• Svetový deň vody v ŠT

          • Za Svetový deň vody je označovaný 22. marec. Je dôležité poukázať ako je voda prepojená so všetkými oblasťami života berúc do úvahy to, akú budúcnosť si chceme vytvoriť.


            Ľudia potrebujú vodu. Voda je v centre trvalo udržateľného rozvoja. Vodné zdroje a rozsah služieb, ktoré poskytujú, podporujú znižovanie chudoby, hospodársky rast a udržateľnosť životného prostredia. Voda v súvislosti s potravinami a energetickou bezpečnosťou, zdravím ľudí a životným prostredím prispieva k zlepšeniu sociálnej pohody a k všeobecnému rastu spoločnosti. Voda ovplyvňuje živobytie miliardám ľudí. Tohtoročný Svetový deň vody sa dotýka viacerých oblastí a to zdravia, prírody, urbanizácie, priemyslu, energetiky, potravín a rovnosti.
             

            Voda má zásadný vplyv na ľudské zdravie. Bez potravy človek vydrží niekoľko týždňov, ale bez vody iba pár dní. Pravidelné umývanie rúk je napríklad jeden z najlepších spôsobov ako odstrániť baktérie a predchádzať tak prenosným ochoreniam. Človek každý deň potrebuje prístup k vode na pitie, varenie a osobnú hygienu. Napriek obrovskému pokroku zaznamenanému za posledných 10 rokov, na svete stále nemá prístup k zabezpečeným vodným zdrojom pitnej vody 748 miliónov ľudí a 2,5 miliardy ľudí nemá verejnú kanalizáciu.

             

            Tento rok sme besedu v ŠT zrealizovali nielen v triede, ale aj netradične v kuchynke našej školy, kde žiaci na hodinách pracovného vyučovania pripravujú rôzne jedlá. Žiaci odpovedali na položené otázky: Ako chránime vodné zdroje a pitnú vodu ? Čo je to pitný režim ? Ako čistíme vodu?

            Žiaci pozorovali rôzne skupenstvá vody, a to vodná para, ktorá vzniká v hrnci pri varení vody a ľad, ktorý sme získali zmrazením vody v mrazničke na ľadové kocky. Potom sme pripomenuli žiakom aby nezabudli na pitný režim, lebo sa blíži leto a je potrebné dodržiavať ho. Ďalej sme rozprávali o tom, ako šetriť vodu v domácnosti a neplytvať s ňou zbytočne. V závere sme rozoberali čistotu potokov a riek v blízkom okolí. O tom, že odpady do potokov nepatria sme už diskutovali minulé roky. Žiaci si potom nakreslili výkresy s touto tematikou a tieto výkresy sme spoločne zlepili do plagátu, ktorý sme vyvesili v vestibule školy. Žiakom ŠT sa beseda veľmi páčila.

            Mgr. Magda Pelechová, PhD. - Koordinátor pre environmentálnu výchovu

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje