Dňa 23.11.2022 sa v Košiciach uskutočnilo pracovné stretnutie koordinátorov prevencie sociálno-patologických javov a závislostí. Organizátorom toho podujatia bolo Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. Tento rok sa s novinkami ohľadom prevencie zoznámili dve naše kolegyne, zároveň koordinátorky – Ing. Lívia Tóthová a Mgr. Tímea Parlag Župčánová. Všetky nové podnety a inšpirácie, ktoré získali, následne implementujú aj do svojej prác v rámci koordinátorstva.

          • Zásady bezpečného správania - týranie a zneužívanie detí

          • ​​​​

            V mnohých krajinách sveta žijú deti, ktoré sa stretli s rôznymi podobami násilia. Násilie sa vyskytuje v podobe týrania, sexuálneho zneužívania, zanedbávania či šikanovania. Násilím ja každá forma ubližovania, prejavu nadvlády, vyhrážania sa, zneužívania moci, fyzického a sexuálneho nátlaku.

            So žiakmi 7. A triedy sme v mesiaci november uskutočnili besedu na danú tému. Vysvetlili sme si základné pojmy a upozornili ich na rôzne druhy násilia s ktorými sa žiaci môžu stretnúť nielen v reálnom svete, ale aj vo virtuálnom svete. Žiakov sme oboznámili aj o bezpečnom správaní sa vo vzťahu k cudzím ľuďom a aj o tom, ako sa majú zachovať, ak sa s niečím podobným stretnú. Poskytli sme žiakom rôzne kontakty, kde a akým spôsobom môžu vyhľadať pomoc v prípade potreby.

            Zapísala: Mgr. Jana Zubrická – koordinátor VMR

          •  Matematická súťaž v špeciálnych triedach

          • Dňa 8. 11. 2022 sa uskutočnila matematická súťaž. Žiaci, vzdelávaní podľa individuálneho vzdelávacieho plánu  ̶  B variantu, riešili úlohy na sčítanie a odčítanie do 10. Ostatní žiaci súťažili v dvoch skupinách. Prvú skupinu tvorili súťažiaci z 5. B a 6. B. Úlohy boli zamerané na sčítanie a odčítanie dvojciferných čísel bez prechodu a s prechodom cez desať a úlohu zameranú na osovú symetriu. V druhej skupine žiakov súťažili žiaci zo 7. B, 7. C, 8. B a 9. B triedy. Úlohy, ktoré mali riešiť, boli zamerané na sčítanie a odčítanie trojciferných čísel s prechodom cez desiatku, násobenie dvojciferného čísla jednociferným činiteľom a zadanie z geometrie, ktoré bolo zamerané na dotvorenie obrázka podľa osovej súmernosti. Súťaže sa zúčastnilo celkovo 14 žiakov z jednotlivých tried. Žiaci za svoju aktivitu dostali diplom a malú sladkosť a víťazi dostali aj vecnú odmenu.

            Vyhodnotenie súťaže:

            B variant

            1. miesto: Mária Horváthová  5. B
            2. miesto: Markus Horváth 7. B

            1. skupina

            1. miesto: Fernanda Lukáčová 5. B
            2. miesto: Margita Horváthová 6. B
            3. miesto: Hajnalka Aduová 5. B

              2. skupina

            1. miesto: Vanesa Horváthová 8. B
            2. miesto: Štefan Horváth 9. B
            3. miesto: Radoslav Žiga 7. B                             

             Zapísala: RNDr. Irena Pavlinská

          • Výročie vzniku prvého spoločného štátu Slovákov a Čechov

          • Dňa 27.10.2022 si žiaci 9. ročníka pripomenuli výročie vzniku prvého spoločného štátu Slovákov a Čechov. Na hodine dejepisu sa prostredníctvom projektovej výučby naučili základné informácie týkajúce sa tejto problematiky a pochopili jej kľučový význam pre ďalšie formovanie slovenského národa.

            Zapísal: Mgr.Emil Takács

          • Výtvarná súťaž v ŠT

          • Zápísala: Mgr. Magda Pelechová PhD - koordinátor pre environmentálnu výchovu     ​​​​​​​​​​

                                                                                   

          • 17. november 1989

          • ​​​​​

            Nežná revolúcia a vysokoškoláci - Na vysokej

            Sloboda a demokracia - pojmy vystihujúce život v našej spoločnosti. Sloboda prejavu, cestovania či právo podieľať sa pri rozhodovaní o veciach verejných, to všetko dnes považujeme za samozrejmosť. Ešte koncom minulého storočia však bola situácia vo vtedajšom Československu úplne iná a o jej zlepšenie bolo treba bojovať. Tieto boje vyvrcholili 17. novembra 1989 a mali za dôsledok pád komunistickej moci.

            Za symboly tejto udalosti môžeme označiť aj štrnganie kľúčmi alebo zapálené sviečky. Túto významnú udalosť našich dejín si dnes na hodine dejepisu pripomenuli žiaci 9. ročníka, ktorým bolo vysvetlené prečo a ako k tejto zmene došlo a ako táto udalosť zmenila a zlepšila životy obyvateľov.

             

             

             Zapísal: Mgr. Emil Takács

          • Halloween

          • Halloween - tradícia pochádza zo starodávneho keltského sviatku Samhain. Kelti týmto sviatkom oslavovali ukončenie leta a začiatok zimy. Bol to podľa nich sviatok, ktorému ďakovali za úrodu. Taktiež sa snažili komunikovať s duchmi, prinášali dary zosnulým predkom či veštili aká bude nadchádzajúca zima. Verili, že v túto čarovnú noc sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Vo zvyku mali obliekať si strašidelné masky a maľovali sa vo viere, že v prestrojení sa zapáčia zlým duchom a tí ich potom nechajú na pokoji. 

            Vo štvrtok 27. 10. 2022 posledný deň pred jesennými prázdninami sme si aj my so žiakmi I. stupňa pripomenuli tento sviatok. Žiaci prišli do školy oblečení aj v strašidelných maskách, kostýmoch, ostatným žiakom namaľovali pani učiteľky na tvár masky od výmyslu sveta. Celé poobedie boli pre žiakov pripravené zábavné úlohy, omaľovánky, rozprávky aj diskotéka. V triedach nechýbalo ani občerstvenie pre deti - sladkosti, chipsy, cukríky, limonáda. Výzdoba v triedach bola veľmi kreatívna, jedna trieda bola krajšia ako druhá. Na konci tohto dňa sa žiakom zapálili sviečky v lampášikoch, ktoré si sami zhotovili a v sprievode svojich učiteliek sa odprevadili domov.

            Deťom sa tento deň veľmi páčil a s radosťou mohli odísť na jesenné prázdniny.

            Fotografie z tejto akcie nájdete vo fotoalbume Halloween.

            Zapísala: Mgr. Kristína Kubinyiová -  koordinátorka ŠP

             

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje