• Deň učiteľov

          • Dňa 26.03.2024 Školský parlament slávnostne odovzdal učiteľom kvety a slovné poďakovanie za ich celoročnú prácu, trpezlivosť a lásku, ktorú odovzdávajú našim žiakom.

            Ďakujeme a prajeme všetkým učiteľom veľa šťastia, zdravia,

            lásky a úspechov v osobnom aj profesionálnom živote!

             

            Dorka Horváthová, Radko Vološin, Mgr. Beatrix Komorová a naši učitelia

          • Veľká noc v ŠT

          •  

            "Zobralo slniečko

            s kvietkami košíčky,

            z oblohy sype ich,

            na lúky pod kríčky.

            „Čo sú to za čary?‟

            každý sa pýta.

            Takto vždy slniečko

            pani jar víta."

             

            Tak ako každý rok, ani tento nebol výnimkou  a opäť je tu Veľká noc. Aj tento rok sa žiaci špeciálnych tried zapojili do výzdoby školy s veľkonočnou tematikou. Za pomoci svojich triednych učiteľov pripravili veľmi pekné a tematiku vystihujúce výrobky, ktoré zdobia chodbu a okná našej školy. Žiaci pri príprave výrobkov boli veľmi šikovní a mali radosť z hotových výrobkov. Vďaka patrí všetkým žiakom a vyučujúcim.

            Mgr. Gabriela Jozsová

          • Poznáš svoje telo?

          •  

            Ako dobre poznáte svoje telo? Tento kvíz pre žiakov základných škôl by mal  každý z vás zvládnuť na 100% | interez.skDňa 26. 03. 2024 pani učiteľky Mgr. Jana Zubrická a Mgr. Mária Šimková pre žiakov 4. A triedy pripravili interaktívny kvíz pomocou wordwall, ktorý je na tvorenie vlastných interaktívnych aktív, ako sú kvízy.

            Kvíz z tematického celku štvrtého ročníka prírodovedy Pátrame po tom ako funguje ľudské telo, pani učiteľky pre žiakov vytvorili so zámerom, aby si žiaci mohli medzi sebou otestovať svoje vedomosti týkajúce sa ľudského tela, ktoré si osvojili na vyučovacích hodinách. Súťažiace družstvá svojimi odpoveďami dokázali, že na hodinách prírodovedy dávali veľký pozor. Súťaž pozostávala z desiatich otázok a z troch skladačkových úloh. Žiaci boli rozdelení do troch skupín. Výhercami sa stala 2. skupina, ktorá získala najväčší počet bodov v zložení žiakov: Palóma Vološinová, Mário Varga a Albert Polyák. Odmenou pre výhercov boli diplomy a sladkosť, ktorá sa ušla všetkým súťažiacim.

            Mgr. Jana Zubrická  a Mgr. Mária Šimková

          • Marec mesiac kníh

          • Členovia Školského parlamentu spustili minulý mesiac súťaž, ktorej cieľom bolo, aby žiaci vybrali svoju obľúbenú knihu a vytvorili pre ňu krásny obal. Do súťaže sa zapojili žiaci z každej triedy našej školy. Preto sme ich práce rozdelili do troch kategórii. Dnes 26. marca 2024 na zasadnutí parlamentu členovia spoločne s pani riaditeľkou vybrali nakrajšie kresby vo všetkých troch kategóriách.

            V I. kategórii zvíťazila Terézia Horváthová z 4. A triedy.

            V II. kalórii zvíťazila Rebeka Horváthová z 9. A triedy. 

            V III. kategórii zvíťazil Sebastián Lukáč z 8. B triedy.

            Výber bol ťažký, lebo naši žiaci sa snažili vytvoriť najkrajšie diela. Ich odmenou boli krásne knižky, fixky a sladká odmena.

            Mgr. Beatrix Komorová

          • Veľkonočná výzdoba na II. stupni

          • Jar už začala, slniečko svieti,
            na lúke rozkvitli voňavé kvety.
            Veľká noc je tu zas,
            šibačiek a maľovaných vajíčok čas.
            Veselé Veľkonočné sviatky.

             

            Začiatkom jari žiaci na druhom stupni vzdelávania, na hodinách výtvarnej výchovy  a etickej výchovy tvorili 2D a 3D výrobky. Žiacke práce  z výkresu, kartónu, farebného papiera, textilu, sádry, vyfúkaných vajíčok a  jarných vetvičiek vytvárali v triedach jarnú a veľkonočnú dekoráciu a skrášlili v triedach, nástenky, okná a parapety. Šikovní žiaci sa zapájali do tvorivej činnosti s nadšením, výrobky boli veľmi estetické, nápadité,  pekne zdobili triedu a vytvárali veľkonočnú atmosféru. Poslaním tejto výstavky bolo ukázať tvorivosť a šikovnosť našich žiakov. Po skončení výstavky žiaci svoje výrobky zobrali domov, aby si vyzdobili  svoje domovy počas veľkonočných sviatkov.

             Ing. Eva Parlagová - vedúca PK VP

          • Rodinný rozpočet

          • Dňa 25. 03. 2024 sa v triedach 6., 7. a 8. ročníka uskutočnila súťaž z občianskej náuky s názvom „Rodinný rozpočet“. Žiaci si prostredníctvom skupinovej práce preverili svoje vedomosti a zručnosti z finančnej gramotnosti. Súťažilo 9 žiakov, ktorí boli rozdelení do troch skupín. Aktivita pozostávala z 5 úloh, prostredníctvom ktorých sa žiaci popasovali s pojmami aj praktickými úlohami o príjmoch a výdavkoch. Na súťaži bola prítomná pani učiteľka Ing. Henrieta Lenková, ktorá zapisovala hodnotenie za jednotlivé úlohy. Za správne odpovede sa získavali body, po sčítaní ktorých sa určili víťazi – Gabriel Csemer, Adrián Vološin a Andrea Lukáčová z tímu rodiny Šťastných. Víťazi boli nakoniec odmenení vecnými cenami. 

            Mgr. Emil Takács

          • Veľkonočná výstavka - I. stupeň

          • S blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami, naši šikovní žiaci spolu so svojimi tvorivými učiteľmi využili možnosť vyzdobiť si a skrášliť interiér našej školy jarnou a veľkonočnou výzdobou. Výsledkom ich práce sú krásne výrobky, ktoré naaranžovali a vystavili si ich dňa 25. 03. 2024 vo svojich triedach. Žiaci vytvorili veľkonočné ozdoby, pohľadnice, veľkonočné vajíčka, sliepočky, zajačikov, jarné kvietky a vyzdobili si nimi svoje triedy a parapety okien.  

            Ďakujeme žiakom a učiteľom za výstavku a vyzdobenie tried veľkonočnými výrobkami a pripájame vinš k príjemnému prežitiu Veľkej noci:

            „Preveselé sviatky jari, slnko v každej jednej tvári. Bystré nohy, svižný korbáč, šunku, chlebík ba aj koláč. Trošku kriku, šťastia moc, skrátka krásnu Veľkú noc.“

            Mgr. Jana Zubrická

          • 22. marec – Svetový deň vody

          • Vode sa hovorí aj modré zlato, pretože v mnohých oblastiach sveta je jej málo. Svetový deň vody nám každoročne 22. marca pripomína, že voda je vzácna, musíme si ju vážiť a nesmieme ňou plytvať.

            Pani učiteľka Mgr. Mária Šimková pre žiakov od 1. – 9. ročníka ZŠ pri tejto príležitosti pripravila rôzne aktivity v rámci hodín prírodovedy, biológie a chémie na tému „VODA“. Žiaci hravou formou, prostredníctvom rôznych tvorivých aktivít, prezentácií, spoločne tvorili zaujímavé projekty a výtvarné práce. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavých skutočností o tejto životne dôležitej tekutine, zároveň sa aj pobavili a počas práce sa samozrejme osviežili dúškom čistej vody.

            Veľké ďakujem všetkým, ktorí ste sa do tejto akcie zapojili.

            Mgr. Mária Šimková – koordinátor ENV

          • Svetový deň vody v ŠT

          • Za Svetový deň vody je označovaný 22. marec. Je dôležité poukázať ako je voda prepojená so všetkými oblasťami života berúc do úvahy to, akú budúcnosť si chceme vytvoriť.


            Ľudia potrebujú vodu. Voda je v centre trvalo udržateľného rozvoja. Vodné zdroje a rozsah služieb, ktoré poskytujú, podporujú znižovanie chudoby, hospodársky rast a udržateľnosť životného prostredia. Voda v súvislosti s potravinami a energetickou bezpečnosťou, zdravím ľudí a životným prostredím prispieva k zlepšeniu sociálnej pohody a k všeobecnému rastu spoločnosti. Voda ovplyvňuje živobytie miliardám ľudí. Tohtoročný Svetový deň vody sa dotýka viacerých oblastí a to zdravia, prírody, urbanizácie, priemyslu, energetiky, potravín a rovnosti.
             

            Voda má zásadný vplyv na ľudské zdravie. Bez potravy človek vydrží niekoľko týždňov, ale bez vody iba pár dní. Pravidelné umývanie rúk je napríklad jeden z najlepších spôsobov ako odstrániť baktérie a predchádzať tak prenosným ochoreniam. Človek každý deň potrebuje prístup k vode na pitie, varenie a osobnú hygienu. Napriek obrovskému pokroku zaznamenanému za posledných 10 rokov, na svete stále nemá prístup k zabezpečeným vodným zdrojom pitnej vody 748 miliónov ľudí a 2,5 miliardy ľudí nemá verejnú kanalizáciu.

             

            Tento rok sme besedu v ŠT zrealizovali nielen v triede, ale aj netradične v kuchynke našej školy, kde žiaci na hodinách pracovného vyučovania pripravujú rôzne jedlá. Žiaci odpovedali na položené otázky: Ako chránime vodné zdroje a pitnú vodu ? Čo je to pitný režim ? Ako čistíme vodu?

            Žiaci pozorovali rôzne skupenstvá vody, a to vodná para, ktorá vzniká v hrnci pri varení vody a ľad, ktorý sme získali zmrazením vody v mrazničke na ľadové kocky. Potom sme pripomenuli žiakom aby nezabudli na pitný režim, lebo sa blíži leto a je potrebné dodržiavať ho. Ďalej sme rozprávali o tom, ako šetriť vodu v domácnosti a neplytvať s ňou zbytočne. V závere sme rozoberali čistotu potokov a riek v blízkom okolí. O tom, že odpady do potokov nepatria sme už diskutovali minulé roky. Žiaci si potom nakreslili výkresy s touto tematikou a tieto výkresy sme spoločne zlepili do plagátu, ktorý sme vyvesili v vestibule školy. Žiakom ŠT sa beseda veľmi páčila.

            Mgr. Magda Pelechová, PhD. - Koordinátor pre environmentálnu výchovu

          • Prírodovedecká súťaž v ŠT

          • Súťaže a aktivity sú súčasťou aj špeciálnych tried. Naši žiaci si môžu zmerať svoje nadobudnuté vedomosti v rôznych oblastiach. Dňa 22. 03. 2024 sa uskutočnila každoročná prírodovedecká súťaž. Tohto roku sa zamerala na živú a neživú prírodu. Žiaci boli rozdelení na dve kategórie, podľa ročníka. V prvej kategórii boli žiaci 5. a 6. ročníka ŠT. S celkovým počtom 4 žiakov sa na prvom mieste umiestnila žiačka Timea Balogová z 5. C triedy. V druhej kategórii boli žiaci 7., 8. a 9. ročníka ŠT. Na prvom mieste sa umiestnil Dalibor Lukáč z 8. B triedy. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a ich snahu. Našim šikovným výhercom srdečne blahoželáme a prajeme aj ďalšie úspechy v štúdiu.

            Mgr. Beatrix Komorová

          • Kvíz o poznatkoch zo športu

          • V priebehu mesiaca marec 2024 bol uskutočnený v triedach 5.A až 9.A kvíz z poznatkov o športe. Otázky kvízu boli zamerané na športové hry, konkrétne futbal, basketbal, ľadový hokej, hádzanú a olympizmus. Kvíz bol uskutočnený formou zatvorených otázok s možnosťou výberu správnej odpovede. Žiaci boli rozdelení do skupín, pričom odpovede na otázky boli písomnou formou. Najlepšie výsledky v piatom ročníku dosiahla skupina žiakov pod vedením Radomíra Vološina. Najúspešnejšou skupinou sa stali v šiestom ročníku žiaci pod vedením Kristiána Baloga. Skupina žiakov pod vedením Margity Lukáčovej uspela v zápolení v siedmom ročníku. Najlepšie výsledky v ôsmom ročníku dosiahla skupina pod vedením Mariána Riga a v deviatom ročníku skupina pod vedením Valérie Polyákovej. Najúspešnejší žiaci boli odmenení malými vecnými cenami. Kvíz splnil svoje poslanie, ktoré sa prejavilo v prehĺbení poznatkov o športových disciplínach u žiakov.

            Ing. Viktor Tóth – koordinátor športových podujatí

          • Vynášanie Moreny

          • 15. marca 2024 sa na našej škole prvýkrát uskutočnilo kultúrne podujatie "Vynášanie Moreny". Podľa prastarých zvykov a tradícií sa upálením Moreny lúčime so zimou a chorobami. Tento rituál je spojený s tancom, hudbou, spevom aj jedlom na spoločenskom zhromaždení. Žiaci si pod vedením svojich pani učiteliek pripravili malé vystúpenie. Dievčatám zdobili vlasy stuhy vo farbách jari.  Skupina žiakov nám hrala do rytmu na hudobných nástrojoch. Krátkym tancom nás potešili aj malí škôlkari. Po ukončení vystúpenia sme Morenu odprevadili spoločným sprievodom a jej zapálením sa definitívne rozlúčili s uplynulým ročným obdobím. 

            Zostrih z tejto akcie si môžete pozrieť aj v 3. vysielaní VIP TV ZŠ Drienovec.

            Ing. Henrieta Lenková - koordinátor kultúrnych podujatí

          • Čo vieš o hviezdach

          • V prvej polovici mesiaca marec 2024 bol uskutočnený v triedach 6.A, 8.A a 9.A kvíz z poznatkov o vesmíre pod názvom „Čo vieš o hviezdach“. Kvíz v jednotlivých triedach bol uskutočnený na hodinách fyziky. Otázky kvízu boli zamerané na planéty slnečnej sústavy, a taktiež na osoby ktoré boli priekopníkmi vesmírnych letov. Kvíz bol uskutočnený formou zatvorených otázok s možnosťou výberu správnej odpovede. Žiaci boli rozdelení do skupín, pričom odpovede na otázky boli písomnou formou.

            Najlepšie výsledky v šiestom ročníku dosiahla skupina pod vedením Kristiána Baloga, v ôsmom ročníku skupina pod vedením Eriky Lukáčovej, v deviatom ročníku skupina pod vedením Dušana Fiľku. Najúspešnejší žiaci boli odmenení malými vecnými cenami. Kvíz splnil svoje poslanie, ktoré sa prejavilo v prehĺbení poznatkov o vesmíre a planétach.

            Ing. Viktor Tóth

          • McDonald´s Cup 2024

          • Dňa 12. 03. 2024 sa uskutočnilo predkolo v minifutbale žiakov McDonald´s Cup-u. Zúčastnili sa ho družstvá ZŠ Severná Moldava n/B, ZŠ ČSA Moldava n/B a ZŠ Drienovec, pričom do okresného kola postupoval iba víťaz tejto skupiny.

            Podujatie sa uskutočnilo v telocvični ZŠ Severná Moldava n/B. Hralo sa systémom 1 + 4, na 2 x 15 minút. Podľa pravidiel tejto súťaže na hracej ploche muselo byť minimálne jedno dievča v každom družstve.

            V prvom zápase naši žiaci jednoznačne prehrali so ZŠ Severná 0 : 5, avšak v drese súpera nastúpili hráči s ligovými skúsenosťami.

            V druhom našom stretnutí sme prehrali so ZŠ ČSA v pomere 1 : 3, pričom priebeh hry bol celkom vyrovnaný. V našom družstve podali  dobré výkony Patrik Csemer a Carlos Horváth z 3. A. Pochvalu si zaslúži aj Karolína Csemerová z 3. B. Do okresného kola sa kvalifikovala ZŠ Severná Moldava n/B, ktorá zvíťazila v oboch svojich stretnutiach. Napriek tejto skutočnosti si naši žiaci odnášajú z tohto podujatia veľa športových zážitkov .

            Ing. Viktor Tóth

          • Ponuka strednej školy

          • Dňa 05. 03. 2024 sa uskutočnila beseda pre žiakov 9.A triedy s pani zástupkyňou Ing. Silviou Mosorjakovou zo Strednej odbornej škole agrotechnickej v Moldave nad Bodvou.

            Žiakov oboznámila so študijnými odbormi, ktoré môžu študovať na strednej škole. Vysvetlila žiakom rozdiely medzi jednotlivými študijnými odbormi a poukázala na dôležitosť ich správneho výberu.

            Žiaci sa zaujímali o možnosti uplatnenia po skončení školy. Vyjadrili sa, že motivovať ich bude aj to, že na škole je možné získať vodičský preukaz. Žiakom sa beseda páčila, aktívne sa zapájali do diskusie.

            Mgr. Gabriela Jozsová

          • Lego Education SPIKE vo vyučovacom procese

          • Na krúžku Hravá informatika, pod vedením pani učiteľky Lenkovej, si žiaci užili „arktickú jazdu“. Využitím stavebnice LEGO, zakúpenej z projektu Podpora digitálnej transformácie vzdelávania, si žiaci postavili snežný skúter. Postupovali podľa návodu, ktorý si vyhľadali na internete za použitia tabletov. Aktivita bola pre žiakov výzvou, zábavou, budovaním zručností, rozvíjaním jemnej motoriky, ale miestami spôsobila aj hlavolam. K tomu, aby snežný skúter mohli vyslať na arktickú jazdu, sa museli žiaci v záverečnej fáze popasovať s programovaním. Skúter sa nakoniec podarilo za pomoci pani učiteľky dať do pohybu. LEGO ® Education spája výučbu STEAM so zážitkami zo skutočného sveta intuitívnym zábavným spôsobom. Žiaci sa zapájajú do inžinierstva, analýzy údajov a komunikácie, pričom rozvíjajú zručnosti, ako je kritické myslenie a spoluprácu. Cieľom vyučovania bolo nadchnúť, inšpirovať, zaujať a motivovať žiakov k informatike. 

            Ing. Henrieta Lenková

          • Karneval

          • Dňa 23. 02. 2024 sa naša škola ráno prebudila do rozprávkového sveta plných nadprirodzených bytostí. Naši žiaci spoločne so svojimi učiteľmi sa premenili na škriatkov, čertov, pirátov, víly a ak sa pozorne pozrieme môžeme zahliadnuť aj nejakého kráľa, či dokonca mimozemšťana. Zrazu sa naša škola zastavila na veľmi krátky čas a premenila sa na zázračnú krajinu. V tento čas sa v triedach hrajú rôzne súťaže, hry, triedy sa menia s výzdobou na zázračné miesta plné veselých úsmevov našich žiakov. Karneval je krásny spôsob ako sa rozlúčiť so školu a oddýchnuť počas jarných prázdnin. Všetci si doplníme sily, aby sme mohli po týždni nastúpiť s novým elánom. Aj touto cestou chce Školský parlament zaželať žiakom, ako aj zamestnancom školy príjemné jarné prázdniny.

            Mgr. Beatrix Komorová

          • Nie je škola ako škola

          • V mesiaci február sa uskutočnila beseda so žiakmi 8. A triedy ZŠ a pre žiakov 8. B a 8. C triedy ŠT na tému „Nie je škola ako škola“. Besedu viedla Mgr. Gabriela Jozsová – výchovná poradkyňa.  Žiakov oboznámila so školským systémom SR, vysvetlila rozdiel medzi súkromnou a štátnou školou, učebným odborom a študijným odbornom. Oboznámila ich o tom, aké rozdiely sú medzi gymnáziom, strednou odbornou školou, stredným odborným učilišťom, združenou strednou školou a konzervatóriom. Žiaci sa zaujímali aj o možnosti absolvovania autoškoly na SOŠ agrotechnickej, ktorá takúto autoškolu poskytuje. Žiakom sa beseda páčila, aktívne sa zapájali do diskusie.

            Mgr. Gabriela Jozsová

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje